ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Sıradışı Yazarlar | Celia Blue Johnson

20.12.2020
6.920
A+
A-
Günün Kitabı | Sıradışı Yazarlar | Celia Blue Johnson

Kitap Yorum: Meral Baltacı Nalbantoğlu
Yaratıcı potansiyeli olan, özellikle edebiyat alanında yaratıcı edimlerde bulunan kişilerin, bunu yaparken içinde bulunmak istediği koşulları kendi kişiliği ve yaşam tarzına uygun bir hale getirdiğini anlatan kitapların sayısı gittikçe artıyor. Hep Kitap’ın, Atölye serisinden çıkan “Sıradışı Yazarlar” da, edebiyatla az ya da çok ilgilenen herkesin aşina olduğu yazarların yazma ritüellerini inceleyen, araştırmaya dayalı bir kitap.
Yaratıcılığın tamamen ritüellere bağlı olduğunu söyleyemeyiz bence, bir alanda yaratıcı gücünüz yoksa, ne kadar ritüel uygularsanız uygulayın, ortaya kayda değer bir ürün çıkmama ihtimali yüksektir. Anlatacak hikayeniz yoksa, hikayeniz var ama nasıl anlatacağınız konusunda fikriniz mevcut değilse, Schilller gibi ilham almak için çekmecenizde çürük elma bulundurup koklamanız ya da Balzac gibi günde kırk fincan kahve içmeniz bir işe yaramayacaktır. Yaratım süreci başlamış, devam ediyorsa bu kitapta anlatıldığı gibi, ister Stephen King gibi günde belli bir kelime hedefi koyarsınız, ister Victor Hugo gibi önce yürüyüş yapıp sonra hava alan bir yerde kendinizi kapatarak çalışır, ister Proust gibi yatakta uzanarak ve geceleri çalışırsınız. Gertrude Stein gibi arabanın içinde yazmak, Joseph Heller gibi fikir bulmak için otobüse binmek, Joyce gibi yazarken beyaz palto giymek, Eudora Welty gibi yazdıklarınızı kimi yerlerinden kesip daha uygun olduğunu düşündüğünüz yerlere de iğnelemek de seçenekler arasında.
Belleğin Kış Uykusu’nda geçen “edebiyat bizi yaşamadığımız, yaşayamadığımız ya da yaşayıp da farkına varmadığımız hayatlar hediye eder.” Cümlesi ve anlamından hareketle, bu kitabı kısa biyografi parçaları olarak okuyabilir ve kitapta konu edilen yazarların hayatlarının lezzetli parçaları olarak keyif alabiliriz. Veya, hayran olduğumuz yazarların sahici taraflarını görüp, yaratım sürecinde ritüellerinin, ne tür etkileri olduğuna dair kafa yorabiliriz.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.