ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Yaralı Zamanlar | Ferit Edgü

26.10.2019
1.317
A+
A-
Günün Kitabı | Yaralı Zamanlar | Ferit Edgü

Kitap Tanıtım bülteninden

Ferit Edgü  /  Can Yayınları

Yaralı Zaman (Bir Doğu Yolculuğundan Notlar)

Burada bizi yargılarlar mı? diyor aralarından biri.

Burada sizi neden yargılasınlar, diyorum. Sınırı geçtik, diye. Sınırı daha önce de geçmiyor muydunuz, diyorum. O zamanlar bambaşkaydı, diyor öbürü. Kimse yargılamaz sizi. Burda kendi yurdunuzdasınız, diyorum. Ne dedin, diyor Vahap. Korkmamaları gerektiğini söyle onlara, diyorum. Bu dağlarda korkmadan yaşanır mı Beyim, diyor Vahap. Doğrusun, Vahap, diyorum. Ama korkarak da yaşanmaz. Karşımdaki iki dağlı, konuşmamızı anlarmış gibi gülüyorlar birlikte…

Ferit Edgü, ilk kez 1977’de yayınlanan O [Hakkâri’de Bir Mevsim] adlı romanında, Türkiye’nin Doğu’suna, sarp dağlarına, umarsız insanlarına bir ağıt yakmıştı.

Melih Cevdet Anday’ın “gerçeğin inanılmaz bir düşe dönüştüğü, şaşırtıcı bir öykü” diye nitelediği O’dan tam otuz yıl sonra, Edgü Yaralı Zaman’la yeniden Doğu’ya dönüyor.

Bu kez, hiç de düşsel olmayan Hakkâri’de bir yolculuğa çıkıyor.


Kitaptan Alıntı

Bir doğu yolculuğundan notlar…
Notlardan çok daha fazlasını barındıran, kelimelerle dahi anlatılamayan ama mevcut kelimelerle kağıda dökülmüş bir anlatı eseri. Hakkari’de Bir Mevsim’ den tam otuz yıl sonra tekrar doğuya dönen Ferit Edgü’nün etkileyici kitabı size uzunca bir süredir dağlarda, yokluk içinde kasvetin göbeğinde hissettiriyor.

Dağların bir gizemi var. Sizi arkasında ne olduğunu merak ettiğiniz bir bilinmeze çeken garip bir gizem. Çocukluğumdan beri beni garip şekilde çekmiştir bu taş yığınları. Acaba ötesinde neler var, uzun uzun arabayla yolculuk yapsak o dağlara ulaşabilir miyiz diye düşünüp kurmuşumdur kafamda. Dağların mavi, mor silueti bana hep el sallamıştır… Ancak benim gördüğüm dağlarla bu kitapta anlatılan dağ çok başka.
Bu dağlarda silah seslerinden, korkudan kaçan ancak tam da göbeğinde olan ve aslında kaçtıkları şeylerden hiç de kurtulamayan insanlar var. “İnsan hayatında bir kere kaçar, biz artık kaçmayı bıraktık.” diyen insanlar…

Karakış, kurtlar, çakallar, açlık… Ne doğum kayıt altında ne ölüm. Ölen hiç doğmamış gibi gömülüyor bu dağlara… Orada mezarlık yok eline alıp vurduğun zaman kazmayı toprağa görürsün her yer mezarlık… Çocuklar doğar doğmaz büyümüş sanki. Şımarıklıkları anne karnından çıkar çıkmaz son buluyor bu taşlıkta. Doğar doğmaz kocaman birer kadın/erkek oluyorlar.

İliklere kadar kendini hissettirecek bir kitap bu. Ferit Edgü az sözcükle o kadar şey anlatıyor ki bunu başarmak her kişinin hakkı değil. Okurken buruyor içinizi, sizi o soğuklara, oranın deyişiyle; kanlıkışa, soğuğa, sefalete götürüyor elinizden tutup. Ferit Edgü elinizden tutsa da orada kimsesiz ve yalnız kalıyorsunuz, bir başınıza. Sığınabileceğiniz ve bir sığınak ve bir ağaç kalıyor. “Çünkü bu dağların ağaçları şu koskoca kayalardır.”

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.