Dolar 33,9365
Euro 37,7287
Altın 2.823,36
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Hafif Yağmurlu

Yenebilen Faydalı Ot Çeşitleri

10.05.2018
5.497
A+
A-
Yenebilen Faydalı Ot Çeşitleri

Doğada yetişen yabani ot çeşitlerinin faydalarını saymakla bitmez. Yöresel köy ve kasabaların kırsalında, bağ ve bahçelerinde, dağ eteklerinde, tarlaların kenarı ve sulak alanlarda çokça yetişir. Yöre insanları için vazgeçilmez bir lezzet, her derde deva olarak tüketilir. Sağlıklı yaşamak için binlerce çeşide sahip olan otlar, insanlığa armağan edilmiş gibidir.

YEMEĞİ PİŞİRİLEN YABAN OTLARI

Ebegömeci

Körmen

Gelineli

Kazayağı

Isırgan

Madımak

Yaz ıspanağı

Bozot

Kuzukulağı

Kuşekmeği

Ispatan

Kağırcak

Sirken

Boncukotu

Kızılbacak

Soğukluk (semizotu)

Atapsaçı

Bambul

Çiğdem

Çiriş

Börülüce

Eşek marulu

Hardal

Karahindibağı

İğnelik

Işkın

Kaya koruğu

Kekik

Kangal

Acı Pancarotu

Yabani kuşkonmaz

Reyhan

Nane

Dağçayı

Yarpuz

Ebelik

İlibada otu

Pancarcık otu

Dedesakalı otu

Yarpuz otu (yaban nanesi)

Gıvrım otu

Şalgaba otu

Acı yavşan

Kır kekiği

Kuzu kulağı otu

Eğşimek otu

Gücügöz otu

Çaldıran otu

Töğmeken

Bulumuç

Meletüre

Gıvışdak

Toklubaşı

Kuşdili

Dağpancarı

Papatya

Karayılan Otu: Ateş basması ve menopoz tedavisi için kullanılan bir bitkidir.

Yabani Yer Elması: Östrojen etkisi ile hormon tedavilerinde elzem bir bitkidir.

Aslan Kuyruğu: Sakinleştirici ve uyuşturucu etkisi ile depresyon tedavilerinde kullanılır.

Adaçayı: Cilde olan faydaları nedeni ile modern dünyada türlü kozmetik malzemenin içeriğinde kullanılır.

Mavi Mine Çiçeği: Karaciğer ve diğer organlar üzerinde yenileyici ve iyileştirici etkilere sahiptir.

Ginseng: Merkezi sinir sistemi hastalıklarında ve yaşlanma karşıtı ilaçlarda kullanılan ginseng yüzyıllardır bilinir.

Alıç: Kolestrol, kalp ritim bozukluğu, ve çeşitli kalp hastalıklarına karşı iyi bir tedavi edici olan alıç, gülgiller familyasından oldukça faydalı bir bitkidir.

Karahindiba: Enfeksiyon hastalıkları ve kansere karşı güçlü bir bitki olan karahindiba, çok zengin bir beta-karoten kaynağıdır.

Hayıt: Kısırlık, kansızlık, prostat ve adet düzensizliği gibi türlü dertlere deva olan hayıt otu, minegiller familyasındandır.

Zencefil: Üst solunum yolu enfeksiyonları tedavisinde ve bağışıklık güçlendirici olarak mükemmel bir bitki olan zencefil, hemen her ülkede modern tıptan bağımsız olarak kullanılır.

Isırgan Otu: Dolaşım sistemi ve cilt sorunlarına karşı oldukça etkili olan ısırgan otu, doğada kendiliğinden yetişen bitkilerdendir.

Kekik: Tüm vücuda fayda sağlayan kekik otunun içerdiği yüksek vitamin ve minerallerin kanserden dahi koruyucu etkisi bulunur.

Aslanpençesi: Nemli bölgelerde yetişen aslan pençesi ameliyat sonrası zor kapanan dokular için ve kasları kuvvetlendirmek için oldukça faydalı olmakla beraber daha pek çok kadınsal hastalığa karşı etkilidir.

Çörek Otu: Pek çok araştırmacı tarafından faydaları kanıtlanan çörek otu vücuda girdiği andan itibaren sayısız hastalığı yok etme konusunda hücrelere yardımcı olur.

Cibes Otu: Turpgiller familyasından olan cibes otu, sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı fayda sağlar.

Bambul: Patlıcangiller familyasından olan bambul otu özellikle diş hastalıklarına karşı kullanılır.

