Dolar 34,0899
Euro 37,9182
Altın 2.816,34
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 30 °C
Az Bulutlu

Ezber Bozan Erkekler / Yelda Karataş

15.12.2018
1.217
A+
A-
Ezber Bozan Erkekler / Yelda Karataş

“Sizi suçlamıyorum. Aynı makinenin farklı yerlerinde ezilen canlılarız biz?”

 

Hiç kuşkusuz siz de haklısınız hanımefendi. Kadına böyle seslenmeyi öğrettiler bize: Hanımefendi ya da bayan!
Kapıyı açıp önce onu geçirmeyi, çok ışıklı bol pırıltılı yerlerde onu üstünde tuvalet yazılı kapılara kadar getirip, bekleyerek çişe tutmayı böylece bak yanındayım seni koruyorum duygusunu bolca vermeyi.

Ne çok şey öğrettiler bize haberiniz yok sizin.
Yatakta sizi sabırla beklemeyi, ah şimdi ben ondan önce ya sonrası diye korkmayı?

Hüzünle öğrendik biz bir kadının tenine dokunmayı.
Askerlik eğitimi var da ten eğitimi yok bu ülkede hanımefendi.
Bir kadın ne ister, nelerden hoşlanır. Ne zaman neyine dikkat edeceksin? Rüyalara giren bu sorulara yanıt olarak elimizde geleneği su gibi içip yutmuş dayılardan ve amcalardan gayrisi yoksa ne yapayım?

Erkek olduğum gün bile canımı yaktılar benim. Ne demek erkek olmak: Ağlarsa anam ağlar demek, sen hiç ağlamayacaksın ayıptır!

Sertliğin kimliğimin ayrılmaz parçası olduğunu daha ilkokulda yüzüme patlayan tokada karşılık veremedim diye hanım evladı olmakla suçlandığımda anladım.

İlk şiirlerimi gördüğünde annem ibne mi oldun? diye sorunca kendimi nereye atacağımı sıkılı yumruğumu kimin yüzüne patlatacağımı bir gösteren olsaydı?

Siz orada değildiniz, biliyorum sizi de başka bir odaya tıkmışlardı benden yüzyıllarca uzak.

İlk öpüşmemi yapacak kız ararken, ilk öpüşmesi olmayan kızları aramanın ne büyük aptallık olduğunu beni bir genelev sokağına zorla sokan amcam söyledi.

Tecrübenin toplumun tenkarası evlerde kazanıldığını öğrendiğimde kendi yüzüme bakacak halim yoktu. Çünkü tecrübesiz olana nasıl davranılır bilmiyordum. Tecrübesiz olan ilk giyeceğim gömlek gibi değerliydi. Ama ne değer değil mi? O gözlerini bende açarken benim gözlerim hala kapalıysa, başka eğitim durakları bulamamışsam beni erkek değil insan yapan, kimseye anlatamamışsam erkekliğimi bari sen anla ey hanımefendi.

Erkek olmanın ağırlığı üstümüze çökerken bir meslek sahibi olmanın dilek şartını size bizim kadar yüklemediler. Yüklemeliydiler evet. Ama siz bu ağırlığı sadece hissedebilirsiniz, altında hiç ezilmediniz. Sizi suçlamıyorum. Aynı makinenin farklı yerlerinde ezilen canlılarız biz?

Sizinle ve sizden beklediklerimle öğretilmiş erkekliğimle öğretilmemiş kadınlığı olan birini aramanın bedelinin ne denli zor olduğunu da biliyor musunuz?

Sen iyi bir koca olacaksın diyen babama şükran duymayı kadınlar korosundan öğrendim:
İyi koca has erkektir!

İyi baba olmak zulmünü bir gece babamın rakı sofrasında uzaklara dalıp giden gözlerinden okudum: Yine hazan mevsimi geldi!

Dişi görünümünüzü bir güç olarak sunmadan yanıma gelmeyi, benimle yarışmadan el ele yürümeyi yani kadın değil insan olmayı öğrendiğiniz gün biliyorum ikimizin de önünde bir ışık bahçesi açılacak.

Ne zaman, nerede bilmiyorum. Ama ben de çok istiyorum, en az sizin kadar hanımefendi?

 

Yelda Karataş

2007, Denemeler

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.