ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Edebiyat Sanat Dünyasında Kısa Duyurular

09.01.2020
1.502
A+
A-
Edebiyat Sanat Dünyasında Kısa Duyurular
Stacks of books

Dergimizin 4.sayısı için hazırlıklar başladı, sizler de 4.sayımızda yer almak isterseniz. Eserlerinizi, 05-15 Ocak 2020 tarihleri arasında  penceredergim@gmail.com e posta adresine iletebilirsiniz.
İbrahim Altun
Pencere Dergisi
Genel Yayın Yönetmeni
*****
10-21 Ocak 2020 tarihleri arasında, 100 yazar ve 100 yayınevi’nin iştirakı ile ”Eski Otogar-Kleopatra Kapısı Civarı Tarsus-Mersin” adresinde ”Tarsus Kitap Fuarı” açılacaktır. Her gün 09.30-20.00 arasında ücretsiz olarak gezilebilecek olan fuarı Tarsus Belediyesi yöneticileri organize etmektedir, daha fazla bilgi almak isteyenler Tarsus Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü ile irtibat kurabilirler. Tel.0-324-6162512/1480, ilgilenenlere önemle duyurulur.
*****
ÇORLU BELEDİYESİ ”ÇORLU KONULU ÖYKÜ YARIŞMASI” DÜZENLEDİ. BİRİNCİ GELEN ÖYKÜ SAHİBİNE, TABLET HEDİYE EDİLECEK.(SON KATILIM TARİHİ.10 ŞUBAT 2020 PAZARTESİ)
AMAÇ;
Toplumda kadın hakları konusunda farkındalık düzeyini yükseltmek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek, konuyla ilgili yaklaşımları öykü aracılığıyla anlatmak. Yazmayı kendine uğraş edinenlerin ‘Çorlu’ ya bakışı yansıtan hikâyelerini toplumla paylaşmalarına aracı olmak, genç ve yetişkinlerin çalışmalarını desteklemek, geleceğin yazarları olacak yeteneklerin keşfedilmesini sağlamaktır.
KONU;
Öykü yarışmasının ana teması Çorlu’dur. Çorlu sokaklarında yaşanmış gerçek veya gerçek olmayan hikayelerden oluşan öyküler yarışmaya kabul edilecektir.
ORGANİZASYON;
Öykü yarışması Çorlu Belediyesi tarafından organize edilerek yürütülmektedir.
KATILMA KOŞULLARI;
-Yarışma herkese açıktır.
-Yarışmacılar en fazla 2 öykü ile yarışmaya katılabilirler.
-Öyküler daha önce basılmamış ve ödül almamış olmalıdır.
-Yarışma şartnamesine uygun olmayan ve son teslim tarihinden sonra teslim edilen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
-Yarışmaya gönderilen öykülerin hukuki ve bilimsel sorumluluğu yazarına aittir. Üçüncü kişilerin öykünün telif hakkı konusunda iddia ve talepleri olması durumunda öykü sahibi, uğrayacağı zarara karşı sorumlu olduğunu kabul eder.
-Seçici kurulun yayınlamaya değer bulduğu öyküler kitap haline getirilir.
-Başvuru sahibi yukarıdaki şartları kabul etmiş sayılır.
YARIŞMAYA GÖNDERİLECEK ESERDE ARANACAK ŞARTLAR;
-Öykünün konusu ”Çorlu” ile alakalı olmalıdır. Türkçe yazılmalıdır. Türk dilinin özgünlüğü korunarak 5.000 ile 15.000 karakter arasında yazılmış olmalıdır.
-Yarışmaya katılacak öyküler; normal A4 boyutunda, 12 punto, 1.5 aralık bilgisayar oylumunda hazırlanarak 2 kopya halinde çıktı alınmalı, üzerinde isim yazmayan zarfa konularak teslim edilmelidir.
-Yarışmacılar yarışma ile ilgili başvuru formunu doldurup imzalayacaktır.
-Dosyanın sol üst köşesinde yarışmacının rumuzu yer almalıdır. Rumuz anlamlı veya anlam taşımayan sayı ve harflerden, 6 (Altı) karakterle oluşacak şekilde belirlenebilir. (Örnek: A22Y1Z – DRM292 gibi)
-Öz yaşam bilgisi kapalı bir zarfla dosyaya eklenmeli, öz yaşam times new roman, 12 punto 800 karakteri geçmemelidir.
-Yarışmacılar doldurdukları başvuru formunu adres ve isimlerin olmadığı bir zarfın içine koymalıdır.