Çiğdem: Zambakgillerden olan çiğdem otunun zehirli türleri olabileceği için kabızlığa iyi gelen türünün bilinmesi elzemdir.

Işkın: Kuzu kulağı familyasından olan ve yayla muzu olarak tabir edilen ışkın otu, kanser tedavisi için oldukça faydalıdır.

Labada: Karabuğdaygiller familyasından sulak yerlerde yetişen labada bitkisi, kan temizleyici ve cilt hastalıklarını tedavi edicidir.

Madımak: Kuzu kulağı familyasından olan madımak, güçlü bir antioksidan olmasının yanında sindirim sistemi düzenleyicidir.

Semizotu: Tam bir şifa deposu olmakla beraber pek çok diyet listesinde kullanılır. Şevketi Bostan: Papatyagiller familyasından olan şevketi bostan, özellikle böbrek hastalıkları konusunda şifa verici değerlere sahiptir.

Deniz Börülcesi: Ispanakgiller familyasından olan deniz börülcesi, Ege’de yetişen oldukça da sık tüketilen bir bitkidir.

Arapsaçı: Isırgangiller familyasından olan arapsaçı, rezenenin yabani hali olarak bilinir ve sinir sistemine karşı etkilidir.

Turp Otu: Asitli topraklarda yetişen turp otu, genellikle limon ile birlikte tüketilerek enfeksiyon hastalıklarına karşı güçlü ilaç olarak kullanılır.

Hardal Otu: Turpgiller familyasından olan hardal otu, hazımsızlığa karşı etkili bir bitkidir. Kazayağı: Görsel olarak güzel ve dirençli bir bitki olan kazayağı bitkisi, çocuklarda solucan düşürücü olarak kullanılır.

Karahindiba/Radika: A ve C vitaminleri açısından zengin olan radika bitkisi, bağışıklık güçlendirici etkilere sahiptir.

Yabani Pırasa: Özellikle sindirim sistemine karşı kullanılan yabani pırasa genellikle sıcak iklimlerde yabani olarak yetişir.

Ebegümeci: Ağrılara iyi gelen ebegümeci, yenebilir çiçekli bitkilerdendir.

Hodan/Kaldırık: Genellikle mavi çiçekli yapısı ile hem kansere hem de sindirim hastalıklarına iyi gelen kaldırık, doğada kendiliğinden yetişir.

Kaya Koruğu: Ekşi ve tatlı bir tada sahip olan kaya koruğu, safra kesesi hastalıklarına fayda sağlaması ile bilinir.

Tatlı Sarmaşık: Birçok hastalığa karşı panzehir olarak kullanılan tatlı sarmaşık veya tilkişen olarak bilinen otun alerjik rahatsızlıklara karşı da kullanıldığı bilinir.


Zahter : Daha çok Osmanlı kültürüne ait olan ve Akdeniz iklimi bitkisi olan zahter, sinirleri güçlendirir ve aynı zamanda açık yaraların çabucak iyileşmesini sağlar.

DİKENLİ OT ÇEŞİTLERİ

Deve dikeni

Kırtıl

Mayıs dikeni

Gürcü otu (zimilaç) gibi pek çok dikenli ot pişirilerek suyunun içilmesi kişiye fayda sağlar.

Şevketi bostan

Helvacık otu

Süt otu

At kestanesi

Balsam otu

Böğürtlen

Alıç

Diken otu gibi çeşitler sayılabilir.

Dikenli otların genellikle çay olarak kullanımı tercih edilir.

Halk arasında daha çok kuru ot çeşitleri olarak kullanılan dikenli otların toplanması ve ayıklanması diğerlerine nazaran daha zahmetlidir.

OT ÇEŞİTLERİ VE FAYDALARI: HANGİ OT NEYE İYİ GELİR?

Ülkemiz topraklarında yetişen ve pek çoğunun bihaber olduğu yabancı ot çeşitleri sayıca fazladır. Bitkilerin kullanımının fayda vermesi için çiğ mi, pişirilerek mi, demlenerek mi yoksa bekletilerek mi tüketilmesi gerektiğinin bilinmesi mühimdir. Pek çok hastalığa şifa olan en önemli ot listesi:

Anason: Mide ekşimeleri ve mide ağrılarına iyi gelen anason aynı zamanda rahatlatıcı etkileri ile damar tıkanıklığı için de faydalıdır.

Böğürtlen: Meyvesi ile birlikte kaynatılarak içilen yaprakları iltihap giderici olarak işlev görür.

