ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Kitabı | Dünyadan Aşağı | Meral Baltacı Nalbantoğlu

10.06.2019
1.069
A+
A-
Haftanın Kitabı |  Dünyadan Aşağı | Meral Baltacı Nalbantoğlu

|Gaye Boralıoğlu

Eski bir hikayeyi, en sancılısından “baba oğul hikayesi”ni anlatmaya, Özge Dirik”in “Bir çocuğu kemiren ya bir babadır ya da yokluğu” dizesiyle başlamış yazar. Roman karakteri Hilmi Aydın‘ın babası ise aslında var ama yok olsa belki daha iyi olurdu. Çünkü Türk Toplumunda “otorite” yetki ve sorumlulukları, en küçük toplum birimi ölçeğinde babadadır ve ne hikmetse bu otorite simgelerinin ezici çoğunluğu kendisinden çocuğunu ne pahasına olursa olsun itaatkar, benliğini otorite uğruna hiçe sayan çocuklar yetiştirmeleri gerektiğini sanır. Hilmi’nin babası yetenekli aşçı Selim Aydın da onlardandır. Sözünden çıkmayan, dediğini sorgulamayan, kendine değil, sevgisine ihtiyacı olanlara değil, vatana millete hayrı olan evlatlar yetiştirmek varlık sebeplerindendir. Ama çocuklar bazen yollarını kaybeder, bazen gösterilen yola hiç girmezken girer gibi yaparlar otoritenin onayını almak için, bazen de tamamen farklı bir yola girer. Hilmi de yolunu bulmuş rolü yapmaya çalışır ama kaybolmuştur o, hem de ta başından beri. Hilmi Aydın’ın kimseye faydası yoktur. Ne kendine, ne karısına, ne çocuğuna ne de ekmek teknesi baba yadigarı lokantasına. Öyle adamlardan olmuştur babasının tüm. Çabasına rağmen. 

Metinde her iki bölümde bir Hilmi Aydın anlatıcı oluyor. Bu bölümlerde Hilmi’nin diyaloglarıyla ne kadar bencil, eksik, beceriksiz, sığ, tahammülsüz, kendine dahi katlanamayan bir adam olduğunu görüyoruz.Sürpriz anlatıcı da böyle anlatıyor Hilmi’yi. Sevimsiz bir kahraman olarak, yani bir anti-kahraman olarak.

Hilmi’nin, babasıyla, dünyayla ilişkisinin anlatıldığı bölümler zekice analizlerden oluşuyor, kurgu zaman zaman şaşırtıyor, karakter derinlemesine anlatılmış ve dildeki ustalık ilk sayfalardan hissediliyor. Gaye Boralıoğlu ile tanışmak bir zevkti. 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.