Dolar 35,6295
Euro 36,9559
Altın 3.125,86
BİST 10.013,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 15 °C
Az Bulutlu

Lübnan Baalbek’de Gezegendeki En Büyük İnsan Yapımı Monolit

Lübnan Baalbek’de Gezegendeki En Büyük İnsan Yapımı Monolit

Baalbek’i Büyük Tufan’dan Sonra Dev Arkadaşlarıyla Birlikte Yeniden Dirilttiği Söylenen Efsanenin Hikayesi.

Lübnan’daki Baalbek’in nefes kesen genişliğinde gezegendeki en büyük insan yapımı monolit yatıyor.

Bu sağlam taş sıradan bir taş değil; yaklaşık 64,3 fit (19,6 metre) uzunluğa sahip ve terazinin ağırlığı 3,3 milyon pound (1,650 ton) civarında. Bu canavar, Roma döneminden bu yana arazi üzerinde dönüyor; daha önce olmasa da, bazı teorilere göre 5000 yıldan fazla bir süre önce dünyadan oyulmuş, ancak hiç kimse kesin tarihler belirleyemiyor. Modern mühendisler, böylesine astronomik bir taş levhayı yaratmak ve manevra yapmak için gereken antik parlaklık karşısında şoka uğramış durumdalar.

Ama durun, dahası da var! Bu yekpare Baalbek büyüklüğündeki yapbozun sadece bir parçası. Sadece bir taş atımı uzaklıkta, Roma üst yapısını sergileyen Jüpiter Tapınağı bulunmaktadır. Ancak asıl vurucu olan, üzerinde bulunduğu devasa kireçtaşı bloklarından oluşan tabandır. Bu temel, üçü her biri yaklaşık 2 milyon pound (1000 ton) ağırlığında olan ve herkesin bildiği gibi triliton olarak adlandırılan 27 devasa taştan oluşan dudak uçuklatan bir düzenektir. Bu kadim binayı kim inşa ettiyse, taşocakçılığı, taşıma ve yerleştirme konusunda hala anlayamadığımız bir ustalığa sahip olduğu çok açık.

Peki ya efsaneler? Bunlar sadece bu tarihi gizemin ateşini körüklüyor. Eski Arapça yazılar, Baalbek’i Büyük Tufan’dan sonra bazı dev arkadaşlarıyla birlikte yeniden dirilttiği söylenen efsanevi Babil kralı Nemrut’a bağlar. Diğer kaynaklar, Kabil’in insanlığın yaratılışından sadece 133 yıl sonra Baalbek’i kurduğunu ve ilahi intikama karşı koymak için devlerden yardım istediğini iddia ediyor. Bu hikayeler, insanların o zaman bile bu sitenin olağanüstü bir şey olduğunu anladığını gösteriyor.

Elbette, Kabil ve bu devler gibi bu alegorik karakterler, kadim insanların anlaşılmaz olanı anlama girişimleri olabilir. Ancak yüzyıllar sonra buradayız, bir medeniyetin nasıl olup da 3,3 milyon poundluk taşı oyup taşıyabildiğine hayret ediyoruz. Onları bu kadar büyük tasarımların peşinde koşmaya iten şey neydi? Böyle şaşırtıcı bir hassasiyeti nasıl tutturabildiler?

Bilim adamlarından ve meraklılardan oluşan bir grup, gelişmiş antik uygarlıkların dünyamıza yerleşip iklim felaketleri nedeniyle yok olup olmadığını merak ediyor; Nan Madol, Büyük Piramit ve Gunung Padang gibi yerleri kalıntı olarak düşünün…

 

….

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. https://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   https://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Okey Oyna ankara chat istanbul chat