ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Şairin ve şiirin değersizleştirilmesi (1) /Nevzat Çelik

11.03.2019
1.524
A+
A-
Şairin ve şiirin değersizleştirilmesi (1) /Nevzat Çelik

Dünyanın En Kolay İşi: Şiir Yazmak!

Bu ülkede, bilerek ya da bileyerek, sitemli bir şekilde şiirin ve şairin değersizleştirilmesinden çok sıkıldım!

Devletten, gelip giden, gelip de gitmeyen iktidarlardan söz etmiyorum! Egemen sınıflar, şiirin ve şairin önemini çok iyi biliyorlar! Bildikleri için de, anlamlı sözü, imgeyi, en genel anlamıyla,” itiraz”ı yok etmek için bugüne kadar ellerinden geleni yaptılar, yapıyorlar! Önemli oranda başarılı da oldular!
Şiir bizi terk ediyor! Kim bilir, belki de biz onu çoktan terk ettik! Belki bu yüzden egemen sistem, şiirden, şairden korkmuyor eskisi gibi! Çünkü şiir-imge, çoğalabilecek insanları, ortamları bulamıyor artık: Aklımız-zekamız-algımız-kalbimiz daraldı, küçüldü, boşaldı önemli oranda! Şiirsiz bir zihin dünyasından tozdan başka bir şey esmez! Nedenleri üzerine uzun uzadıya kavramsal tartışmalar yapmak gerekir elbette, ama bu tartışmaya katılacak, okuyacak az sayıdaki kişi de konuya hakim zaten. Şiirin-şairin neden değersizleştirildiğini, basit ve anlaşılabilir birkaç kısa yazıyla anlatmaya çalışacağım. Elbette yapacağım genellemelerin dışına çıkan pek çok örnek var, olacak. Bu yazıları, genel durumu, gidişatı görmeden saptamalar yapmanın mümkün olmadığını bilerek okusun arkadaşlar.

DÜNYANIN EN KOLAY İŞİ: ŞİİR YAZMAK!

Gerçek şiir okurlarını ve “gerçek şairleri” dışarıda tutarsak, hemen hemen herkes şiir yazmayı, dolayısıyla şair olmayı, dünyanın en kolay işi sanıyor! Bir kağıt-bir kalem, şimdilerde bir klavye-bir ekran, iki de duygu durumu girdi mi işin içine, tamamdır! Al sana onlarca defter-klasör dolusu şiir! Esin perisi sağ olsun! Gerçi o da tembel, kulağa fısıldamakla yetiniyor; yazılı, noktası, virgülü yerli yerinde, mümkünse kitaplar halinde koyuversene “şairin” önüne! Herkesin esin perisi herkesin esin perisinden daha yetenekli olduğu için başkalarının şiirlerini okumaya, kazara etkilenmeye de gerek kalmıyor! İyi-kötü şarkı sözleri şiirin yerini çoktan aldı. Şiiri okumuyor, dinliyoruz! Şiire en yakın olduğumuz anlar, birilerinin, mümkünse de şairin gelip müzik eşliğinde şiirlerini seslendirmesi. Sesi gür ve etkiliyse, hele de ağlamaklı okuyorsa tadından yenmiyor doğrusu!

İlk kırgın aşklarımızı yaşarken yazdıklarımızın şiir olmadığını sonraları anlıyoruz belki ama şiirin kolayca yazılıverdiği algısı bizi hiç bırakmıyor. Hayatımızın her anını kaplayan başlı başına bir iş, zaman, emek olarak görmüyoruz şiir yazmayı, geçerken yapılıveren bir “şey” olduğunu düşünüyoruz hala. En iyi ihtimalle bir hobi meselesi!

Sanatçıların, bu işin felsefesini yapanların, kavramsalını kuranların ortak kanısı ve tanımıyla piramidin tepesinde oturan şiir, nasıl oluyor da solda duran, solda olduğunu söyleyen, yani emek kavramını “en yüce değer” olarak tanımlayan kişi ve kurumlar tarafından piramidin en altına, protokolün en arkasına ve “emek-telif” kavramlarının tamamen dışına itiliyor?

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.