Dolar 34,3826
Euro 36,8470
Altın 2.970,27
BİST 9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 25 °C
Az Bulutlu

Nazım Hikmet’in Paşa Dedesi’nin Başkaldırı Hikâyesi

03.06.2021
1.121
A+
A-
Nazım Hikmet’in Paşa Dedesi’nin Başkaldırı Hikâyesi

“Sisli bir sabahtı henüz
Etrafı bürümüştü bir duman
Uzaktan geldi bir ses ah aman aman !
Sen bu feryad-ı vatanı dinle işit
Dinle de vicdanına öyle hükmet
Vatanın parçalanmış bağrı
Bekliyor senden ümit..”

Nazım Hikmet’in annesi Celile Hanım’ın baba tarafından dedesi,1848 ayaklanması sırasında İstanbul’a göç eden ünlü devlet adamı Kont Konstantin Borzecki.. Müslüman oldu ve Mustafa Celaleddin Paşa adını aldı… Orduda yirmi yıl görev yaptıktan sonra, 1869’da Fransızca olarak “Eski ve Yeni Türkler” kitabını yazdı. 1875’de, Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Karadağ’da öldü..
Dedesinin Sabetaycı dönmelerden olduğu iddiaları üzerine, Celile Hanım şunları söylemiş :
“Nerede görülmüş Polonya’da bir Yahudi’nin kont olması ?.. Baronluk, kontluk, düklük filan gibi aristokratik mevkilerin tümünün Hristiyanların tekelinde olduğunu süzme cahiller bilir. Dedem, Alman ve Avusturya zulmünden kaçtığı için sığındı Osmanlı’ya. Kıymeti anlaşılınca, paşalık rütbesiyle onurlandırıldı. Yoksa kendisi de bir Hristiyan dönmesi olan Ömer Lütfi Paşa kızı Leyla’yı ona verir miydi ?..”
Yazdığı “Eski ve Yeni Türkler” adlı kitapta, Türklerin ırk olarak önemi anlatılıyor, medeniyetin kurucuları olduğuna vurgu yapılıyordu. Mahmud Celaleddin Paşa’nın Sultan Abdülaziz’e sunduğu bu çalışmanın amacı, milli bir bilinç uyandırmaktı.. Aynı kitapta, Türkçe’nin Latin alfabesine uyumu üzerinde de durmuş, teşvik edilmesinin gerektiğini savunmuştu..
Celile Hanım’ın babası ; Hasan Enver Paşa (1857-1929).. Devlet adamı, dil uzmanı ve eğitimci.. Sultan II.Abdülhamid’in Selanik’e sürgün edilmesinden önceki son yaveri..
1898 yılında, padişah tarafından, Kübalıların bağımsızlıklarını kazanabilmek için İspanyollar ile yaptıkları savaşın sunduğu deneyimden yola çıkarak, Girit İsyanına bir çare bulacağı düşüncesiyle Havana’ya gönderildi.. Küba’nın Ankara Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal da, 2005 yılında, Paşa’nın “Havana Notları” başlıklı raporuna dayanarak, “Havana’da Türk Tutkusu” adlı romanı yazdı..
Celile Hanım’ın anne tarafından dedesi ise ; Alman kökenli Ludwig Karl Friedrich Detroit.. 1839’da Hamburg’dan kalkan ve İstanbul’a uğrayan bir gemiden denize atlayarak Osmanlı topraklarına sığındığında henüz 12 yaşında idi.. Mehmet Ali Paşa adıyla Osmanlı ordusunda generallik yaptı..
Ve, böyle bir soy ağacının meyvesi olan Nazım Hikmet, düşman kuvvetlerinin Çatalca’ya kadar ilerlemesi üzerine, 3 Temmuz 1913 günü, henüz 11 yaşındayken, “Feryad-ı Vatan” şiirini yazmış :
“Sisli bir sabahtı henüz
Etrafı bürümüştü bir duman
Uzaktan geldi bir ses ah aman aman !
Sen bu feryad-ı vatanı dinle işit
Dinle de vicdanına öyle hükmet
Vatanın parçalanmış bağrı
Bekliyor senden ümit..”

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.