ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Edebiyat ve Sinema Sahnelerinin Gizemli Figürleri Kadınlar

03.04.2017
1.192
A+
A-
Edebiyat ve Sinema Sahnelerinin Gizemli Figürleri Kadınlar
 
Geçmişten günümüze ataerkil olan dünyanın hazineleri de, hep onların arasından çıkar. 
Edebiyat sahnesinin gizemli figürleri daima kadınlar olmuştur. Geçmişten günümüze ataerkil olan dünyanın hazineleri de, hep onların arasından çıkar.
 
Zihne, yüreğe, fikre işleyen 14 müthiş kadın:
 
1. Anna Karenina – Anna Karenina
 
Tolstoy’un Anna Karenina’sı. Sorumluluklarıyla tutkuları arasında kalır, yaşamın asıl amacını insana sorgulatır.
 
2. Feride – Çalıkuşu
 
Ufak tefek oluşu ve sürekli ağaçlara tırmanmasıyla Çalıkuşu lakabını alan idealist muallim Feride, Türk Edebiyatı’nın en akıllarda kalan kadın karakterlerinden biridir.
 
3. Emma Bovary – Madam Bovary
 
Okuyucuyu Anne Karenina’nınkine benzer bir sorguya iten Emma Bovary, Flaubert’in müthiş gerçekçiliğini yansıtır. Çünkü kendi bebeğinin çirkin olduğunu açıkça kabul edebilecek kadar uyumsuzdur o.
 
4. Arya Stark – Buz ve Ateşin Şarkısı
 
Daha çok TV ekranlarından aşina olduğumuz Arya Stark, Buz ve Ateşin Şarkısı serisinindeki en aklı başında Stark olabilir. Kılıcı ‘İğne’yi kuşanıp intikam yemini eder, yollara düşer. Kimseden korkmadan hedefine ulaşmaya çalışır.
 
Kadın erkek herkesin empati yapabildiği bir karakter olduğu su götürmez bir gerçektir Arya’nın. Çünkü yaşanan onca zorluğa rağmen vazgeçmemek, her zaman etkileyici bir özellik değil midir?
 
5. Hermione Granger – Harry Potter
 
Bilge ve cesur bir büyücü Hermione, Harry’nin 7 kitaplık serüveninde daima onun arkasını toparlayıp destek olurken, bir yandan da Anne eksikliği çeken Harry’ye annelik yapmıştır aslında.
 
Kim Hermione gibi bir yoldaşı olsun istemez ki?
 
6. Maria Puder – Kürk Mantolu Madonna
 
Raif efendinin derin uhdesi. Maria Puder, ona temas eden herkesin zihinlerinde bir şekilde yer eden, yıllar önce görülüp bir türlü unutulamayan bir rüya gibidir.
Kim unutabildi ki onu?
 
7. Lady Macbeth – Macbeth
 
Entrikalarla hedefine ulaşan, erkeğini domine eden kadın tipinin ilk örneklerinden. Shakespeare’in edebiyat dünyasına kazandırdığı en ‘vamp’ kadınlardan biri.
 
8. Scout Finch – Bülbülü Öldürmek
 
Bülbülü Öldürmek’in yaşına göre son derece bilge ve olgun karakteri. Babası Atticus Finch’in kanatları altında yaşamı, doğru/yanlışı öğrenmesine tanık olmak gülümsetir.
 
9. Katniss Everdeen – Açlık Oyunları
 
Koca düzene baş kaldırmak kolay mı? Amirine hayır diyemeyen insanların Katniss gibi bir varoş kızının ortaya koyduğu devrim enerjisinden etkilenmemesi mümkün değil. Yaşa sen Katniss!
 
10. Éowyn – Yüzüklerin Efendisi
 
Yüzüklerin Efendisi genel olarak bir erkek hikayesi olsa da, akıllarda kalan kadın Arwen değil de Éowyn’dir kesinlikle. Yurdunu korumak için geride kalmayıp kılıç kalkan kuşanmıştır. Yiğittir Éowyn!
 
11. Clarissa Dalloway – Mrs. Dalloway
 
Mrs Dalloway’de Virginia Woolf’ün hayali karakteri Clarrisa Dalloway’in bir gününe tanık oluruz. Birinci Dünya Savaşı sonrası kafası karışmış İngiliz yüksek sosyetesinden sıradışı bir simadır o. Londra sokaklarında dolanırken, fikirlere, düşüncelere boğulur. Biz de onunla birlikte sayfalar arasından akar gideriz.
 
12. Jane Eyre – Jane Eyre
 
Zor bir gençliğin ardından mürebbiye olduğu evin sahibine aşık olan Jane Eyre de, baskılanmış ve yok sayılmış bir kimliğin özelliklerini reddeder. O da tutkulu, sevgi dolu, her insan gibi arzuları olan bir kadındır çünkü.
 
13. Coraline – Coraline
 
Neil Gaiman’ın Coraline’i, yeni taşındıkları evin çatı katındaki yasak kapıyı geçip bir çeşit paralel evrende bulur. Yine de, kötülüklerin eksik olmadığı bu boyutta iradesi ve kararlarıyla yolunu bulacaktır…
 
14. Elizabeth ‘Lizzie’ Bennet – Gurur ve Önyargı
 
Lizzie Bennet der ki: “Bir adamın gerçek değeri sahip olduklarında değil, kim olduğunda saklıdır.” Dönemin klişeleşmiş kadın erkek ilişkilerine getirilmiş radikal bir cevap olur kendisi. Edebiyat dünyasının en meşhur kadın karakteri olabilir.
 
kaynak: http://onedio.com/…adin-karakter-706691

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.