-Yarışmaya gönderilen öyküler, değerlendirmeye alınsın ya da alınmasın, yazarlarına iade edilmeyecektir. Çorlu Belediyesi  bu öykülerden oluşan bir kitap hazırlama ve yayınlama hakkını da saklı tutar.
-Yarışmaya katılacak eserler 2 nüsha ki tekrarla, üzerinde yazarına dair rumuzundan başka emare bulunmayan ve başvuru formlu zarf, büyük bir zarf içinde aşağıdaki başvuru adresine kargo ile gönderilecektir.
-İstenilen tüm evrakların içinde olduğu zarf;
Çorlu Belediyesi-Reşadiye Mahallesi, Salih Omurtak Caddesi, No.139 Çor adresine kargo ile gönderilecektir.
-Yarışmacılar kargo ile gönderdikleri eserleri ayrıca strateji@corlu.bel.tr adresine pdf formatında gönderecektir.
-Gönderilen dosya ekine açıklama olarak yazılmış olan eserin rumuzu ve eserin ismi yazılacaktır.
YARIŞMA TAKVİMİ;
Yarışma Başlangıç Tarihi;16 Aralık 2019
Başvuru Bitiş Tarihi;10 Şubat 2020
Sonuç Bildirimi 06 Mart 2020
Ödül Töreni Gecesi 10 Mart 2020
ÖDÜLLER;
Birinciye tablet,
İkinciye hediye çeki,
Üçüncüye kulaklık.
Yurt dışından katılanlar hariç ödülü hak eden kişi, ödülünü almak üzere Ödül Töreni’nde bizzat bulunmak zorundadır. Ödül Törenine; Yarışma Yürütme Kurulu’nun kabul edeceği bir mazereti olmaksızın katılmayan kişinin akçeli ve akçesiz hiçbir ödülü verilmez, ödül Çorlu Belediyesi uhdesinde kalır.
ÖZEL KOŞULLAR;
Yarışma başvuru belgesindeki imza sahibi, öykünün yasal sahibi olmalıdır. Başvuru belgesinde belirtilecek tüm bilgilerin doğruluğu imza sahibini bağlar. Bu bilgiler nedeniyle doğabilecek hukuksal sorumluluk imza sahibine aittir. Telif Hakları; Tüm eserlerin telif hakkı eser sahiplerine ait olacaktır, ancak yarışmayı düzenleyen Çorlu Belediyesi, sahiplerinin isimlerini belirtmek koşulu ile dereceye giren öyküleri kitap haline getirip basabilir ve ücretsiz olarak dağıtabilir.
JÜRİ;
Vildan Baloğlu-Emel Sarıkurt-Ayşe Taşralı Erdoğan-
Haluk Ecevit.
Ödül töreni gecesinin yapılacağı yer ve program bilgileri web sitemizden, sosyal medya hesaplarımızdan duyurulacak, ayrıca yarışmacıların mail adreslerine yollanacaktır.
Bu şartname yarışmaya başvuran kişiler tarafından kabul edilmiş sayılır.
Başvuru Formu;
EDEBİYAT ORTAMI DERGİSİ ”ANKARA ÖYKÜ YARIŞMASI” BİRİNCİSİNE 3.000 TL. ÖDENECEK.(SON BAŞVURU TARİHİ 15 ŞUBAT 2020 CUMARTESİ)…
YARIŞMA KOŞULLARI;
-Yarışmaya, herkes katılabilir. Yaş vs. sınırlaması yoktur.
-Yarışmaya, her yarışmacı, sadece bir öyküyle katılabilir.
-Yarışmaya katılacak öykülerin daha önce yayımlanmamış olması zorunludur.
-Yarışmaya takma isimle katılınacaktır.
-Yarışmaya katılanlar, metnin 6 (altı) adet kopyasının yanı sıra, ayrı bir zarfın içinde, gerçek isimlerini, kimlik bilgilerini, adreslerini, diğer iletişim bilgilerini ekleyip göndereceklerdir.
-Başvurular, elden, iadeli taahhütlü posta ile, APS postayla, kargoyla en geç 15 Şubat 2020 günü mesai bitimine değin dergimiz adresine yapılabilecektir.
ÖDÜLLER;
Birinciye, 3.000 (Üç bin) Türk Lirası
İkinciye, 2.000 (İki bin) Türk lirası
Üçüncüye ise, 1.000 (Bin bin) Türk Lirası para ödülü verilecektir.
Ayrıca, 2 (iki) esere mansiyon ödülü takdim edilecektir. Mansiyon ödülü, 500 (Beş yüz) Türk Lirası olacaktır.
