ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Başkent Gazetesi ( 9.12.2017) | Mehmet Mahzun Doğan

28.01.2020
1.157
A+
A-
Başkent Gazetesi ( 9.12.2017) | Mehmet Mahzun Doğan

Başkent Gazetesi ( 9 12 2017) Mehmet Mahzun Doğan
Kent Belleginde Bir Kitabevi…

Alfabemizde ilk harftir A.

Ankara’nın kitabevleri tarihinde ise bir kitabevi adı.

Karanfil Sokak’ın başındaki Birlik İş Merkezi’nin alt katında (No: 5 / 3) küçücük bir kitabevi. Yüksek tavanlı olması rafların kitap kapasitesini artırsa da, topu topu beş metrekarelik bir alandan olusuyordu.

Zaten kitabevi olmadan önce terzi levazımatı satılıyormuş orada. Sonra fotokopi makinası çalışmış… Nice öğrenci ders notlarının fotokopisini çektirmek için düşürmüş oraya yolunu… Derken bijuteri olmuş.

1990 yılında kitap rafları doldurmuş duvarları. Duvarlara dizilen kitaplar gülümsemeye başlamış okurlara.

Kitabevinin tabelasında ise tek bir harf var:

A.

***

Neden bu ad verilmiş acaba?

A’nın alfabenin ilk harfi olması ve doğal olarak alfabeyi öğrenmeye A harfinden başlanmasından mı?

Yoksa kitabevini açan kişinin adının ilk harfinin A olmasından mı?

Çünkü kitabevini açan kişinin ilk adı Ahmet.

Belki de her ikisi birden düşünülerek verilmişti bu ad…

***

Adı Ahmet dedim ama nüfus adı değil bu.

Nüfustaki adı:

Erhan Bozkurt.

Ama edebiyat dünyası onu Ahmet Erhan diye biliyor. Adını soyad gibi kullanıyor kitaplarında. Ahmet’i babasından ödünç almış.

“Erhan Bozkurt, Ahmet Erhan’ı yargılıyor!’ adlı şiirinde “Erhan Bozkurt konuşuyor’ diyerek nüfus cüzdanında yazanları paylaşıyor okurlarıyla:

“8.02.1958. Ahmet İzzet’ten olma, Emine’den doğma. / Boşandı. İslam. İçel. Mersin. Mesudiye ve bir sürü rakam. / Veriliş nedeni. Zayi. Keçiören. Ankara. Nüfus müdürü adına. / Yüzmeyi kırk yıllık seanslarda öğrenen bir Akdeniz çocuğu / kılı kırk yaran bir kırkayak.

***

Ahmet Erhan kitabevini açar açmasına, hatta orası Ankara’da o dönemin şairlerinin uğrak yerine dönüşür, dahası o yıllarda çıkan Silgi Dergisi’ne adres olur olmasına da, uzun süre oturmaz tezgâh başında. Yaklaşık bir yıldır Ahmet Erhan’ın kitapçı olarak orada kalması…

Bununla birlikte kitaplar raflarda okurlara gülümsemeye devam etti. A Kitabevi levhası 1994 yılı sonlarına kadar karşıladı kitapseverleri.

Çünkü Murat Koçak devralmıştı kitabevini Ahmet Erhan’dan. Aynı ad, aynı logo kullanıldı. Sıvas Katliamı’nda öldürülen karikatürist Asaf Koçak’ın çizdiği bir logo. A’nın ayakları ince ve kırmızı. Ayaklar arasındaki çizgi siyah boyaya batırılmış bir fırçayla gelişigüzel çizilivermiş gibi. “Kitabevi’ sözcüğü ise, matbaa harfleriyle.

Bir de sloganı olmuştu kitabevinin bu yeni döneminde:

“Okumaya A’dan başlayın’…

***

Ankara’da bir kitabevinin serüvenini yazmak istedim.

Unutulmasın diye.



Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.