ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Güneş Yanığı Film ile Oscar ödülü alan Azerbaycanlı yönetmen Rüstem İbrahimbeyov yaşamını kaybetti

12.03.2022
486
A+
A-
Güneş Yanığı Film ile Oscar ödülü alan Azerbaycanlı yönetmen Rüstem İbrahimbeyov yaşamını kaybetti

1930’larda Stalin dönemini anlattığı Güneş Yanığı (Burnt by the Sun) filmi, özellikle görsel açıdan çok beğenilmişti. Senaryosunu Azeri sinema üstadı Rüstem İbrahimbeyov ile yazan yönetmen, Oscar’la birlikte, Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü de kazanmıştı.

Oscar ödüllü Azerbaycanlı yazar, senarist, yönetmen Rüstem İbrahimbeyov, 84 yaşında Rusya’nın başkenti Moskova’da hayata gözlerini yumdu. İbrahimbeyov, bir süredir hastanede tedavi görüyordu.

En İyi Yabancı Film kategorisinde Oscar ödülü alan Azerbaycanlı yazar, senarist ve yönetmen Rüstem İbrahimbeyov, 2021 Aralık ayından bu yana hastanede tedavi görüyordu. 84 yaşında Moskova’da vefat eden İbrahimbeyov, arkasında sayısız eser ve ödül bıraktı.

5 Şubat 1939’da Bakü’de doğan Rüstem İbrahimbeyov, 1963 yılında Azerbaycan Petrol Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra Bilimler Akademisi’nde doktorasını tamamladı. 1967 yılında SSCB Sinema Enstitüsü’nün senaryo bölümünden,1974 yılında ise yönetmenlik bölümünden mezun oldu. Senaryosunu İbrahimbeyov’un kaleme aldığı ve 1969’da Bakü’de çekilen ‘Bir Güney Kentinde’ filmi Sovyet Cumhuriyetleri çapında büyük ilgiyle karşılandı. 1970’lerin başında çekilmiş ve senaryosunu Rüstem İbrahimbeyov’un yazdığı ‘Sahranın Beyaz Güneşi’ filmi ise yazarın dünyaya açılmasını sağladı. Öyküler ve senaryoları esasında filmler çekilirken yazarın dram eserleri SSCB’nin farklı kentlerinde sahnelendi, Sibirya berberi piyesi ödüle layık görüldü. 1981 yılında Sovyetler Birliği’nin Devlet Ödülünü alan Rüstem İbrahimbeyov 1989’da Oscar ödüllerinin jüri üyeliğine seçildi. İbrahimbeyov’un ‘Güneşli Örgü’ romanından uyarlanan film 1995’te En İyi Yabancı Film dalında Oscar ödülüne layık görüldü. 1989’da Bakü’de kurduğu İbrus Tiyatrosu faaliyetlerini bugün de sürdürmektedir.

Rüstem İbrahimbeyov’un senaryosunu yazdığı ve Kazakistan devletinin finansörlüğünde çekilen ‘Göçebe’ filmi başta ABD olmak üzere, Batı ülkelerinde büyük ilgiyle izlendi.

ERMENİ SOYKIRIMI İDDİALARINA DESTEK VEREN FRANSA’YI PROTESTO ETTİ

Azerbaycan’ın, Rusya’nın ve dünyanın çeşitli ülkelerinin birçok sanat ödülüne layık görülen Rüstem İbrahimbeyov, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarına destek veren Fransa’yı protesto ederek 2012 yılında Fransa-Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanlığı’ndan istifa etti

 

Ayrıca İbrahimbeyov, Fransa’nın Kültür ve Sanat madalyasını da iade etti.

 

MUHALEFETİN ORTAK ADAYI

2013 yılında Azerbaycan‘da muhalefetin ortak adayı olarak cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Rüstem İbrahimbeyov, Rusya vatandaşlığının da bulunmasından dolayı adaylıktan feragat etmek zorunda kaldı.

İbrahimbeyov en son birkaç ay önce sinema alanında Rusya’nın en prestijli ödüllerinden biri olan Eldar Ryazanov Ödülü’nü almıştı.

HİÇBİR ZAMAN KOMÜNİST PARTİ’YE ÜYE OLMADI

IndyTurk’un aktardığına göre; Rüstem İbrahimbeyov’un yazar ve sanat insanı olarak başka bir özelliği de tek partili rejimin olmazsa olmaz koşuluna rağmen hiçbir zaman Komünist Parti’ye üye olmamasıydı.

1979 yılında kaleme aldığı Ültimatom piyesinde İbrahimbeyov, Azerbaycan’ın o zaman yasaklı olan bağımsızlık tarihiyle ilgili bazı sahneleri seyirciye sunabilmişti.

Rüstem İbrahimbeyov, 2011’de Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülmüştü. İbrahimbeyov’a ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından verilmişti.

Moskova’da 84 yaşında hayata gözlerini yuman İbrahimbeyov, son yolculuğuna Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de uğurlanacak.

Kaynak: Tele 1 TV

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.