ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Haydi Tut Elimi | Martı Çocuk yazın grubu

17.07.2021
543
A+
A-
Günün Kitabı | Haydi Tut Elimi | Martı Çocuk yazın grubu

Başak Fındıkçıoğlu, Nevzat Süer Sezgin’in derlediği “Haydi Tut Elimi” çocuk öykülerinden oluşan kitabın yazarları ile uzun bir zamandır her hafta sonu söyleşiler gerçekleştiriyor.

“Haydi Tut Elimi” on sekiz yazarın katkı sunduğu on sekiz öyküden oluşuyor. Nevzat Süer Sezgin çocuk haklarını konu alan öyküler yazmamızı istediğinde yıllardır kafamın içinde dolaşan bir anıyı tema olarak seçtim, kurguladım ve yazdım. “Sıra Arkadaşım” isimli öyküm, çok uzun çok katmanlı bir geçmişin içinde hep yazılmayı bekliyordu.

Çocukken biz çocukların hakları nelerdir diye düşünemiyorduk. Arkadaşlarımızın hakları nelerdir? Bunları hiç düşünmeden büyüdük. Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi, uluslararası alanda çocukların korunmasına yönelik, 1924 yılında yapılan ilk sözleşmedir. Evrende insan soyunun devamını sağlayan çocuklar için neden koruyucu bildiriler sunulup imzalanıyor? Çocukları canımız kadar çok sevip koruyamıyor muyuz? Çocuk hakları temalı öyküleri neden mi yazdık?

Çocuk Haklarına dair Sözleşme bugün Amerika Birleşik Devletleri, Somali dışında 194 ülke tarafından onaylanmış durumdadır. Türkiye Sözleşmeyi 14 Eylül 1990’da imzalamıştır. Bunun ardından o zamanki Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 30 Eylül 1990’da New York’da toplanan Çocuk Zirvesi’ne katılmıştır.

Çocuk Haklarına dair Sözleşme, 10 Aralık 1994’de TBMM tarafından kabul edilmiş ve Bakanlar Kurulu bu kararı 23.12.1994’de, 17, 29 ve 30. Maddelerine çekince koyarak (T.C. Anayasası ve 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan anlaşması hükümlerini göz önünde tutarak) 4058 sayılı yasa ile onaylamış. Yasa, 27 Ocak 1995 gün ve 22184 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Böylece Türkiye böylelikle Sözleşme’ye ‘Taraf Devlet’ konumuna gelmiştir.

Bütün bu sözleşmelere rağmen çocuk hakları ihlalleri gezegenimizde devam ediyor. Başak Fındıkçıoğlu, çocuk hakları ihlalleri temalı öykülerin yazarları ile Nisan ayından beridir söyleşiler yapıyor. İlk söyleşiye kitabı derleyen Nevzat Süer Sezgin konuk olmuştu. Sonra kitabın editörü Gönül Çatalcalı, Buket B. Akkaya, Duygu Uzel, Ersin Köseoğlu, Esma Z. Ertan, Gülseren Mungan, Nalan Yılmaz, Nermin Şenol, Vicdan Efe, Yayla Boztaş, Sulbiye Yıldırım, Sevin Sezgin, Oya Uslu, Hande Baba ile söyleşiler sürmüştü. Başak Fındıkçıoğu’nun son söyleşi konuğu 20 Haziran Pazar günü Saat 17:00’de ben Mine Ömer, hem Haydi Tut Elimi derleme kitabımızdaki öyküm “Sıra Arkadaşım” ile ilgili hem de genel olarak neden çocuklara yazıyoruz, neden çocuk haklarını önemsiyoruzu konuşacağız. Otuz dakikalık zamanda kısacık da olsa konumuz çocuklar olacak. Kim bilir belki de uzun yılların ötesindeki çocukluğumuzu da aramıza alıp sohbet edeceğiz.

Martı Çocuk yazın grubunun Neziher Yayınları’ndan çıkan “Haydi Tut Elimi” kitabının instagramdaki son yazar sohbetini dileyen herkes tıklayarak izleyebilir.

***

KÜNYE:


KİTAP ADI: HAYDİ TUT ELİMİ!

YAZAR: DERLEME (Hazırlayan Nevzat Süer Sezgin)

YAYINEVİ: NEZİH – ER YAYINLARI

SAYFA SAYISI: 188

YILI: 2021

Posted in Çocuk Edebiyatı, Okuma GünlüğümTagged ÇOCUK HİKAYESİ, DERLEME ÖYKÜ KİTABI, HAYDİ TUT ELİMİ, NEVZAT SÜER SEZGİN, NEZİH-ER YAYINCILIK

İnstagram İzleme adresi: r_basak _Findikcioğlu

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.