Ödüllü öyküler ve öykücüler
KASAİD YAYINLARI: 19 / ödül alan öyküler
TUNCER CÜCENOĞU, İNCİ GÜRBÜZATİK, LEYLA SERPİL, YONCA HÜROL AL, SÜHEYLA UYSAL, BELMA ÖZGÜN, ESRA TONTU, NUR SEVİLAY NAR, ESENGÜL YÜZBAŞIOĞLU, GÖNÜL ÇATALCALI, ASLI BOZCAADALI, YILDIRIM B. DOĞAN, HASAN ÖZTÜRK, HATİCE EROL, ABDULKADİR AYHAN, ÖZDEN GÜNAY, YASEMİN BOLKAN, EKREM KOCAÇAL, SEYHAN ECER, ÖZDEN GÜNAY, SOYDAN KIZGIN, YRD. DOÇ. DR. ELBİL GÖKTAŞ, FATMA KIROĞLU.
Yunus Nadi Öykü Ödüllü yazarlar:
İnan Çetin
Yalçın Tosun
Gaye Boralıoğlu
Başar Başarır
Bora Abdo
Hüseyin Haydar
Erendiz Atasü
Fadime Uslu
Yekta Kopan
Ayşegül Çelik
Murat Özyaşar
Gönül Çolak
TBD’nin 19. Bilimkurgu Öykü Yarışmasının kazananları
TBD’nin düzenlediği on dokuzuncu Bilimkurgu Öykü Yarışması sona erdi. Kazanan öyküler ve kazanan isimler de açıklandı.
Bu yıl 228 öykünün katılımıyla rekor kıran yarışmada ön elemeyi geçerek finale kalan 12 öykü Asiye Bendon, Barış Emre Alkım, Bülent Akkoç, Cem Kılıçarslan, Kadir Yiğit Us, Koray Özer, Murat Başekim, Özgür Tacer, Seda Uyanık, Sedef Özkan ve Ümit Dağcı’dan oluşan komisyon tarafından değerlendirildi. Değerlendirmenin sonunda ilk üç derece ve bir mansiyon ödülü belirlendi.
Funda Özlem Şeran, Kapat-Aç adlı öyküsüyle birinciliğe değer bulundu. Kapat-Aç, cyberpunk türünün hakkını sonuna kadar veren, zekice kurgulanmış bir öykü olarak karşımıza geliyor. İnsan bilincinin bir veri setine indirgendiği, bedenin ise basit bir taşıyıcıdan ibaret olduğu bir kurgusal zamanda geçen öykü, toplumsal tabakalar arasındaki eşitsizliğin gelişen bilgi teknolojileriyle nasıl derinleştiğini ele alıyor. Yazar, bilişimin en güncel unsurlarını yadırgatıcı bir gelecek tasarımıyla bütünleştiren ustalıklı bir öykü armağan ediyor bizlere.
Nur İpek Önder Mert, İki Kızıl Yabani At adlı öyküsüyle ikinciliği elde etti. Teknolojik ilerlemelerin kuşak çatışmasını derinleştirdiği bir gelecekte geçen hikâye, insanlığın henüz anlamını yitirmediği eski günlerin özlemini çeken bir büyükannenin gözünden aktarılıyor. Türk ailesi motiflerinin incelikle hicvedildiği; akıcı diyalogları ve hayatın içinden çekilmiş karakterleriyle keyifli bir okuma vadeden öykü, gelenekçilik ve modernliğin gelişen teknolojiyle içerdiği yeni anlamları sorguluyor.
Özgür Hünel’in Çok Satan (Kutsal) Kitaplar üçüncülük ödülünün sahibi oldu. Öykü, kurgulanmış inanç sistemleriyle uzak galaksilerdeki gezegenlerin az gelişmiş halkları üzerinde egemenlik kuran dünyalıları konu ediyor. İnanç ve tahakküm arasındaki ilintiyi cesur bir biçimde yorumlayan öykü, sarsıcı finaliyle dikkat çekiyor.
Faruk Ayvazoğlu’nun Zaman Silsilesi adlı öyküsüne ise mansiyon ödülü verildi. Zaman Silsilesi, yakın tarihimize temas eden, kendiyle çelişmeyip tutarlı bir anlatı kurabilmiş yetkin bir zaman yolculuğu öyküsü.
Kazananları tebrik ediyoruz. Katılan, fikrini kağıda döken herkesin de kalemine sağlık.