Dolar 34,3655
Euro 36,5063
Altın 2.883,07
BİST 9.231,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 23 °C
Hafif Yağmurlu

Haftanın Kitabı | Hüseyin Akyüz | Dürsaliye Şahan ve Adil Kurt’a Kitap ödülleri

Haftanın Kitabı | Hüseyin Akyüz | Dürsaliye Şahan ve Adil Kurt’a Kitap ödülleri

Dürsaliye Şahan, Hüseyin Akyüz ve Adil Kurt’a Kitap ödülleri Ankara’da törenle verildi

Hikâye Hırsızı

Dursaliye Şahan
Öykü 2012 Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülü.

  • Dürsaliye Şahan, Hüseyin Akyüz ve Adil Kurt’a ödülleri Ankara’da törenle verildi
  • Ödül töreninde yapılan konuşmalarda, Abdullah Baştürk’ün hapishane günlerinden ilginç anekdotlar aktarıldı. Eski DİSK Başkanı’nın koğuş arkadaşı Süleyman Çelebi, “Seni asacağız!” diyen işkencecilere, Baştürk’ün, “Siz benim ancak ceketimi asarsınız!” dediğini anlattı

ATTİLA AŞUT

Eski Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Abdullah Baştürk‘ün adını taşıyan “İşçi Edebiyatı Ödülleri”, onuncu yılına girdi. Genel-İş Sendikası ile Baştürk ailesinin düzenlediği geleneksel yarışmada bu yılki ödüller, ikisi işçi kökenli üç öykü yazarına gitti. Vecihi Timuroğlu, Remzi İnanç, Özgen SeçkinTuncer Uçarol ve Şiir Erkök Yılmaz‘dan oluşan seçici kurul, bu yazarların “emek” eksenli yapıtlarını oyçokluğu ile ödüle değer buldu. YarışmayıDürsaliye Şahan “Hikâye Hırsızı”, Hüseyin AkyüzYağmurda Kuş Sesleri” ve Adil Kurt“Emeğin Çukurovası” adlı kitaplarıyla kazandılar. Yazarlara ödülleri, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi.

dursaliye şahan -kitapları (1)

Ödül töreninden önce, ölümünün 21. yıldönümü dolayısıyla Abdullah Baştürk için bir anma toplantısı düzenlendi. Toplantıya, başta Baştürk‘ün eşi Ayten Baştürk ve oğlu Bülent Baştürkolmak üzere, CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Genel-İş Sendikası yöneticileri, çok sayıda işçi ve yazar katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluda anma toplantısına mesaj gönderdi.

SENDİKACILAR HÜKÜMETİ TOPA TUTTU

Etkinlik çerçevesinde öğleden sonra Genel-İş Sendikası’nca düzenlenen açıkoturumda konuşan sendika uzmanları, AKP Hükümeti’nin 12 Eylül referandumunda sendikal haklar konusunda verdikleri sözü tutmadıklarını ve işçileri aldattıklarını söylediler. Serhat Salihoğlu‘nun yönettiği açıkoturumda Av. Selçuk Ertan, Toplusözleşme Uzmanı Kemal Erbaşı ve Eğitim Uzmanı Faruk Özdemir, Türkiye’deki sendikal mevzuatın uluslararası sözleşmelere uymadığını, güvencesiz çalışma uygulamalarının yaygınlaştığını, taşeronculuğun ve özel istihdam bürolarının özendirildiğini, iş hukukunun rafa kaldırıldığını belirttiler. İktidarın toplusözleşme ve grev hakkına bin bir kısıtlama getirdiğini, temizlik işçilerinin grev yapmasını engellemeye çalıştığını dillendirenKemal Erbaşı, “AKP’nin işçi yasaları her ne kadar evrensel hukuka uymasa da ‘Kenan Evren’sel’ ölçütlere uygundur! Ama ne yaparlarsa yapsınlar, hepsini süpüreceğiz!” dedi. Hükümetin “Ulusal İstihdam Stratejisi” belgesini eleştiren Faruk Özdemir ise, hükümetin köle pazarları kurmaya hazırlandığını belirterek, Türkiye’nin yakında “Amele Cumhuriyeti“ne dönüşeceğini söyledi.

