ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Atkestanesi Hikayesi | Şükran Yargı Sazsızozan

Atkestanesi Hikayesi | Şükran Yargı Sazsızozan

Yıl 1615 idi.

Fransa kraliçesi Marie de Medici, Paris’te bugün Şanzelize dediğimiz caddenin etrafının ağaçlandırılmasını istedi.

Hemen uzmanlara danıştılar.

Uzun araştırmalar sonunda “At Kestanesi” ağacında karar kıldılar..

Çünkü at kestanesi elektrik çekmezdi..

Yani yıldırım düşmezdi.

Hava kirliliğine karşı çok etkiliydi.

Tohumları, yaprağı, meyvası şifa doluydu.

Ancak At kestanesi Avrupa ülkelerinde yoktu…

En yakın İstanbul’daydı…

O yıllar İstanbul adeta bir at kestanesi ormanıydı…

Fransa krallığı hemen Osmanlı İmparatorluğu ile temas kurdu..

At Kestanesi fidanı istediler…

Padişah 1. Ahmet bu isteği geri çevirmedi…

Fransızlara binlerce at kestanesi fidanı hediye etti.

Bugün Şanzelize bulvarındaki, parklardaki ve ana caddelerdeki asırlık ağaçlar, Osmanlı’nın Fransızlar’a hediye ettiği o at kestaneleri.

Paris şimdi adeta bir atkestanesi ormanı…

Fransızlardan sonra Avrupa’nın bir çok kenti caddelerini bu ağaçlarla süsledi.

Peki ya İstanbul…!!!

16’nci yüzyılda at kestanesi ormanı olan İstanbul sokaklarında bugün kaç ağaç kaldı acaba?.

Gören var mı?.

Belgrad Ormanında görüyordum…

Dilerim 4. köprü bahanesiyle onları da kesmezler.”.

Ünlü ressam Ömer Kaleşi, ilki 400 yıl önce Osmanlı İmparatoru I. Ahmed tarafından Fransa’ya hediye edilen atkestanesi ağaçlarının kesilmesini tuvaline yansıttı.

Kaleşi, sözlerini, zamanında Nazım Hikmet’in aynı atkestanesi ağaçları için yazdığı,

“Paris’te bir kestane ağacı olacak, Paris’in ilk kestanesi, Paris kestanelerinin atası, İstanbul’dan gelip yerleşmiş Paris’e, boğaz sırtlarından.

Hala sağ mıdır, bilmem;

Sağsa iki yüz yaşında filan olmalı” dizeleriyle bitiriyor.

Atkestanesi, Fransa’ya ilk kez 1615’te Osmanlı İmparatoru I. Ahmed tarafından hediye edilmişti.

İstanbul Boğazı ile Paris’teki Seine nehrinin kardeşliğini simgeleyen atkestaneleri 200 yıl içerisinde tüm Fransa’ya yayılmıştı.

Coğrafi olarak Balkan ve Türkiye ikliminde yetişen atkestanesi, günümüzde Paris Belediyesi’nin şehirde diktiği ağaçların yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor.

..

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.