ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Tarihe ve Kahramanlara Saygı Lafla Olmuyor!

19.03.2019
1.331
A+
A-
Tarihe ve Kahramanlara Saygı Lafla Olmuyor!

|Yusuf Yavuz|

Bir savaş düşünün… Sadece dört bir yandan kuşatılmış ulusun kaderini değiştirmekle kalmamış aynı zamanda dünya tarihinin gidişatını da değiştirmiş…

Bir savaş düşünün… Sadece tarihin akışını değiştirmekle kalmamış, Mustafa Kemal başta olmak üzere bir ulusun koynunda yatan cevherleri de açığa çıkarmış…

Her şeyin bittiğine inanıldığı bir anda, Çanakkale’yi geçilmez kılan inanç ve iradenin ortaya çıkması bütün ezberleri bozmuş, tarih yeniden yazılmak zorunda kalmıştır. Ancak bu aynı zamanda Çanakkale’yi geçmeye çalışan devletlerin dünyanın dört bir yanında sömürdüğü halklar için de umudun yeniden yeryüzünü sardığı andır…

Çanakkale Savaşının binlerce isimsiz kahramanının yanında, ‘Ocean’ adlı savaş gemisinin batmasına neden olan top mermilerini namluya sürerek İngiliz donanmasının büyük kayıplar vermesini sağlayan Seyit Onbaşı da 18 Mart’ın simge isimlerinden biri…

Ancak Çanakkale Deniz Savaşı başta olmak üzere birçok ‘milli’ değerin hatırasına yönelik yapılan saygısızlıkların bir türlü sonu gelmiyor. 276 kiloluk top mermisini sırtlayıp namluya süren Koca Seyit’in heykelleri, savaşın anısına hediyelik eşya olarak satışa sunuluyor. Plastikten alçıya, mermer tozundan metale birçok malzemeden üretilen Seyit Onbaşı heykellerinin içinde Çin malı olanlardan yerli üretime birçok seçenek var.

Fakat Seyit Onbaşı heykellerinin hiç birisi diğerine benzemediği gibi ne estetik kaygı taşıyor ne de ulusal bir simgeye yakışacak standarda sahip. Bir savaş kahramanının bu kadar kötü üretilmiş heykel ve benzeri hediyelik eşyalarla sömürülmesi en başta Seyit Onbaşı’nın anısına büyük saygısızlık.

Savaşın ardından döndüğü köyünde odunculuk ve hamallık yapan, ayakkabı yamayarak ekmeğini çıkarmaya çalışan, çalıştığı fabrikadan hastalanınca işten atılan Seyit Onbaşı, 1939’da zatürreye yakalanarak yoksulluk içinde öldü. Türkiye, kendi kaderini değiştiren kahramanlardan biri olan Seyit Onbaşı’ya büyük vefasızlık yaptı. Şimdi bırakın da hiç değilse mezarında rahat uyusun.

Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Milli Savunma Bakanlığı ve ilgili kurumlar neden bu tür ulusal savaş kahramanlarının anısını yaşatacak olan heykel ve benzeri hediyelikler hakkında bir standardizasyon getirmiyor. Bu çok mu zordur? Köylünün ekeceği domatesin tohumuna bile standardizasyon getiren otorite ‘milli’ değerlerin bu denli özensizce yağmalanması karşısında neden bir adım atmaz?

Başta belediyeler olmak üzere birçok kurum ve kuruluş da skandal ötesi bu tür hediyeliklere pirim verip hiç bir sorgulama içine girmeden bu çarkın dönmesine seyirci kalıyor. Bu konuda istisna tavır gösterenleri bir yana koyarsak büyük çoğunluk böyle.

“Yerli ve milli” söylemlerini dilinden düşürmeyen siyasilerin her 18 Mart’ta Çanakkale, her 30 Ağustos’ta Kocatepe, her 26 Ağustos’ta Malazgirt üzerinden içi boş milliyetçilik devşirmelerinden artık bıktı bu toplum. Bir tek Seyit Onbaşı’nın hatırasına bile doğru dürüst saygı göstermeyi beceremeyen bir ülke, köklerine nasıl sahip çıkacak?
Ahh Koca Seyit… ***

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.