Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Vasat Okuyucu | TAYLAN KARA

26.01.2017
1.273
A+
A-
Günün Kitabı | Vasat Okuyucu | TAYLAN KARA

O-KU-MA-LAR | Kitap Değerlendirme: Dursaliye Şahan

Taylan Kara,Vasat Edebiyatı 101 kitabında, okuyucuyu da itham ediyor. “Vasat okuyucu başına gelenden sen sorumlusun,” demeye getiriyor.

Bir kitabın futbol maçı gibi anlatılamayacağını, ‘başarılı’, ‘nefes kesici’, ‘süper’ sözcüklerinin edebiyat eleştirisinde, yersiz ve anlamsız kullanıldığını vurguluyor.

Sürü psikolojisindeki, sorgulamayan, düşünmeyen okuyucu, yayıncıların yüzünü güldürse de sanatın gelişimine yararı olmadığı görüşünde.

Taylan Kara, ilerici sanatı, “İnsanı derinlikli işleyen, insanlık durumlarını ortaya koyan ve okuyucuda farkındalığı arttıran sanattır” sözleriyle tarif ediyor.

İyi öykü

14 Şubat, (evet Sevgililer Günü) ve aynı zamanda ‘Dünya Öykü Günü’dür.

Bu yılın öykü sorusu ne olabilir? Onlarca sıralamak mümkün. Mesela…

Bir edebiyat öyküsünün insana yararı nedir?

İlk soru bu olabilir. Öykü ve insan…

İçinde yaşadığımız vahşi sistemde bir ya da binlerce öykü insana ne sağlayabilir ki?

Piyasa deyimiyle yanıtlayalım:

Öykü, edebiyat ve sanat, duygusal zekanın besin kaynağı.

Öykü ve zeka… Hem de duygusal zeka…

Evet kesinlikle.

Öykü, şiir, roman ve elbette sanat, insan ruhunun vazgeçilmezi.

Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde toplumların ruh sağlığı tabloları hiç de iç açıcı değil.

Oysa sanatın her türlüsünün insan bedeni ve ruhu üzerindeki pozitif etkileri biliniyor. Acaba neden esirgeniyor?!

Mesela, yap boz tahtasına dönüşen müfredattan her yıl sanatın izleri neden biraz daha silinmekte?

Bildiğim kadarıyla yine al baştan yapmışlar.

Elimde sihirli bir değnek olsaydı, ana sınıfındaki çocuklara her gün masal, şiir, müzik programları ile dolu müfredatlar sunardım.

“Zaten ana okullarında masal, şiir ve müzik var” diyeceksiniz.

Peki, kaç çocuk Samed Bahreyn hikâyeleri okuyabiliyor? Bahreyn okuyarak büyüyen çocuklardan birine rastlarsanız, dikkat edin.‘Yedi Cüceler ve Prenses’ türünden hikâyelerle oyalananlara benzemediklerini göreceksiniz.

Şimdi gelelim Sadık Yalsızuçanlar’ın Annemin Yüzü öyküsüne.

Biliyorsunuz öykü konusundaki düşüncelerimi bu hafta yazacağıma dair söz vermiştim.

Annemin Yüzü; Profil Yayınlarından çıkan ‘Yüz’ isimli öykü kitabının ilk sırasında.

Anne, çocuk, aile ilişkilerini anlatan yalın bir öykü. Ana öyküye paralel kadının toplum içindeki yeri, kadının ve içinde bulunduğu toplumun psikolojisi ustaca irdelenmiş. Yazar karşı cinsin toplumdaki yerini doğru gözlemlemiş.

Hikâyedeki yoğun duygu atmosferi kolayca okuyucuya geçiyor.

Öykü, roman, şiir ve bütün yazın sanatında en çok duyguyu önemsiyorum.

Annemin Yüzü’nü okuduktan sonra da aklım geride kaldı. (Aslında hikâyeleri arka arkaya okumak doğru değildir. En azından birkaç saat ara vermek gerekir.)

İçinden anne geçen öykülerin antolojisi yapılsa nasıl olur acaba diye düşündüm.

Birbirine benzemeyen annelerin bir kitaba girdiğini düşünün.

Bu hafta da çalakalem yazdım biliyorum.

 

 


Britanya Şairler Antolojisi

Kitap Değerlendirme: Dursaliye Şahan

 

Kadim Laçin’in düzenlediği Şairin Şiiri isimli karma kitabı zaman zaman karıştırıyorum.

Kitaptaki şairlerden biri de Gülsüm Coşkun.

Coşkun’un mısraları ile hoşça kalınız.

Düş kurma çocuk

Düş kırıklıkları tüketir seni

Ama umut yalnızca düştedir unutma.

 

Sanatın ışığı hep yanınızda olsun.

 

Dursaliye Şahan

 

Kaynak: www.habernewspaper.com

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.