ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Gösteriş Meraklıları / Elif Yavaş

13.08.2018
1.535
A+
A-
Gösteriş Meraklıları / Elif Yavaş

Zavallı hayvancıklar iki gram postu ve tüyü için zalim avcının ellerine teslim edildikten sonra o mantoyu sırtına alanlar vicdan azabı duymuyorlar mı bilmem?

 

Yeşilçam filmlerini yahut kraliyet ailesine dair yaşamları anlatan filmleri izleyenleriniz var mı? Sosyete kitaplarında elit çevre ve saray hayatına ait yazıları okudunuz mu? Sonradan görme insanların hayat hikâyelerine gülerim en çok.

Kürk merakı, tırnak uzatma, pipo koleksiyonu, pembe panjurlu evler, hiç kullanılmayan o billur vitrinler, gümüşlük setleri, sedef kakmalı sandıklar, abartılı kukuletalar, janjanlı koltuk takımları, takımı hiç bozulmamış çini kahvaltı setleri, Milattan Öncesine ait dededen torunlara kalan arkeolojik koleksiyonlar… ve daha binlerce örneği buyurun gözünüzün önüne getirin.

Koleksiyon yapmak güzeldir, ama abartmamak koşuluyla.

İnsanlığa fayda sunan, geleceğe kalıcı olarak bırakabileceğimiz lüks eşyalar ve ata yadigârı kıymetli mücevherler elbet olacaktır. Ne zaman hakikî tilki kürkü, ölmüş tavşan kuyruğundan hatıra olarak saklanmış ve arabalara asılan tavşan tüyü anahtarlık, rengârenk tavus kuşu tüyünden imal edilmiş toka, fildişi tarak, timsah derisi çanta, yılan derisinden yapılma son model ve dudak uçuklatan fiyatta bir çift bot, kaz tüylerinden yolunup doldurulmuş şişme mont, ceylan derisinden koltuk ve deri bileklik, ayı postundan seccade…. görsem yahut fotoğrafıyla karşılaşsam bir hayvansever olarak içim cız eder.

Kürk demişken aklıma edebî bir yazı geldi.

Türk Edebiyatımızın güçlü kalemi Ahmet Hâşim’in “BİZE GÖRE” adlı deneme kitabından tamamını not aldığım kısacık bir yazıyı aktaracağım.

“KÜRK” adlı eleştirel dilde ele alınan yazımıza buyurun:

KÜRK

“Nereden geldiği ve nasıl başladığı bilinmeyen bir kürk modası, İstanbul’un hemen bütün kadın tabakalarına sirayet etti.

Bu moda, dedelerimizin ve ninelerimizin bildiğimiz kürkünü tersine çevirip sırtına geçirmek ve kurt veya goril gibi, iri cüsseli bir hayvana benzemek tuhaflığından ibarettir.

Bu moda, o kadar yayılmış ki, şimdi kastor mantosu olmayan hanımın hiç olmazsa kedi veya fare derisinden bir kürkü olmak icap ediyordu.

Tırnaklarını uzatıp sivrilten ve vücudunu baştan başa tüylü göstermek isteyen kadın, belli ki insandan gayri bir hayvana benzemek için uğraşıyor. Kadınlarda bu insan şeklinden uzaklaşma meylinin sebepleri ne olsa gerek?”

4 Nisan 1928 – Ahmet Hâşim (‘Bize Göre’ Eserinden)

Yazarımızın değindiği gibi gösteriş meraklıları var günümüzde de. Kürk mantolu kadınları sanırım 1960 ve 1970’li yılları anlatan eski Türk filmlerimizde çok seyrettik.

Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ eseri aklıma geliverdi. Kürk Mantolu Madonna’lar, gösteriş meraklıları, matmazeller… Zavallı hayvancıklar iki gram postu ve tüyü için zalim avcının ellerine teslim edildikten sonra o mantoyu sırtına alanlar vicdan azabı duymuyorlar mı bilmem.

Ya olduğumuz gibi görünmeli ya göründüğümüz gibi olmalı sevgili Mevlana Hazretlerinin deyimiyle. Sadelikten yana ve gösterişten uzak kalmanız dileğimle.

ELİF YAVAŞ







 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.