Yarışmada derece alan eserler, yarışma etkinliğinin ortaklarından Edebiyat Ortamı Yayınları, Edebiyat Ortamı Dergisi’nce yayımlanacaktır. Yarışmaya katılan, derece alan-almayan eserlerin tümünün yayım, telif hakları, Yarışmayı düzenleyen Kurum’a aittir.
ÖYKÜ YARIŞMASI’NIN KONUSU-ANKARA;
Ankara Öykü Yarışması’na gönderilecek olan öykülerin, Ankara’yı, tarihini, bugününü, Ankara’da yaşamış tarihsel kişilikleri, Ankara’nın gündelik yaşamını, Ankara’nın bilinmeyen, değerli kişiliklerini, delilerini, meczuplarını, semtlerini, kültürünü vs. konu edinmesi yeğlenmelidir. Değerlendirmede, dil, kurgu ve anlatım özelliklerinin yanı sıra, seçtiği konu, kişilikler, olaylar ve onları yansıtma/aktarma biçimi de göz önüne alınacaktır.
SONUÇLARIN AÇIKLANMASI;
Seçici kurul, 31 Mart 2020 günü toplanıp seçimini yapacak ve aynı gün bir basın toplantısıyla kamuoyuna sonuçlar duyurulacaktır. 1 Nisan 2020 günü akşamı yapılan bir törenle ödüller sahiplerine verilecektir.
Adres;
Edebiyat Ortamı Dergisi-1.Ankara Öykü Yarışması;
GMK Bulvarı, No: 24/8 Demirtepe – Çankaya-Ankara
****

RIŞVAN KÜLTÜR EĞİTİM VE DAYANIŞMA FEDERASYONU ŞİİR YARIŞMASI’NI KAZANAN ŞAİRE 1.000 TL. ÖDENECEK.(SON KATILIM TARİHİ.28 ŞUBAT 2020 CUMA)…
Anadolu, Türkler tarafından fethedildikten sonra yoğun bir Türk göçüne sahne olmuştur. Türkler buraya boy ve aşiretler halinde gelerek muhtelif bölgeleri yurt edinmişler ve Selçuklu Devleti yöneticileri de siyasî ve iktisadî hedefleri gözeterek Osmanlı Devleti’ni kuran Kayı boyuna mensup aşiretinde dâhil olduğu Türk boylarını çeşitli bölgelere yerleştirmişlerdir. Osmanlılarda aynı şekilde kendilerine gelip sığınan Türk topluluklarını değişik bölgelere iskân etmişlerdir. Böylece Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve gelişme sürecinde de, Anadolu’nun muhtelif yerlerine çeşitli Türk oymak ve aşiretleri yerleştirilmiştir. XVI. yüzyılda Malatya Sancağına bağlı Kâhta Kazası ile Maraş Eyaleti’ne bağlı Hısn-ı Mansur Kazasında bulunan Rışvan Aşireti hakkında Osmanlı arşivlerinde Tapu Tahrir Defterlerinde malumata ulaşmak mümkündür. Halen azda olsa konar-göçer Türkmen kültürüne Rışvan nüfusunda rastlanmaktadır.
YARIŞMA ŞARTLARI;
Yarışmaya Seçici Kurul Üyeleri katılamazlar. Gönderilen şiirlerin altına isim veya rumuz yazılmayacaktır. Yarışmanın konusu; “Serbest” olarak belirlenmiştir. Yarışmaya katılacak şiirlerin daha önce hiçbir yarışmada ödül almamış ve herhangi bir yerde (Basılı olarak) yayımlanmamış olması gerekmektedir. Şiirlerde hiçbir şekilde alıntı olmayacak, tamamen katılımcıların kendi eserleri olacaktır. Bir şair, yarışmaya en fazla iki şiir ile katılabilir. Şiirlerde tarz ve ekol sınırlaması yoktur. Gönderilen şiirlerin uzunluğu 100 satırı aşmamalıdır. Daha uzun şiirler değerlendirme dışı bırakılacaktır. Başvuru yalnızca internet üzerinden e-mail yoluyla yapılacaktır (risvansolen@gmail.com).
Yarışmada ödül kazanan şiirlerin her türlü yayın hakları Rışvan Kültür Eğitim ve Dayanışma Federasyonuna aittir. Yarışmaya katılan şiirlerden uygun görülenler, ek bir telif hakkı iznine gerek kalmaksızın, bir kitapta toplanacaktır. Son başvuru tarihi 28 Şubat 2020 Cuma günü mesai bitimine kadardır. Yarışma sonuçları 27 Mart 2020 tarihinde açıklanacaktır. Ödül töreni tarihi daha sonra ilan edilecektir. Son Başvuru Tarihi : 28 Şubat 2020 Cuma (Saat 17:00’a kadar)
JÜRİ ÜYELERİ;
Prof. Dr. Muharrem Dayanç
Mehmet Ali Kalkan
İbrahim Sağır
Tuncay Söylemez
Şenol Çiçek
ÖDÜLLER;
Birincilik Ödülü.1.000 Lira
İkincilik Ödülü.750 Lira
Üçüncülük Ödülü.500 Lira.

