ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Hikayesi – Sen Neymişsin Tığ Makinesi / Fevzi Durmuş

09.09.2018
2.211
A+
A-
Haftanın Hikayesi – Sen Neymişsin Tığ Makinesi / Fevzi Durmuş

Kakaçların un gibi yere aktığını ve bunu yapanın ben olduğumu gördükçe neşe’me diyecek yoktu.”

 

 

Kürdevan/Çadır Dağı eteklerinde kurulu küçücük bir dağ köyü olan Ardanuç-Yolağzı’na bahar gelmiş; tarlalar ekilmiş, çayırlar temizlenmiş ve şaşortlar yaylalarına yerleşmişlerdi. Az sayıda olan yaşıtlarımızın bir kısmı da şaşortlarla birlikte gitmiş, köyde birkaç kişi kalmıştık. Bizden biraz büyük olan dadalarımız (ağabeyler) ise biz 5-6 yaşındaki “ufaklıkları” koco, mila veya çinkal oyunlarına almazlar, bizler de kendimize oyunlar üretir, eğlenirdik.
Her zaman olduğu gibi o gün de Nazım Amcagillere gitmiş, yaşıtlarım Casım ve Yusuf ile oyun oynamak istemiştim. Başka arkadaş bulamayınca Casım ile Enver Amcagil’in Harman makinesinde oynamayı kararlaştırdık. 1945 yıllarında köyde saygın birkaç ailede bu makineden bulunmaktaydı.

Orasını seçmemizin nedeni ise makinenin evlerine biraz uzakta oluşuydu. Yakalanmak ve dayak yemek korkusunu da taşıyorduk. Birlikte gizlice makinenin yanına gittik. Çalıştırma Kolu üzerinde yoktu, ancak Casım yan taraftaki alt eleğe bağlı uzun demir çubuğu ileri geri hareket ettirerek makineyi çalıştırmaya başladı. Rüzgâr kanatlarının fır fır dönmesi, eleklerin yaylanması ve dişlilerin gıcırtısı bize büyük bir zevk veriyor, mutluluk ve sevinçten uçuyorduk. Daha sonra ben çevirmeye başlayınca Casım bu sefer dişliler arasına ğalo bitkisinin kurumuş kakaçlarını (özeklerini) vermeye başladı. Dişler arasında eziliyor, küçücük parçalar halinde yere un gibi akıyordu. Biz artık makinenin çalışmasından çok, bir değirmen meydana getirmenin zevkini yaşıyor, dört köşe oluyorduk.

Daha sonra aynı şekilde kakaçları ben öğütmeye başladım. Kakaçların un gibi yere aktığını ve bunu yapanın ben olduğumu gördükçe neşe’me diyecek yoktu. Öğütme işi devam ederken kakacın son kısmını sağ başparmağımla ileri itiyordum ki parmağım dişliler arasına girmesin mi? Bendeki fiz ah ve ağlama üzerine Casım makineyi durdurdu, yanıma koştu. Az önceki neşemizin yerini acı ve keder almış, eklem yerine kadar ezilmiş parmağımdan ve dişlilerden kanım damla, damla yerlere akıyordu.

O zamanlarda doktor veya ilaç olanaklarından habersizdik. Ancak İstanbul’dan izine gelmiş olan Yusuf Amca’mın gayreti ile parmağım temizledi, damarlı yaprak ile sarıldı. O yaz boyu tek elle acılar içinde yaşadım. Kışa doğru parmağım işlevini kaybetmeden şekilsiz bir görünüşle iyileşti.

Harman makinesi bende göreceli bir iz bırakırken mesleği seçmeme de neden oldu. Yaşıtlarıma ise; yıllar sonra karşılaşmamızda beni tanımalarını sağladı. Sen Neymişsin be, Tiğ Makinesi!..


Yakacık,07.04.2012

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.