İŞÇİ EDEBİYATININ ÖNCÜLERİNE SELAM!

  1. İşçi Edebiyatı ödül törenini, Ayvalık’tan bu toplantı için özel olarak gelen gazeteci Hasan Uysal sundu. Dokuz yıldır bu törenin sunuculuğunu yaptığını söyleyerek söze başlayan Uysal, özgürlük için savaşanları, Ayvalık’ta kurtlara yem olmamak için bir arada dolaşan yılkı atlarına benzetti. Yaşlandıklarında dağ başlarında ölüme terk edilen yılkı atlarının doğadaki özgürlük havasını soluyunca kendilerine geldiklerini ve birlikte davranarak ölüme karşı direndiklerini söyleyen Uysal, devrimcilerin de özgürlüğü elde ettiklerinde çok şey başaracaklarını belirtti. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da sözü “yılkı atı” metaforundan sürdürerek şöyle dedi: “Atların yırtıcı hayvanlara karşı tek savunma silahı tekmeleridir. Yılkı atları kafa kafaya verip halka oluşturarak dışarıdan gelebilecek saldırıları etkisiz kılmaya çalışırlar. Bizler de ilericiler, solcular, sosyal demokratlar olarak birbirimizle didişmeyip gücümüzü birleştirirsek tüm engelleri aşabiliriz.”

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Baştürk ailesini selamlayarak başladığı açış konuşmasında, hükümetin iç ve dış politikasını sert bir dille eleştirdi, “Türkiye, ABD’nin uygulamaya koyduğu Büyük Ortadoğu Projesi doğrultusunda adım adım savaşa sürükleniyor. Komşularımızla sıfır sorun politikasından neredeyse Suriye’yle savaş durumuna geldik. Hükümet, bu ülkede savaşan terör çetelerine her türlü yardımı yapıyor. İşçi sınıfı savaş değil halkların kardeşliğini istiyor. Biz savaşa karşı barışı savunmayı sürdüreceğiz” diyen Ekici, “Ilımlı İslam harcıyla yapıştırılmış bir Türkiye yaratılmak isteniyor. Uluslararası mali sermayenin çıkarlarına hizmet eden bu iktidardan bir an önce kurtulmalıyız” dedi. Daha sonra işçi sınıfının durumuna değinen DİSK Genel Başkanı, “Sınıfsal bilgi ile donatılmış işçilerin birleşik mücadelesi”ne vurgu yaptı ve geçmişte işçi edebiyatına öncülük eden yerli ve yabancı yazarları selamladı. Bu anlamda Orhan Kemal‘in veYaşar Kemal‘in yapıtlarının Türkiye’de öncü bir rol oynadığını belirten Ekici, dünya edebiyatından Jack Londan, John Steinbeck, Maksim Gorki, Emile Zola gibi yazarların da adlarını andı.

“SİZ BENİM ANCAK CEKETİMİ ASARSINIZ!”

Eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül’de birlikte hapis yattığı Abdullah Baştürk‘ün önderlik özelliklerini ve sıkıyönetim mahkemesindeki dik duruşunu anekdotlarla anlattı. Çeşitli siyasal eğilimdeki 1477 işçinin yargılandığı DİSK davasında herkesi ortak bir paydada birleştirmenin güçlüğüne değinen Çelebi, Baştürk‘ün bunu başardığını ve “birkaç kişi dışında davadan hain çıkmadığını” belirtti. Adam Smith‘i ve Karl Marks’ı cezaevinde okuyarak öğrenen Baştürk‘ün mahkemedeki sorgusunun tam 21 gün sürdüğünü anımsatanÇelebi, sıkıyönetim yargıçlarını reddettiği için 7 gün hücrede tutularak ağır işkence gören DİSK Başkanı’nın, “Seni asacağız!” diyen işkencecilere, “Siz benim ancak ceketimi asarsınız!”diye karşılık verdiğini söyledi.

