Basın Ön Gösterimi: “We are not alone: Panicattack Duo Retrospektifi, 2054”
14 Eylül Perşembe, 15:00 @Performistanbul
Naz Balkaya ve EmilyDemetriou‘dan oluşan sanatçı ikilisi PanicattackDuo‘nun Performistanbul küratörlüğünde (Simge Burhanoğlu & Azra İşmen) düzenlenecek olan sergi ve performans serisi “Weare not alone: PanicattackDuo Retrospektif, 2054”, 15 Eylül’de Performistanbul’da hayata geçiyor.
Performistanbul uzun bir aradan sonra kapsamlı bir sergiyle izleyiciyle buluşacak olmanın heyecanını yaşıyor. Performistanbul’da dört ay boyunca devam edecek performatif serginin hazırlıkları üç yıldır devam ediyordu. Gelecekteki hayali retrospektife bir bakış sunmak üzere tasarlanan ve Nisan 2023’te açılması planlanan sergi ve sunulacak performanslar planlanmış olmasına rağmen, Türkiye’de yaşanan zor zamanlar nedeniyle eylül ayına ertelendi.
Feminen bilginin ve dışlanmış pratiklerin yolunu arayan ve sorunlarının çözümünün bu olduğuna inanan ikilinin pandemiden sonra yaptığı ve sunduğu ilk çalışma serisi olan “Weare not alone: PanicattackDuo Retrospektifi, 2054”,Performistanbul‘un üç katına yayılıyor. Performatif sergi kapsamında sunulacak canlı performansların yanı sıra, resim, heykel, çeşitli karışık medya işleri ile video ve sesten oluşan bir yerleştirme bulunuyor. Performanslarla canlanan yerleştirmenin tamamı, ikilinin sanat kariyerleri boyunca yaptıkları kurgusal çalışmaları kronolojik olarak sergilerken aynı zamanda dönemin politik ve tarihi olaylarını da gözler önüne seriyor. Yerleştirme dahilinde performans sergileyecek olan sanatçılar, izleyicileri 2021’den 2054’e uzanan yolculuğa çıkaran bir hikâyeyi takip ederek, hayal ettikleri geleceğe dair sürükleyici bir distopik deneyim yaratmayı umuyor.
Hikâye, iklim yıkımını, yükselen ve herkesin hayatını tehdit eden ekstrem sağ ve ataerkil politikaları anlatırken bu anlatı içinde onları yönlendiren bir ses çalışması aracılığıyla izleyiciye sunuluyor. Seyirciler enstalasyonu kat kat deneyimleme imkânı buluyor; her katta farklı bir on yıla ait durum ve olaylar gözler önüne seriliyor. Buna paralel olarak ziyaretçiler, ikilinin akıl sağlıklarını korumak ve bu dünyada hayatta kalmak için benimsedikleri süreci gözlemleyebiliyor.
“Weare not alone: PanicattackDuo Retrospektifi, 2054” nefes almak için bir umut, hatırlamak için bir hatırlatma, harekete geçmek için bir çağrı, gelecek için bir prova, bir araya gelmek için bir davet ve vahşi, evcilleşmemiş ruha ve feminen olana bir övgüdür. Hayal gücü ve gerçeklik arasında köprü kuran bu dönüştürücü deneyim için bize katılmanızı bekliyoruz.
Sergiyi gezmek için son tarih 30 Aralık 2023.
Basın ön gösterimi:
14 Eylül Perşembe günü, saat 15:00’te basına kapalı olarak gerçekleşecek performans ve sonrasında sanatçılar, serginin küratörleri eşliğinde gerçekleştirilecek soru cevap seansına katılmak için bu maili cevaplayarak katılım durumunuzu bildirebilirsiniz.
Sergi ve performanslar hakkında:
Sergi boyunca 22 performans gerçekleşecek. Performanslar eylül ve aralık aylarında aşağıda belirtilen tarihlerde gerçekleşecek:
15 Eylül, 16 Eylül, 17 Eylül, 21 Eylül, 22 Eylül, 23 Eylül, 24 Eylül, 28 Eylül, 29, Eylül, 30 Eylül, 1 Ekim
15 Aralık, 16 Aralık, 17 Aralık, 21 Aralık, 22 Aralık, 23 Aralık, 24 Aralık, 28 Aralık, 29 Aralık, 30 Aralık
Her performans 20 kişilik kapasitede olacak. Hafta sonuna denk gelen günlerde performans 15:00’da, hafta içine denk gelen günlerde ise 19:00’da başlayacak. Bilet fiyatları 250 TL.