*****
Zeynel Beksac
Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı
Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği Yöneticisi
Türkçem Yazı ve Şiir Dergisi Sahibi
Fehmi Ladrovci Sk. No.36
Prizren-Kosova
Tel.00-377-44351155
E Posta.zbeksac@yahoo.com
******
SONER YALÇIN ”TÜRK TARIMINI BİTİRDİLER, BİZE ZEHİR YEDİRİYORLAR. BİR ÜLKE, BİLE BİLE İNTİHARA SÜRÜKLENİYOR.”
“Gıda terörünü ve bunun arkasındaki karanlık isimleri yazdım” diyen Sözcü yazarı Soner Yalçın, yeni kitabında Türkiye’deki tarıma ilişkin 5 yıl boyunca araştırdığı konuları ele aldı. Yalçın, Türkiye’deki tabloyu, “Türk tarımını bitirip insanlarımıza zehir yedirmeye başladılar. Bir ülke bile bile intihara sürükleniyor. Zehir tacirlerine fırsat veriliyor. Yoksullara soykırım yapılıyor” diyerek özetledi.
Sözcü’den Nil Soysal’ın sorularını yanıtlandıran Soner Yalçın’ın açıklaması şöyle:
“İnsanlar aydınlansın istedim”
– Hikayeyi başa saralım; bu kitabı yazma fikri ilk nasıl doğdu?
Kafamda hep şu vardı: Gıdalar korku kaynağına dönüştürüldü! Hekimler, uzmanlar yazıyor, konuşuyor, uyarıyor: “Aman şunları yemeyin! Aman bunları içmeyin!” Dedikleri doğru ama konuyu “gıda sağlığına” sıkıştırıp bırakıyorlar. Bu “çağdaş esarete” sebep olanlar görmezden geliniyor, gizli amaçları üzerinde durulmuyor. Eksik olan bu. İşte Saklı Seçilmişler kitabı bu ihtiyacı gidermek için yazıldı. Kimyasal yiyecekler-içecekler insan sağlığı için tehlikeli zehir ise niye satılıyor? Demek meselenin gizlenen sırrı var! Bakın çevrenize; kısırlık ve kanser ne kadar arttı. Şeker hastalığı inanılmaz boyutlarda. Bu rahatsızlıkların sebebi yediklerimiz, içtiklerimiz. Mesele sadece sağlık değil; bunun ekonomik-politik yönü var! Bu zehir düzenini kimler, nasıl kurdu? Beslenmenin-gıdanın ekonomik politiği üzerinde kimse durmuyor. Dedim ki içimden; “İnsanların kafasını aydınlatacak, gıda terörünün arkasındaki karanlık isimleri ve politikaları ortaya çıkaracak kitap yazmalıyım.” “Saklı Seçilmişler” böyle doğdu…
“Bu işin içinde başka bir iş var”
– Okurken delirmekten korktum. Siz yazarken benzer duygular yaşamadınız mı?
Kitaba başlarken kafamda şu vardı: ABD-AB ve küresel baronlar daha çok kazanç için bu kirli düzeni kurdu. Her ülkede yerli işbirlikçi patronlar ve iktidarlar buldu. Ya da iktidara getirdi. Dünya Bankası-IMF- Dünya Ticaret Örgütü adlı “şeytan üçgeni” Türk tarımını bitirip insanlarımıza zehir yedirmeye böyle başladı. Bu “şeytanların” ne yaptıklarına odaklanmışken, bir gün kafama dank etti: Bu işin içinde başka iş var! Bu iş sadece para kazanma meselesi olamazdı. Bir sır vardı. Bu sırrın peşine düşünce korkmaya başladım. Öğrendiklerimden dehşete düştüm. Sadece Türkiye değil, dünya yoksullarına soykırım yapılıyor. Dünyadaki fakirleri “biyolojik gıda silahıyla” öldürüyorlar. İnsanları (tek tek isimlerini verdim) yiyeceklerle- eşyalarla- aşılarla kısırlaştırıyorlar. Gebeliği önleyen mısır üretmişler. Kolesterol haplarıyla cinsel hayatlar öldürülüyor. Gördüm ki: Bugün bunu yapan küresel yiyecek şirketleri, global ilaç firmaları dün de Hitler’in destekçisiydi! Tesadüf mü? Aynı aileler gaz odalarıyla değil, gıdayla insanları yok ediyor. Parası olmadığı için sağlıklı beslenemeyen yok ediliyor. Yeni soykırımcılar yeni dünya kurmak istiyor.