Deve Tabanı: Çiçeklerinin haşlanıp suyunun içilmesi vücuda kuvvet vererek çeşitli ağrıları kesmesi ile bilinir.

Diş Otu: Koyu yeşil yapraklı bir bitki olan diş otu hem diş ağrıları hem de dil yaraları için etkilidir.

Fesleğen: Kokusu ile esans yapımında kullanılan fesleğen daha çok iştah açıcı ve hazımsızlık giderici olarak kullanılır.

Isırgan: Vücuda değdiğinde kaşıntı yapan bu bitki felçli hastalara karşı deva yaratabilecek güce sahip şifalı bitkilerdendir.

Nane: Hoş kokusu ile farklı bir bitki olan nane iç kanamaları dahi kesen özel şifası ile ağrı, öksürük, grip gibi daha pek çok hastalığa karşı etkilidir.

Oltu Otu: Papatyaya benzerliği ile tanınan oltu otu haşere öldürücü doğal yöntem olarak kullanılır.

Ökse Otu: Kan kusmalarına ve kalp damar hastalıklarında kontrollü kullanılan bir bitkidir.

OT ÇEŞİTLERİ YEMEKLERİ

Doğanın sağladığı imkânların doğru kullanılması için faydaları bilinen yöresel otların takip edilmesi ve asla bilmediğim otu yemem diyen kişilere de sofralarda severek tüketilen etli yemek, yoğurtlu salata veya gözleme olarak yedirilmesi oldukça önemlidir. Pek çok hastalığa şifa veren otlar ile yapılan yemekler hem daha aromatik hem de daha faydalı olabilir.

1) Binbir Derde Deva Isırgan Otu Çorbası Isırgan otunun mucizevi faydaları ile yapılan pratik bir çorba ile güne başlayarak daha zinde ve daha sağlıklı hissedebilirsiniz.

2) Doğadan Sofraya Uzanan Lezzet: Kaldirik Kavurması Ormanda tamamen doğal şekilde yetişen kaldirik bitkisi ile yapılan kavurma hem pratik hem de sağlıklı bir menü sunmanızı sağlar.

3) Hem Hesaplı Hem Tadı Damakta: Şevketi Bostan Yemeği Yeryüzünde bulunan binlerce ot çeşidinden biri olan şevketi bostan ile yapılan yemek kişinin mide ve bağırsak sistemine fayda sağlamakla kalmaz aynı zamanda damak tadına da hitap eder.

4) Ispanakgillerden Deniz Börülcesi Salatası Lezzeti Şifalı bitki grubunda özellikle yer alan deniz börülcesi salatasını mutlaka deneyin.

5) Yatıştırıcı Etkili Etli Arapsaçı Yemeği Etle pişirilen arapsaçı yemeği, anason kokusu yayan sakinleştirici etkisi ile değişik bir yemektir.

6) Lezzeti İçinde Saklı Kazayağı, Isırgan ve Ispanaklı Börek Pek çok börek çeşidine göre içerdiği zengin bitki malzemesi ile yemesi keyif ve şifa veren böreği yapmak oldukça kolay.

7) Diyet Bir Tarif: Yoğurtlu Radika Salatası İçerdiği zengin vitamin ve mineral kaynağı ile hem doğal hem de yabani bir bitki olan radika ile diyet listeleri değiştirilebilir.

8) Tam Mineral Deposu Ebegümeci Yemeği İçerdiği yüksek mineral değerleri ile tam bir depo olan ebegümeci ile yapılan yemekleri tüketerek doğal yoldan sağlıklı kalmayı başarabilirsiniz.

9) Her Mevsim Gereken Kaya Koruğu Turşusu Ağrı giderici özelliği ile kaya koruğu turşu yapılarak evlerde sürekli olarak bulundurulabilir.

10) Osmanlı Mutfağından Kalan Kekik (Zahter) Salatası Çok geniş bir mutfak kültürüne sahip olan Osmanlı sofraları bitki çeşitlerine geniş yer verir. Siz de sofralarda bu doğal şifayı hâlâ yaşatabilirsiniz.

11) Yabani Ispanak Türü Olan Sirken Otlu Gözleme Doğadan gelen bitkileri lezzetli bir hale getirerek sevdiklerinize daha sağlıklı öğünler sunabilirsiniz.

12) Farklı Bir Lezzetin Adı Cibez Salatası Her türlü bitkiden yapılan değişik lezzetlere yenisini katan cibez daha çok Ege ve Akdeniz sofralarında marul salatası gibi salata yapılarak tüketilir.

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.