Sergi ise her hafta perşembe-cuma-cumartesi- pazar 12.00-18.00 saatleri arasında açık olacak ve 1 saatlik oturumlar hâlinde gezilebilecek. Her oturum 40 kişilik kapasitede olmakla birlikte toplamda günlük 4 oturum (12:00-13:30-15:00-16:30) gerçekleştirilecek. Bilet fiyatları 80 TL.
PanicattackDuo hakkında:
Panicattack, sanatsal ve küratöryel sanatçı ikilisidir. Bu ikili, İngiltere merkezli EmilyDemetriou (d.Lefkoşa, Kıbrıs) ve Naz Balkaya (d. İstanbul, Türkiye) sanatçıları tarafından oluşturulmuştur. 2013’teki ilk buluşmaları, göç deneyimi ve somutlaşması ile kişisel deneyim ve büyük sosyal yapılar arasındaki bağlantıları keşfetmelerine yol açtı ve 2014’teki işbirliklerinin başlangıcını tetikledi. Çoğunlukla performans, doğrudan eylem, ses, video ve hikaye anlatımı ile çalışmaktadırlar.+
Hem sanatsal hem de küratöryel uygulamalarında, göç, ev, sınıf ve azınlıklar, zenofeminizm; yeni muhafazakarlığın eleştirisi ve neoliberal ataerkillik etrafındaki konuları ele alırlar.
Ortaklar (işbirlikçileri): /DA Giulio Dal Lago
Performistanbul hakkında:
Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul, performans sanatçılarını tek bir çatı altında birleştirmek ve projelerle buluşturmak üzere 2016’da kuruldu.
İstanbul merkezli platform, esnek çalışma modelini dünya genelinde çeşitli sanat kurumları, dijital platformlar ve sanatçılar ile iş birliğiiçerisinde “alansız” kimliğiyle devam ettiriyor. Performistanbul, kurulduğugünden bu yana müze ve galeri gibi sanat kurumları, kamusal alanlar ve uluslararası organizasyonlar başta olmak üzere çeşitli mekânlarda 200’e yakın performans gerçekleştirdi. Bu mekân ve işbirlikçiler arasında Pera Müzesi, Pi Artworks, Elgiz Müzesi, IMC 5533, İstanbul Bienali (2017,2019, 2022), Tarabya Kültür Akademisi – Goethe-Institut, Victoria & Albert Museum (Londra), V&A (Londra), Tate (Londra), OMM (Eskişehir) Caroline GardenChapel (Londra), Uluslararası Venedik Performans Haftası (2017, 2019, 2020) ve Live Art Development Agency (LADA) bulunuyor.
Performistanbul, Türkiye’de bir ilk olan Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nı (PCSAA), canlı sanat üzerine barındıracağı kaynaklar ile performans sanatının eğitimi ve gelişimi üzerinde önemli bir etkiye yol açma gayesiyle hayata geçirdi. Performistanbul Yayınları ise PCSAA ile birlikte, bu alanda yabancı kaynakları Türkçeye çevirerekTürkiye’deki dijital platformlarda yayınlamak ve bu alanda daha fazla kaynak sağlamayı amaçlıyor. Performistanbul, 2020 yılında, ilk canlı sanat odaklı misafir sanatçı programını hayata geçirdi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı kapsamında “Pratikleri” dersini kurdu.
Projenin toplumsal boyutu gözönünde bulundurularak, halka açık ve akademik/kurum iş birliklerini destekleyecek yapıda kurgulanan kâr amacı gütmeyen araştırma alanının sürdürülebilirliğini sağlamak adına Performistanbul Performans Sanatını Geliştirme Derneği kuruldu. Bu yapı, alanın bağımsızlaşması ve bağış toplanabilmesi için oluşturuldu böylelikle alanın işlevsel hâle gelerek sürdürülebilir olabilmesi için çoklu kaynaklardan gelir elde edebilmeyi hedefliyor.
İnternet sitesi: www.performistanbul.org
İhtiyaç: Sen Dijital Arşivi: www.ihtiyacsen.com
Performistanbul Yayınları: www.performistanbulyayinlari.com
Facebook:www.facebook.com/Performistanbul – www.facebook.com/pcsaa.ist
Instagram:www.instagram.com/Performistanbul www.instagram.com/pcsaa.ist
YouTube: www.youtube.com/Performistanbul
Ayrıntılı bilgi ve söyleşi talepleriniz için:
burcudimili@gmail.com
0 554 458 33 13