“Sadece ağaç katliamı yok”
– Kitapta Türk tarımına yapılanlara da çok kapsamlı yer vermişsiniz.

Çoğu kişi sadece zeytin ağaçları katliamını biliyor. Oysa özellikle Özal döneminde çıkarılan yasalarla başladı büyük tarımsal kıyım. Türkiye’nin milli stratejik sektörü tarımı, yağlı urganla boğdurdular. Çünkü, ABD-AB endüstriyel tarıma geçince elindeki ürünü satmak için yeni pazarlar arıyordu. Türkiye bu pazarlardan biriydi. Size bazı rakamlar vermeliyim: Türkiye’nin 1980 başında tarım ürünleri ihracatı 2 milyar dolar, ithalatı 51 milyon dolardı. İthalat 1999’da 3 milyar 93 milyon dolara yükseldi. Bugün tarımsal ithalat 16.5 milyar dolara ulaştı! Özallar, Erdoğanlar bu açıdan pek eleştirilmedi. Tarımsal üretimde kendine yeten Türkiye, bu dışa bağımlı politikalar sonucu bugün her tarımsal ürünü ithal eder hale getirildi. AKP bu politikayı ısrarla sürdürüyor. Bir ülke bile bile böyle intihara sürükleniyor işte. Zehir tacirlerine böyle fırsat veriliyor.
“Bu kirli düzeni küresel baronlar kurdu”
Soner Yalçın, “ABD-AB ve küresel baronlar daha çok kazanç için bu kirli düzeni kurdu. Her ülkede yerli işbirlikçi buldu” dedi.
“Kitabı yazarken içimden ‘İnşallah delirmem’ dedim”
– Bu bilgilere ulaştıkça ne hissettiniz, ne yaşadınız?
Özellikle son 6 ayda “inşallah delirmem” dedim. Kötülüğe ve adaletsizliğe inanamıyorsunuz. Örneğin, bu süreçte iki kez ABD’ye gittim. Benzer durumu Güney Kore ve Japonya’da da görmüştüm: Yoksullar evlerinde değil, dışarıda yemek yiyor! Çünkü evde yapmaktan dışarıda yemek daha ucuz! ABD’de doğal gıda ürünlerinin satıldığı butik mağazaların kapısından içeri girmeniz bile zor, çok pahalı. Türkiye’de de öyle; yoksulların doğal yiyecekleri alması imkansız. Bu durumda ne oluyor; kanser çocuklarda görülüyor artık. Türkiye’de resmi rakam 2 bin 600. Bunun gerçek rakamı yansıttığını düşünmüyorum. Saklıyorlar istatistikleri. Çocuklarımızı düşürdükleri durumu yazarken insan duygularına hakim olamıyor. Maalesef insanlar bilmeden bu tuzağa düşüyor; “tatlı zehirler” yediriyor çocuklarına-torunlarına. Fast food özellikle çocuklarda aşırı şişmanlamaya ve şeker/diyabet hastalığına neden olmuyor; zeka geriliğine sebep oluyor! Bu yerlerde her yedi saniyede bir yemek yiyen bir kişide kanser vakası var! Bunu ben değil, ABD Senatosu söylüyor.
“Şekeri artırılan yiyecekler sindirim sistemini bozuyor”
– Tohumu yazıyorsunuz, pirinci yazıyorsunuz, şekeri yazıyorsunuz… Bunları hiç yemiyor musunuz?
