ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Tarihçisi ve Mütercim Abdülbaki Gölpınarlı Kimdir? | Nuri Kaymaz

Tarihçisi ve Mütercim Abdülbaki Gölpınarlı Kimdir? | Nuri Kaymaz

12 Ocak 1900, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu – 25 Ağustos 1982, İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti), asıl adı Mustafa İzzet Baki olan edebiyat tarihçisi ve mütercim.

Hayatı

Abdülbaki Gölpınarlı, asıl adı Mustafa İzzet Baki olan edebiyat tarihçisi ve mütercim.

Doğum: 12 Ocak 1900, İstanbul

Ölüm tarihi ve yeri: 25 Ağustos 1982, İstanbul

Defnedildiği yer: Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul

Eğitim: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi.

Abdulbaki Gölpınarlı’nın babası Azerbaycan-Gence’nin Gölbulak ilçesinden, annesi ise Çerkez (Adige) kökenli Vubh veya Ubıhlardan’dır.

Gazeteci olan babası Ahmed Agâh Efendi, Mevlevi idi. Gelenbevi İdadisinin son sınıfındayken babasını kaybetti. Tahsiline ara vererek çalışmaya başladı. İstanbul-Vezneciler’de kitapçılıkla uğraştı. Çorum’un Alaca ilçesindeki Menbâ-i İrfân İptidâî Mektebinde öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1922’de İstanbul’a döndü, sınavla son sınıfına girdiği İstanbul Erkek Muallim Mektebini, ardından da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü, Profesör Köprülüzade Mehmet Fuat Bey’in nezaretinde hazırladığı Melâmilik ve Melâmiler adlı mezuniyet tezi ile bitirdi (1930). Edebiyat öğretmeni olarak Konya, Kayseri, Balıkesir, Kastamonu liseleriyle İstanbul Haydarpaşa Lisesinde çalıştı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Farsça okutmanlığı yaptı. Doktorasını verdikten sonra aynı fakültede metinler şerhi okuttu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde İslam-Türk tasavvuf tarihi ve edebiyatı dersleri verdi. 1945’te Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesine aykırı davrandığı iddiasıyla tutuklandı, 10 ay hapis yattıktan sonra beraat etti ve görevine döndü. 1949’da kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Eserleri

Adını, 1931’de yayımladığı Melamilik ve Melamiler adlı eseriyle duyuran Gölpınarlı; Türkiyat Mecmuası, Şarkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuasının yanı sıra çeşitli dergi ve gazetelerde çok sayıda bilimsel makale yayımladı. İslam Ansiklopedisi ile Türk Ansiklopedisi’nin çeşitli maddelerini yazdı. Divan edebiyatını eleştirel olmaktan ziyade ideolojik bir yaklaşımla değerlendirdiği ileri sürülen[kaynak belirtilmeli] Divan Edebiyatı Beyanındadır (1945) adlı kitabıyla büyük tartışmalara yol açtı.[3][4]

Araştırmaları

Yunus Emre Divanı (1943-1948)

Fuzuli Divanı (1950)

Nedim Divanı (1951)

Mevlâna Celaleddin (1951)

Mevlânadan Sonra Mevlevilik (1953)

Hayyam ve Rubaileri (1953)

Rumeli’de Yürükler, Tatarlar ve Evlad-ı Fatihan (1957)

Mevlânâ Celâleddin Mektuplar (1963)

Menâkıb-ı Hacı Bektaş-ı Veli (1963)

Alevi Bektaşi Nefesleri (1963)

Hafız Divanı (1968)

100 Soruda Türkiye’de Mezhepler ve Tarikatlar (1969)

100 Soruda Tasavvuf (1969)

Simavna Kadısıoğlu Şeyh Bedreddin (1966)

Hurufilik Metinleri Kataloğu (1973)

Tarih Boyunca İslam Mezhepleri ve Şiilik (1979)

Tasavvuftan Dilimize Geçen Deyimler ve Atasözleri (1978)

Kur’an-ı Kerîm ve Meali (1955)

Nehc’ul belağa

Pir sultan abdal (hayatı-Sanatı-Eserleri)

….

Kaynakça: Vikipedi

 

 

Terzi Nuri Kaymaz
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.