ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Necla Karataş ve ‘’Aşka Âşık ruhlar’’ üzerine / Mustafa Söylemez

18.01.2019
1.142
A+
A-
Necla Karataş ve ‘’Aşka Âşık ruhlar’’ üzerine / Mustafa Söylemez


       Pamira yayınları Mart-2018 96 sf. Öykülerden oluşan güzel bir kapakla ve editasyonla yayımlanmış olan ‘’Aşka Âşık Ruhlar’’ birbirinden güzel öykülerden oluşuyor. Dış güzelliğin önemini ve abartılmasını eleştiren öyküde Aşk cebinden kezzap şişesini çıkarıyor, yüzüne baştan aşağı boşaltıyor.


İki sarmaşık gibi ayrılmamak üzere sarılıyorlar. Titiz sözcük seçimi ve imgelerde şiirsellik üst düzeydedir. Meraklı okuyucuya sorular sorduruyor, en önemlisi düşündürüyor ve sorgulatıyor.
      ‘’Topumuz bir tek inciyiz, bir tek
      Başımız da tek, aklımızda tek 
      Ne diye iki görüp kalmışız
      İki büklüm gök kubbenin altında, ne diye’’ Mevlana alıntısıyla barış içinde yaşamanın erdemini sevgi ve inançla anlatıyor. Mevlana ülkemizde çok bilinen bir düşünür değildir. Avrupa’da Mevlana ve Homeros hakkında binlerce makale yazılır ve yayımlanır. Sayısız kitap da yayımlanmaktadır. Yazar Mevlana’yı hem çok iyi anlamakta, hem de yazdıklarıyla onun düşüncelerini güncelleştirmektedir. En Mutlu ile Melek arasındaki aşk tüm ayrıntılarıyla vurgulanırken yine Mevlana’nın ‘’Ben ne Hıristiyan’ım, Ne Farisi, ne de Müslüman; ne doğudanım, ne batıdan./İkiliği bir kenara koydum. İki âlemin bir olduğunu gördüm.’’ Şiiriyle güncel felsefeyi birlik ve insan odağına oturtmaktadır.
     Necla Karataş birlik, aşk, insan sevgisini kaygı edinmiştir. Kibir onun için temizlenmesi gereken tek kaygıdır. Annesinin bir Müslüman olduğunu öğrenen Levi şok geçirir. On yaşındayken koparıldığı annesi ve içinde yaşadığı İslam düşmanlığı. Levi’yi annesini ve herkesi beklentisiz sevmektedir öykü yazarı. Yaraları ipek sözcüklerden oluşturduğu mendiliyle temizlemekte felsefi söylemleriyle çözümler imgelemektedir. Zarif bir dili, zengin imge zenginliği ile yaralıları görmekte onları incitmemek için duyarlılıkta en yüksek algıyı öykünmektedir.
    Necla Karataş çaresizliğinden dağa çıkmış kahramanını gözlemler. Onun döşediği mayınlarla bir kız çocuğunun parçalanmışlığını konu edinir. İleriki dönemlerde bu kız çocuğunun dul kalmış annesi aşkın erdemiyle birbirlerine sarılırlar. Gökkuşağı pastanesi de tüm elemanlarıyla onlara sarılır. Konu birlikteliği, sonuç aktarımı oldukça etkileyicidir.
    ‘’İyi ile Kötünün Savaşı’’ Bu öyküde zamanın sürekliliği, ölümle yaşamın iç içe oluşu anlatılmış. Daha çok masalsı bir dilin sürüklediği öyküde iyi ve kötü gökyüzündedirler. Kardeştirler. Kötü kardeşini ve oğlunun acımasızca öldürür. Yazarın düşlediği ruhlar dünyasında ise kötü işkencelere ve tarifsiz acılara gark olur. İyi’nin yalnızca iyilikte direnmesi oldukça anlamlı anlatılmış, çaresizliği şiirselleştirilmiştir. Bir sonraki öyküde Necla Karataş Aliye’nin tecavüzcüyü öldürmesini, polise teslim olmasını anlatmıştır. Komadaki tecavüzcünün alnına kazınmış olan’’Ben adi bir tecavüzcüyüm!’’ sözcüklerinden oluşan dövme dikkati çeker.  Hukuk sistemin eksikliklerini, geç gelen adaleti veya adaletsizliği anlatma kaygısı bizi bir burukluğa sevk eder.
       


Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.