Seçici Kurul adına konuşan Tuncer Uçarol, “21 yıl önce yitirdiğimiz Baştürk‘ü özlemle anıyoruz. 2003’te kurulan ödülümüz onuncu yılına ulaştı. Emek  edebiyatının önemine inanıyor, bu alanda yeni yazarlar yetişmesi için özendirici olmaya çalışıyoruz. Ancak, bugüne değin kaç sendika sahip çıktı çabamıza? Yayımlayıp parasız dağıttığımız kitapları kaç işçi okudu? Bu sorulara pek de olumlu yanıtlar veremiyoruz. İşçiler okumazsa işçi edebiyatı olur mu?” dedi.

Ressam ve yazar A. Celal Binzet, etkinliğin sonunda, “İşçi Resimleri” konulu bir görsel sunum gerçekleştirdi. “Sanatçı ile emekçinin ortak özelliği, ikisinin de yaratıcı olmasıdır” diyen Binzet, “Türkiye’de emeğin ilk ressamları” olarak nitelediği Namık İsmail, Nuri İyem, Turgut Atalay,Abidin Dino, İbrahim Balaban, Avni Memedoğlu, Neşet Günal ve Özer Kabaş‘ın çalışmalarından örnekler sundu.

Daha sonra, Abdullah Baştürk 2012 İşçi Edebiyatı ödülüne değer görülen Dürsaliye Şahan,Hüseyin Akyüz ve Adil Kurt‘a, Baştürk ailesi ile Genel-İş Sendikası’nın ödülleri verildi. Yazarlar yaptıkları kısa konuşmalarda, kendilerini bu ödüle değer gören seçiciler kuruluna teşekkür ettiler.

ÖDÜL KAZANAN ÜÇ YAZAR, ÜÇ KİTAP…

Dürsaliye Şahan

Sivas’ın Geyikpınar köyünde doğdu. 4 yaşında ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etti.1988 yılında yerleştiği Londra’da kadın, göçmenlik ve ırkçılık temalarının ağır bastığı öyküler ve tiyatro oyunu yazdı. Londra’da yerel gazetelerde ve Hürriyet gazetesinde beş yıl muhabirlik ve sayfa sekreterliği yaptı. Türkiye’ye döndüğünde bir süre BirGün gazetesi’ne röportajlar yaptı. Halen Londra’da yayımlanmakta olan Avrupa gazetesi için karikatüristSemih Bulgur ile “Zabit Londra’da” adıyla haftalık bir karikatür bandı hazırlıyor. Kimi öyküleri İngilizceye çevrilerek çeşitli dergilerde ve anonim kitaplarda yayımlandı.1998 yılında Halkevleri Öykü Yarışması’nda ödül alanLondra’dan Bir Kadın Döndü adlı çalışması Kültür Bakanlığı desteğiyle kitap olarak bastırıldı. İkinci kitabı Fakir Cennet, 2007 yılında Crea Yayınları’ndan çıktı. Çok sayıda ödülü var. Çocuklarla öykü atölyeleri düzenliyor. Son yıllarda senaryo çalışmaları da yapıyor. FPA (The Foreign Press Association), Türkiye Yazarlar Sendikası, Kadın Yazarlar Derneği üyesi. Evli ve iki çocuk annesi.

