ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

İlk Terzi Hermes – İdris Peygamber / Nuri Terzi Kaymaz

10.10.2018
2.914
A+
A-
İlk Terzi Hermes – İdris Peygamber / Nuri Terzi Kaymaz

“Biz seni bütün isimlerinle; Arapça ey Utarid, Farsça ey Tir, Latince ey Harus, Yunanca ey Hermes, Hinduca ey Budd diye çağırırız.”

 

İlk terzi, mısır Papirüslerinde Hermes Tut adını taşıyor. Araplarda Hermes-ül-Heramise adıyla anılmakta.

Kur’an’a göre o, adem ve oğlu Şit’ten sonra gelen, üçüncü peygamber Hz. İdris’tir.

Peki insanları ilk giydiren, insan çıplaklığından utanmayı öğrendikten sonraki ilk mantıklı davranışı sergileyen Hermes-Ül-Heramise sadece kumaşları,

derileri mi birbirine eklemiştir. Hayır, Hermes Tut eşyanın içini dışına, küçüğü büyüğe, sınırı sınırsızlığa bağlayan peygamber, soyu ari ırktan bir peygamberdir.

Der ki; “eşyanın dışı, içi gibidir; içle dış arasında hiçbir ayrılık yoktur. Küçük büyük gibidir. Küçükle büyük, arasında hiçbir ayrılık yoktur. Evrende hiçbir şey ne iç, ne dış, ne küçük, ne büyüktür. Bir tek yasa ve o yasanın gördüğü bir tek iş vardır. Bu sözlerin anlamını anlayan, gerçeği görür. Kimi insanlar, bu anlayışları, olağanüstü çabaları ve yetkinlikleriyle öteki insanların görmediklerini görebilirler. Oysa nedenler nedeni daima gizlidir. Çünkü sonsuzluk, pek kısa bir son olan zaman ve gene pek kısa bir son olan mekan içinde anlaşılamaz ve anlatılamaz. Bizler, ancak, öldükten sonra onu anlayabilir ve anlatabiliriz. Çünkü yaşarken, zaman ve mekanla sınırlıyız. Sınırsızlık, sınırlılık içinde kavranamaz.” Der.

Ve der ki; “insanlar ölümlü tanrılar, tanrılar ölümsüz insanlardır.”

Elindeki iğneyle birleştirdiğin şey, makasla bölüp bütünleştirdiğin şey nasıl anlamsız kalıyorsa, aynen öyle çıplaklığın giyinmek kadar, içinin dışın gibi, ölümün yaşam gibi olmadığını her düşündüğünde sınırlarını zorlamaktan çekinmeyeceğinden değil. Adı üstünde, bir sınır olduğundan, geçemeyeceğin bir yasa olduğunu düşünüp, mekanın bir yerine, zamanın bir kısmına birleştirirken bulacaklar seni. Bulduklarını muhtemelen fark edeceksin.

Dikiş Makinası Ne Zaman Kullanıldı?

Bilinen ilkel düzeydeki ilk dikiş makinesi 1830 yılında, Fransız Barthelemy Thimonnier tarafından icat edilmiştir. Kumaş ürünlerin dikimine yarayan bu makinenin 18. yüzyılın ortalarına doğru gelişimi hız kazanmıştır. Fakat 1846 yılında ABD’li Elias Howe’un iki iplik kullanmaya ve kumaşın altında bir ilmik meydana getirmeye elverişli olan masuralı makineyi bulmasıyla esas gelişimini sağlamış.

John Baohelder, Ailen Winslow ve İsa Singer’in dikiş makinesinde yaptıkları çeşitli buluşlarla dünyada en hızla gelişen ve pratikleşen makinelerden biri olmuştur.

Nuri Terzi Kaymaz

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.