Bir kere şunun altını çizeyim: Ekmek, süt, yoğurt, pirinç ya da bir başka tarımsal ürün aslında sahiden ekmek, süt, yoğurt, pirinç mi? Yoksa o görünümde başka bir kimyasal ürün mü? Basit gıda hilelerinden bahsetmiyorum; sorun sandığınızdan daha büyük! Uzun raf ömürleri vs için ortaya çıkarılan tanımsız “şey” yiyeceklerden bahsediyorum. Şunu demek istiyorum: Milyonlarca yılda oluşması gereken insan ve hayvan evrimi; teknoloji ürünü kimyasal gıdalara, genetiği değiştirilmiş yiyeceklere, yemlere uyum sağlayamıyor. Örneğin, 1970’lerde keşfedilen nişasta bazlı şeker/mısır şurubu her yiyeceğin içinde! İşlenen, lifi alınan, nişasta ve şeker miktarı artırılan vs. yiyecekler sindirim sistemimizi darmadağın ediyor. Yiyeceği sindirmek, moleküllerine ayırmak ve besinleri bağırsaklarımızdan vücudumuzun geri kalanına dağıtmak için milyonlarca yıl içinde programlanan vücudumuz, bu kimyasal gıdaları tanımıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin yıkılmasına sebep oluyor. İşte, genler ve yiyecekler arasındaki bu uyumsuzluk, son yıllarda müthiş artış gösteren çok sayıda müzmin hastalığa neden oluyor. Sorunuza gelirsem, bu yiyecekleri yiyip yememek herkesin kendi elinde. Ancak yoksullara başka alternatif bırakılmıyor. Fakirler hep ucuza mal edilen yiyeceklerle beslenmek zorunda kalıyor. Dikkat edin en yoksullar en şişman olanlardır. 50 yıl önce hamburger-patates yiyen kişi 420 kalori alıyordu; bugün 1050 kalori alıyor. 3 kilo yapay tatlandırıcı 750 kilo şekere denk geliyor ve her yiyeceğin içinde. Bu ucuz fast food tarzının da gizli bir amacı yok mu? Tek örnek vereyim: Mısır şurubu elde etmek için cıva kullanılıyor! Son on yıllık süre zarfında Türkiye’de diyabet hasta oranı yaklaşık yüzde 100’lük artış göstererek yüzde 7.6’dan yüzde 13.4’e çıktı. Keza insanların büyük çoğunluğu hastalığın farkında olmadan yaşıyor. Yani rakam daha yüksek. Bir gıda terörü ile karşı karşıyayız…

——–

Kerim Özbekler
Kerim Özbekler
1 Kasım 1951 tarihinde Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde dünyaya gelmiştir, 1957 yılında Turan İlkokulu'nda ilkokula başlamış. Cumhuriyet Mahallesi'ne taşındıkları için ilkokulu 3.sınıftan sonra Cumhuriyet İlkokulunda devam etmiş ve ilkokulu burada bitirmiştir. 1967 yılında Atatürk Ortaokulu'na kaydolmuştur, ortaokula kaydolduktan sonra İHA-HHA-AA-THA gibi zamanın önemli haber ajanslarında muhabirliğe başlamıştır. Bu nedenle ortaokul'dan ayrılarak çalışma hayatına atılmıştır, 1967 yılında Nazilli'ye bağlı İsabeyli Kasabası'nın lisanslı futbolcusu olmasına rağmen gazetecilik nedeni ile bu işi yürütememiştir. Bu arada ilk şiiri Düzce'de yayınlanan Ferman Gazetesi'nde Halit Çelikoğlu tarafından 14 yaşında iken yayınlanmıştır, 1 Mart 1972 yılında askerlik görevini yapmak için Sivas'a gitmiştir. Sivas'ta Temeltepe'de acemilik eğitimini bitirdikten sonra Bursa'da ki Işıklar Askeri Lisesi'nde 2 ay daktilo kursu görmüş, tekrar Sivas'a dönerek Askerlik Şubesi'nde askerliğini tamamlıyarak terhis olmuştur. Terhis edidikten sonra Nazilli Sümerbank Fabrikası'na yapılan bir imtihanla 1.olarak 15 Nisan 1974 yılında işçi olarak girmiştir, burada 8 ay çalıştıktan sonra çıkmış ve 5 Kasım 1974 yılında Ticaret Ajansı ismi ile bir ticarethane açmıştır. Ticarethane 1 yıl sonra veresiye mal satmaktan batmıştır, 5 Kasım 1974 yılında Yalnızlıklar Benimdir ismini verdiği ilk şiir kitabını yayınlamıştır. Bu kitabın 100-150 tanesi satılmış, gerisi elinde kalmıştır. 1 Kasım 1975 yılında Anadolu Basın isimli bir dergi yayınlamaya başladıysa da bu dergi de ilgi görmeyerek batmıştır, 1975 yılında Muhabirlik ismini verdiği mesleki bir kitap yazmıştır. Bu kitaptan sonra zamanın önemli gazetelerinden olan Son Havadis Gazetesi-İstanbul Gazetesi-Milliyet Gazetesi muhabirliklerine başlamıştır. 