ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Geceler yarim oldu süiti üzerine bir deneme | Cemil Biçer

13.04.2019
1.315
A+
A-
Geceler yarim oldu süiti üzerine bir deneme | Cemil Biçer

Vivaldi’nin Winter süiti çok severek dinlediğim bir eserdir.Klasik müzikten hoşlanmak için asgari ölçüde bir entelektüel alt yapının olması gerektiği tezini savunurum.

Köy enstitülü bir babanın oğlu olmakla çok şanslı olduğuma inanırım. Dünya çocuk klasiklerini daha ilkokulu bitirmeden defalarca okumuş olmam bu inancımda ki haklılığımı göstermez mi.?

Anadolu coğrafyasının kuş uçmaz kervan geçmez köylerinde, mezrâların da metrelerce kar altında uygar Dünya ile iletişimiz aylarca koptuğu gecelerde dededen yadigar gramofonumuz da ki taş plaktan Vivaldi’nin Winter süitini dinlerdik ailece.

Bende ki bu klasik müzik sevgisinin alt yapısı “entelektüel” bir birikimden öte “mecburiyetten” kaynaklıdır, transistörlü radyomuz uca dağ başlarında radyo frekanslarına ulaşamadığından müzik ihtiyacımızı ya kolu kırık dede yadigarı gramofonun eskimiş yıpranmış taş plağından giderirdik yada tüm çocukları Gurbet yolcusu olmuş Fadik kadının özlem kokan gün batımı hoyratlarından..

Gerek Vivaldi’nin winter süiti gerekse Fadik ananın gurbet kokan bozlakları baha hep insanı ve insana dair duyguları anlatmıştır,coğrafyanın pek önemi yoktur aslında hangi enlemde olursanız olun söz konusu “İNSAN” ise gerisi hikayedir….

Aşağıda URFA yöresinin çok sevilen bir uzun havasını ve bu hüzünlü türkünün öyküsünü paylaştım sizlerle eğer damarlarınızda zerre-i miskal bu toprakların havası,suyu,kültürü varsa gözyaşlarını tutamazsınız..

*

Yusuf ile Gülcan aşkları dillere destan iki sevgilidir. Fakat Yusuf’a içten içe sevdalı olan bir kişi daha vardır. Köyün en zengini olan ağanın kızı Emine. Emine genç adamı kendisine aşık etmek için türlü oyunlara başvurur, fakat Yusuf’un aşkına olan sadakatini kıramaz. Emine’nin ölümcül bir hastalığa yakalanması da genç kızın Yusuf’a olan sevdasının önüne set çekemez. Hastalığını fırsat bilen Emine, genç adamı adeta kendisiyle evlenmeye mecbur bırakır. Yusuf’un yufka yüreği genç kızın içine düştüğü duruma dayanamaz ve Emine ile evlenmeye karar verir. Esas sevdiği Gülcan ise bu durumu kaderin bir cilvesi olarak görür, durumuna razı olur. Düğün hazırlıkları son sürat devam ederken Emine’nin hastalığı da günden güne artarak devam eder. İki sevgiliyi ayırmak için içine düştüğü durumu koz olarak kullanan bir kadın ve sevgilisini kaybetmek uğruna kaderine razı olur

Geceler Yarim Oldu ,

Ağlamak Karim Oldu,

Her Dertten Yıkılmazdım,

Sebebim Zalim Oldu.

Bayram Gelmiş Neyime,

Kan Damlar Yüreğime ,

Yaralarım Sızlıyor ,

Doktor Benim Neyime.

*

“Nerede bir türkü söyleyen görürsen korkma yanına otur.

Çünkü kötü insanların türküleri yoktur!…”

-CEMİL BİÇER-

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.