Aynı hikâye iki kez çalındı!
Karar gereği, yapımcı firma ve senarist Erkan Çıplak, yazara maddi manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.
Böylece Dursaliye Şahan aynı hikâye (Güvercin) için iki kez mahkeme yoluyla tazminat kazanmış oldu.
İNTİHALİN ÖYKÜSÜ
Samanyolu Tv’nin kadrolu senaristlerinden Erkan Çıplak, 2005 yılında Yazar Dursaliye Şahan’dan sadece bakmak için aldığı dizi projesini daha sonra kanala kendi eseri gibi sunarak, Murat Keskin yönetiminde Küçük Gelin dizisini hayata geçirdiler.
Hikâyesinin dizi yapıldığını fark ettiğinde, kanala ihtarname gönderen yazara karşı yöneticiler kayıtsız kaldılar.
Mahkemenin bilirkişi olarak tayin ettiği, Yönetmen ve Senarist Semra Dündar Öğün ve İ.Ü.H.F. Öğretim Üyesi Doç.Dr. Azra Arkan Serim hazırladıkları raporla intihalin boyutlarını ve detaylarını göz önüne serdiler.
Senarist Erkan Çıplak mahkemeye verdiği yazılı savunmasında, yazardan proje aldığını hatırlamadığını, diziyi sosyal sorumluluk projesi olarak ele aldıklarını, hikayesini de akil insanlardan duyduğunu iddia etti.
Mahkeme devam ederken, reyting rekortmeni dizi teması ile de kanala ve senariste “Medya Etik Ödülü”nü kazandırdı.
Samanyolu Tv’nin avukatı Nazif Aktaş, 100.ncü bölümü yayınlanmak üzere iken kanalın kapanması ile yarım kalan dizinin dava edilmesini anlamsız bularak yazara, “Bu kadar reyting yapan bir dizinin öyküsü sizden alınmışsa buna sevinmeniz gerekir.” diyerek hukukla bağdaşmayan bir tutum sergiledi.
Yazarın lehine sonuçlanan mahkeme kararından sonra Avukat Ebru Özge Beşlioğlu ve Ada Jale Orhan ise sıkça yaşanan intihal olaylarına rağmen özellikle yazın dünyasında telif davalarının aynı sıklıkta açılmadığını, bunun da henüz fikir emeğinin önemini milletçe kavrayamadığımızın göstergesi olduğunu belirterek, “Müvekkilimiz Dursaliye Şahan ikinci telif davasını kazanmış bir yazar. Daha önce de Sıla dizisinin yapımcısına karşı açtığı davayı kazanmıştı. Sanatçıların eserlerine sahip çıkmasından daha doğal ne olabilir? Ayrıca sektörün gelişmesinde sanatçının ve eserin korunması ile hukuki koruma ve mücadelenin sağlanması çok önemli. Eser sahibi müvekkilimizin gösterdiği hassasiyetin, telif hakları konusundaki bilinçlenmeye katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” dediler.
Mahkeme kararından sonra yazılı açıklama yapan Senarist Erkan Çıplak ise, “Karar adil değil, konjonktüreldir. Ayrıca böylesine başarılı bir hikayeyi tek başıma yazmadım. Projeyi en başından itibaren Erkan Birgören, Betül Yağsağan, Hale Çalap, Ayça Mutlugil,Tuba Altınışık gibi senaristlerle birlikte yazdık ve devam ettik.” dedi.
Milliyet yazarlarından Oya Tekin ise, dizinin ilk bölümlerinde Küçük Gelin’in Sıla dizisini kopyaladığını kaleme aldığını hatırlatarak, “Anlaşılan, detaylı bilirkişi raporu, davacı Yazar ve Erkan Çıplak arasındaki mail trafiği sağlam delil teşkil etmiş. Ancak sadece senarist değil kanal yönetimi de suçlu. Senarist Erkan Çıplak cemaat kanalı olduğu için kararın taraflı olduğunu iddia etmektedir. Dava 2014 yılında açılmış. Yani cemaatin cemaat olduğu yıllar.” dedi.
Dursaliye Şahan kimdir?
Sivas’ın Geyikpınar Köyü’nde doğan Dursaliye Şahan; dört yaşında ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etti. İstanbul’daki 13 yıllık banka memurluğunu, Londra’da temizlik işçiliği, öğretmenlik ve gazetecilik takip etti. Aynı yıllarda kadın, göçmenlik ve ırkçılık temalarının ağır bastığı öyküler ve tiyatro oyunu yazan Şahan; uzunca bir süre Birgün Gazetesi’ne ve Avrupa Gazetesine röportajlar yaptı. Ayrıca Karikatürist Semih Bulgur ile birlikte, ‘Zabit Londra’da’ isimli haftalık bant karikatürünü hazırladı. Birçok öyküsü İngilizceye çevrilerek çeşitli dergilerde ve anonim kitaplarda yayımlandı. Yurt içinden ve yurt dışından çeşitli öykü ve edebiyat ödülleri alan Şahan’ın son romanı PKK’yı ve Londra’daki Türkiyeli gençler arasındaki intiharları konu alan Tottenham Çocukları.
Kaynak: http://www.enpolitik.com/haber/142655/ayni-hikye-iki-kez-calindi-atv-silayi-samanyolu-kucuk-gelini-yapti.html