Dolar 34,3655
Euro 36,5063
Altın 2.883,07
BİST 9.231,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 23 °C
Hafif Yağmurlu

Kültürün İki Yüzü | Yelda Karataş

03.05.2019
1.354
A+
A-
Kültürün İki Yüzü | Yelda Karataş

..Kültür kelimesi, ortalama algıya korunması gereken değerlerimiz içeriğini yansıtır.

Oysa, kültür tıpkı eleştiri kavramı gibi olumlu ve olumsuz yönleriyle yaşar ve bu nedenle hem geçmişin ışığı hem yarının karanlığıdır. Gelişmezse karanlığa yol açar çünkü…

Kültür geçmişin zengin deneyimini bir ışık olarak aktarır ve yolumuzu aydınlatır. Bu onun olumlu yönüdür.

Aynı zamanda kültür, gelişmenin önünde engelleyici bir ısrarla durur. Geniş kitlelerin gelenek diye sıkı sıkı tutunduğu dogmalarıyla toplumsal gelişimin önünde aşılması en zor engellerden biridir.

Geçmiş kültür değerlerine sahip çıkmak, TUTUCULUK DEĞİL, VEFAKARLIK, DEĞERBİLİRLİK YAPTIĞI YANILSAMASI YARATIR ORTALAMA İNSAN ZİHNİNDE.

Kıymetli bir el oyası gibidir. El emeği göz nuru hani…. Bütün insani değerlerin
insani değerler http://insani değerlernın değişim değeriyle ölçüldüğü bu post modern toplumda gerçek insani değerlerin taşıyıcısı olarak görünür.

Ne büyük yanılgı: Biz gençken, bizim zamanımızda diye başlar sözcükler ve gelecek zamanlara ışık tutacak bir kültürel değer üretemeden değirmende taş döğer…

Geçmişin yarına ulaşması gereken evrensel değerleri vardır hiç kuşkusuz. ‘ Ben dünyaya kin değil sevgi paylaşmaya geldim’ der yüzyıllar ötesinden Antigone. Bu gelecek yüzyıllara da taşınması gerek kültürel değer üzerine düşünmemizi engellemez. Hangi sevgi? Hiç düşünmeden mi severiz? Sevilmeye değer kimdir? Antigone’nin sözünü ettiği insanlık
sevgisini çağımızda nasıl yorumlamalıyız.
Sevmek kültürel bir eylemdir. Harekete geçiren kromozomlarımız olsa da sevme eylemini. 
Her kavramlaştırılmış eylem gibi çağıyla sıkı sıkıya bağlıdır duygusal tepkilerimiz.

Geleceğin önüne hesaplaşılmamış feodal sevgi anlayışını bir kültürel değer olarak koyamazsınız. Bu kültürün olumsuz yönüdür. O değerlere bilinçle, duyarlılıkla yaklaşmaz, duygusal koruyuculuk yaparsanız, bir türlü aşılamaz o Don Kişot otağı, özellikle bizim gibi bir ayağı feodal , diğer ayağı burjuva ahlakı pisliğine batmış ülkelerde….

Kültür kadın düşmanlığının labirentidir. Erkil sistemin koruyuculuğunu yapar eğer farkına varılmazsa. Bir elinde de kutsal kitap vardır. 
Din de bir kültürdür çünkü.

Onun için Cemal ‘folklor şiire düşmandır’ der.
Kültürel değerlere gözü kör, bağnaz bir şekilde sarılmak bizi kültür putperestliğine kadar götürür.

Bunu çekinmeksizin ifade eden benim gibilere de ‘ kahpe’ gözüyle bakılır…. O çok iyi tanınan aşağılık kompleksiyle kişiselleştirilmiş öfkenin girdabından cevaplar aranır….

Yazık devrimciliğe diye bakar kültürün gelişen yüzü, geçmişin gelişmeyi hak eden gerçeğini de alarak belleğine… Yazık , yarın bütün yozlukları didik didik edilecek burjuva kültürünün alternatifi olarak feodal kültürü parlatıp insanlığa sunanlara….

İyi düşünmek lazım. Düşünmek de unuttuğumuz en değerli kültürel alışkanlık… Yeldeğirmenleri, buhar devrimi gördü…

Yelda Karataş

2017, 2018, 2019

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.