ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Kültür, Sanat ve Dil / Sibel Unur Özdemir

13.02.2019
1.132
A+
A-
Kültür, Sanat ve Dil / Sibel Unur Özdemir

Maddi şeylerin insana mutluluk getirdiği sanılır; oysa ruhu doyuran manevi değerlerdir. Mana dünyasının incelikleri nerelerde gizlidir? Belki bir romanda, belki bir resimde belki de bir müzik eserinde. İnsan değil midir bilgi ve bilinç üreterek var olmaya, bu özelliklerinin her birini ifadelendirmeye muktedir olan.  Bu yüzden değil midir insanın emek vererek ürettiği her şeyi kültür adı altında toplamamız. Gözümüzün ve gönlümüzün gördüklerini, yüreğimizin hissettiklerini değişik yollarla aktarmaya çalışmak eserlerimizle kalıcı olabilmek, sonsuzluğa adımızı yazdırabilmek için değil de ne?

Doğduğumuz andan itibaren içinde nefes alıp verdiğimiz toplumun örf, adet, gelenek, göreneklerine göre yol alıyor, değerlerimize değerler katıyor, kültürel anlamda çoğalıyor, büyüyor, gelişiyor ve sosyalleşiyoruz. Bir arı gibi o çiçekten o çiçeğe uçarak çeşit çeşit polenlerden nasibimizi alarak kendi özümüzü, benliğimizi kuşatan özgünlüğü ortaya koymuyor muyuz? Zira sadece nefes alıp vererek yaşıyoruz dememiz mümkün değil.

Merak duygusu fazlaca olan insanın bu özelliğini iyiye, güzele yönelik çalışmalarda kullanarak bilgi dağarcığını varsıllaştırması olası.

Toplumun belirlediği ancak yazılı olmayan fakat genel kabul görmüş kurallar silsilesinde bazen daralsa da nefesimiz; yaptığımız işlerle, ürettiğimiz projelerimizle kabuller dünyasında yer almak mutluluk verici.

Ve elbette bizi, biz yapan değerlerimizden biri olan dili iyi ve doğru kullanmak çok önemli bu noktada. Duygularımızı, düşüncelerimizi anlatmamızda köprü görevi üstlenen dilimiz biz insanların iletişim aracı.

Her sanat dalının kendini ifade eden bambaşka bir dili yok mu? Resimde renkler, müzikte sesler, edebiyatta dil. Ve tüm bunların ortaya çıkmasını sağlayan duygular, düşünceler. Sevgiyi, aşkı, nefreti, hüznü, ayrılığı, kavuşmayı bin bir şekilde dile getiren sanat değil mi? İşte bu yüzden evrenseldir sanat. İnsanları birleştirir, ortak düşünce ve duygu şemsiyesi altında toplar. Mutlulukta ve hüzünde beraberce yol almalarına olanak sağlar.

Kültürün içinde tüm ihtişamıyla yer alan edebiyat şiirlerle, öykülerle, romanlarla, denemelerle, tiyatro vb. türdeki eserleriyle insanı insanda çoğaltır, geliştirir, dilini keşfetmesini, kullanmasını sağlar, öncü olur. Yüzyıl önce yazılmış eserler o dönemin kültürünü, yaşam şeklini, ananelerini anlatır bizlere.

Bir kültür taşıyıcısı olarak dil,  edebiyata farklı bir perspektif, büyük bir coşku katmaktadır. Yazarlar/şairler ürettikleri eserlerle ait oldukları milletin ruhunu, karakterini, sosyal yapısını gözler önüne sererek o çağa ayna tutmaktadır. Milli şuuru besleyen bir etmen olarak dilin hayatımızdaki yeri çok mühimdir. Millet olmanın ilk koşulu aynı dili konuşmaktır. Dil ise bir milletin ortak kültürüyle yol alır, milli şuuru, milli birliği ve beraberliği sağlar.

Dili bozulan bir milletin kültüründe sıkıntılar yaşanır. Sanat ve edebiyat alanında çöküntü baş gösterir. İnsanlar arasındaki iletişimi sağlayan dil asıl işlevini yerine getiremezse birbirini anlayamayan insanlar birbirlerinden kopar, uzaklaşır. Bu nedenler neslimizin kültürel değerlerimizi öğrenmesi, dilimizi doğru ve düzgün konuşması, birbirleriyle sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri için elimizden geleni yapmalıyız zira kültürel değerlerimizi oluşturan dilimizi koruyarak milli varlığımızın korunmasına da katkı sağlayacağımızı unutmamız gerekir.

Ulu Önder Atatürk’ün veciz bir ifadesini hatırlayalım:

“Türkiye Cumhuriyetini kuran; Türk halkı, Türk milletidir. Türk milleti demek, Türk dili demektir. Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti, geçirdiği nihayetsiz felâketler içinde ahlâkının, an’anelerinin, hatıralarının, menfaatlerinin, kısacası, bugün kendi milliyetini yapan her şeyinin dili sayesinde muhafaza olunduğunu görüyor. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.”

KAYNAK:http://www.edebiyatogretmeni.org/dilin-insan-ve-toplum-hayatindaki-yeri-ve-onemi/

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.