2 Ekim 1975 yılında Aydın'ın Yenipazar İlçesi'nde Efe Gazetesi'ni yayınlamaya başlamıştır, 9 Ağustos 1976 yılında merkezi Karabük'te bulunan Anadolu Gazeteciler Derneği Ege Bölgesi Başkanlığı'na getirilmiştir. 1976 yılında Şairler ve Şiirleri Antolojisi-Nazilli-Sanat Albümü-Varan Bir isimli 4 kitap yayınlamıştır. 1977 yılında Muhteşem Bir Eser isimli almanağı yayınlamıştır. 11 Aralık 1977 yılında Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde Bağımsız Belediye Başkanı adayı oldu, seçimi kaybetti, 8 Mart 1978 yılında Nazilli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçilmiştir, 18 Mayıs 1978 yılında Aydın'ın Bozdoğan İlçesi'nde Fısıltı Gazetesi'ni yayınlamaya başlamıştır. 22 Haziran 1978 yılında Aydın'ın Kuyucak İlçesi'nde Hizmet Gazetesi'ni yayınlamaya başlamıştır, 7 Ağustos 1978'de Aydın ve İlçeleri isimli kitabını yayınlamıştır, 24 Aralık 1978'de Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde Bağımsız Belediye Başkanı Adayı oldu, 2.kez bu seçimi de kaybetti, 1998 yılında Aydın Valiliği tarafından Cumhuriyetin 75.yılı münasebeti ile yayınlanan ''Yazarlar ve Şairler Antolojisi''nde hayat hikayesi ile vesikalık bir fotoğrafı yer almıştır. 1980 yılında çıkarmakta olduğu 3 mahalli gazeteyi kapatmıştır. 1981 yılında Ege Bölgesi Turizm Rehberi-İç Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi-İzmir ve İlçeleri isimlerini taşıyan 3 kitap yayınladı, 1981 yılında Aydın ve ilçeleri'nde ki ilkokul-ortaokul ve liselerde kitap ve turizm üzerine 69 konferans verdi. 1982 yılında İç Anadolu Bölgesi isimli kitabı yayınladı, 1982 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2112 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayınlamış olduğu Aydın ve İlçeleri-İzmir ve İlçeleri-Ege Bölgesi-İç Anadolu Bölgesi isimli kitapları okullara tavsiye edildi. 1983 yılında Her Yönü ile Ege Bölgesi isimli kitabı yayınladı, 11 Mart 1984 yılında Nazilli Ticaret Odası Meclis Üyeliği'ne seçildi. 25 Mart 1984 tarihinde Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde bulunan Cumhuriyet Mahallesi Muhtar Adayı oldu, 253 oy alarak muhtarlık seçimini kaybetti, 1984 yılında Her Yönü ile Aydın ve İlçeleri isimli kitabı yayınladı, 1985 yılında 10.000 okula 10.000 kitap bağışladı. 22 Ekim 1985 yılında Ege Zeybeklerini Anma ve Yaşatma Derneği Nazilli Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi, 1986 yılında Nazilli Ticaret Odası'nı temsilen Nazilli Vergi Dairesi Takdir Komisyonu Üyeliğine seçildi. 1986 yılında Ankara'da bulunan Folklor Araştırmaları Kurumu üyesi oldu, 1990 yılında Nazilli Halk Kütüphanesi Toplantı Salonu'nda 12 hafta süren ''Sevgi Yılı Kültür ve Sanat Toplantıları''nı organize etti ve yönetti. Burada yazı ve şiir yazanlara ücretsiz olarak çok sayıda gazete-kitap-dergi dağıttı, 5 Eylül 1991 yılında Nazilli Belediyesi adına Yayın ve Sanat Fuarı açtı. Burada bir çok gazeteci-yazar-şair-ressam-heykeltraş vb.gibi sanatçılar sergi açtı, Kerim Özbekler tarafından burada yüzlerce gazete-kitap-dergi vb.gibi döküman ücretsiz olarak dağıtıldı. 1992 yılında İstanbul'da 75 gazeteci-yazar ve şaire çalışmaları ile ilgili brifing verdi. Bu brifing haberi 50'ye yakın gazete ve dergide haber olarak yayınlandı, 1999 yılında SSK'den emekli oldu, 2005 yılında Aydın Hürsöz Gazetesi Şairler Antolojisi'nde hayat hikayesi ile birlikte şiirleri yayınlandı. 2005 yılında Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği üyesi oldu, 2006 yılında yapılan kongrede derneğin Denetim Kurulu Üyeliğine seçildi. 2006 yılında Aydın'lı yazar ve şair Şükrü Öksüz tarafından hazırlanan ''Hürsöz Gazetesi 2006 Şairler Antolojisi.'' isimli eserin 111-112-113-114.sahifelerinde vesikalık bir fotoğrafı. Hayat hikayesi ile şiirleri yayınlandı, Kerim Özbekler'in hayat hikayesi ve fotoğrafı;Ankara'da ikamet eden aslen Diyarbakır'lı olan Elvan Yayınları'nın sahibi İhsan Işık tarafından yayınlanan 13 ciltlik ''Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi''nin 2819.sayfasında da yer almıştır. 4-5-6 Mayıs 2007 tarihinde, Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde yapılan şiir şölenine, Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Şükrü Öksüz'ün daveti üzerine iştirak ederek sahnede şiir okudu, 2007 yılında Manisa'nın Salihli İlçesi'nde yaşayan E.öğretmen-gazeteci-yazar ve şair Gündüz Aydın'ın hazırladığı ''Sevgi Yolu Şairler Antolojisi-2007.'' isimli eserin 242-243-244-245.sahifelerinde, vesikalık bir fotoğrafı. Hayat hikayesi ile şiirleri yayınlandı, 4-5-6 Temmuz 2008 tarihleri arasında Yozgat'ta yapılan 9.Uluslararası Sürmeli Festivali Şairler Şöleni'ne, Yozgat Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Ahmet Sargın'ın daveti üzerine iştirak ederek sahnede şiir okudu, 16-17-18-19 Ekim 2008 tarihlerinde, Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş'ın davetlisi olarak Seyhan Sosyal Kültür Sanat Derneği'nin düzenlediği 3.Çukurova Halk Kültür Festivali'ne iştirak ederek Adana'da Şairler Şöleni'nde sahnede şiir okudu, 7-8-9 Kasım 2008 tarihlerinde Antalya'da yapılan 5.Şairler Buluşması'na Güllük Şiir Derneği Başkanı Mustafa Ceylan tarafından davet edildi, burada kendisine Türk Şiirine yaptığı katkılardan dolayı plaket takdim edildi, 28-29-30 Mayıs 2010 tarihlerinde, Çanakkale Yazarlar ve Şairler Derneği Sponsoru Mustafa Berçin'in davetlisi olarak 2.Çanakkale Şairler Şöleni'ne iştirak etti ve sahnede şiir okudu, 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde, Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Sabiha Serin'in davetlisi olarak ''Sivas 2.Şairler Şöleni.'' ne iştirak etti ve sahnede şiir okudu, 1-2-3 Temmuz 2010 tarihlerinde, Kapadokya Yazarlar ve Şairler Derneği Bşk.Ayşe Paslanmaz'ın daveti üzerine 5.Kapadokya Şairler Şöleni'ne iştirak etti ve sahnede şiir okudu, 24-25-26 Eylül 2010 tarihlerinde, Mümin Uluç organizesi ile Nevşehir'de yapılan 6.Kapadokya Şairler Şöleni'ne (davet üzerine) iştirak etti ve sahneye çıkarak şiir okudu, 18 Haziran 2011 Cumartesi günü, saat.17.00'de Ankara'da Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi'nde, Kültür Çağlayanı Dergisi 4.müzik ve Şiir Dinletisi öncesi E.Kültür Bakanlığı Araştırma ve Koordinasyon Dairesi Başkanı-Kültür Çağlayanı Dergisi Sahibi Hayrettin İvgin tarafından kendisine Türk Edebiyatına ve Şiirine yaptığı katkılardan dolayı ''Onur Belgesi.'' takdim edildi, 21 Şubat 2014-02 Mart 2014 tarihleri arasında yapılan, Nazilli Belediyesi 6.Edebiyat Festivali'ne iştirak ederek okuyuculara ücretsiz gazete-kitap-dergi dağıttı, 2014 yılında Mayıs ayında İstanbul'da Ozan Dergisi'ni çıkaran İsmailoğlu Mustafa Yılmaz'ın yayınladığı ''Ozan Gönül Şairleri.'' isimli eserin 113-114-115.sahifelerinde vesikalık bir fotoğrafı ile hayat hikayesi ve şiirleri yayınlandı, 25 Mart 2016 Cuma günü, saat.15.00'de Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonu Nazilli-Aydın adresinde, Nazilli Belediyesi 7.Kültür Sanat Edebiyat Festivali açılış töreni sonrası kendisine Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık tarafından 50 yıldır ''Basın Yayın Sanat Dünyası'na Yaptığı katkılar.'' nedeni ile plaket takdim edildi. Plaketi, Belediye Başkanı Haluk Alıcık adına sahnede Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur Gazeteci-Yazar-Şair Kerim Özbekler'e takdim etti. Plaket takdimi sırasında ilçe yöneticilerinin tamamı sahnede yer aldı, 05 Kasım 2016 Cumartesi günü, Aydın'da yayınlanan 12 sahifelik Güzelhisar Gazetesi'nin 3575 sayılı nüshasının 9.sahifesinde Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Şükrü Öksüz'ün ''Sorular Bizden Cevaplar Kerim Özbekler'den.'' başlığı ile tam sahife röportajı yayınlandı.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.