HÜSEYİN AKYÜZ   

1950 yılında İstanbul’da doğdu. Uzun yıllar işçilik yaptı, DİSK üyesi olarak çeşitli işçi eylemlerine katıldı. İlk öyküsü 1965 yılında Pardon mizah dergisinde yayımlandı. Daha sonraları Gösteri, Varlık, Dönemeç, Yeni Olgu,Oluşum, Düşün, Yaba Öykü, Adam Öykü gibi dergilerde öyküleri, şiirleri ve öykü üstüne kuramsal yazıları yer aldı. 1979 yılında Kültür Bakanlığı’nın açtığı çocuk yapıtları yarışmasında Sevgiyle Anımsamak adlı öykü kitabı başarı ödülü kazandı. Gösteri dergisinin düzenlediği yarışmada bir öyküsü yayımlanmaya değer bulundu. İşçi dünyasından sesler getiren öykülerini topladığı Beyaz Güvercin adlı yapıtına 1982 Akademi Kitabevi Öykü Birincilik Ödülü verildi. Bu ödülden sonra yazdığı öyküler arasından seçme yaparak hazırladığı Samuray Fırtınası adlı kitabıyla da 1991 yılında Seyhan Belediyesi 3. Kültür Şenliği bünyesinde düzenlenen Orhan Kemal Öykü Ödülü’nü paylaşan yazarlar arasında yer aldı. Çorlu’da yaşıyor. PEN Yazarlar Derneği üyesi.

ADİL KURT  

1952 yılında yoksul bir köylü ailesinin çocuğu olarak Adana’nın Kadirli ilçesinde doğdu. İlkokulu güçlükle bitirebildi. Çocukluğunda tarlada çalışmaya başladı. On yaşında çapayla tanıştı. Çukurova’da pamuk toplayıp taş ocaklarında çalıştı. Daha sonra aşçılığa başladı. Yazmak, onun için karşı konulmaz bir tutku, bir sevda. Yaklaşık 35 yıldır yazıyor. İçinden geldiği gibi yazdığını söylüyor. “Çukurova ağzıyla yazıyorum. Yazdıklarımı paylaştığım insanlar bunları beğenince yazma isteğim arttı. Daha önce birçok yarışmaya katıldım. İlk kez ödül alıyorum. Bu benim için büyük bir sevinç, mutluluk kaynağı” diyor. Ödül alan Emeğin Çukurovası adlı kitabındaki öyküler, tümüyle yaşamın içinden damıtılarak yazıya dökülmüş anlatılar.

Ödül verme gerekçeleri:

ADİL KURT - EMEĞİN ÇUKUROVASI– “Emeğin Çukurovası”: Hızla kentleşen ülkemiz içinde artık pek tanımadığımız ırgatlar, çeltik yükleyicileri, briket işçileri, kum ocağı çalışanları, taşçılar, ayrıca kentlerdeki lağım ve inşaat işçileri, hurda toplayıcıları… Karın tokluğuna, hatta ölümüne çalışanların öyküleri… Çukurovalı yoksul kesimin Toroslar’dan günümüze ağan kırsal söz varlıklarıyla çeşitli yönlerden başarıyla anlatılıyor… İşçilerin, yoksulların da bir solukta okuyacağı, doğrudan yüreğe işleyen öyküler…

DÜRSALİYE ŞAHAN - HİKAYE HIRSIZI– “Hikâye Hırsızı”: Erkekler, töreler, cemaat  tarafından ezilen, köylerimizde köle gibi yaşayan ‘ev ve aile işletmesi emekçileri’nin en önemlisi olan kadınlarımız… Sigortası, ücreti, güvencesi, özgürlüğü olmayan, kişiliklerini, özgürlüklerini elde etmeye çalışan / çalışmayan kadınlar, kitapta yedi öyküde süssüz bir dille anlatılmış:  Hizmetçi kadının sigortalı olma çabası… Londra’ya kaçak işçi olarak giden ailelerde kadının, kız çocuklarının durumu, sığınmacı olma çabaları… 2068 yılının makineleşmiş ve “Dünya Büyük Patronlar Hükümet Meclisi” yönetimindeki işyerlerinde, robotlarda bile işini yitirme korkusu, aşırı  çalışmayı özendiren göz boyayıcı ödül düzenekleri, insanca yaşama duyguları ve başkaldırılar… ‘Bunları ben de yazarım’ gibi görünen, son derece anlaşılır, inandırıcı, yeri geldiğinde alaysamalı öyküler…

HÜSEYİN AKYÜZ - YAĞMURDA KUŞ SESLERİ– “Yağmurda Kuş Sesleri”: Kentlerdeki dar gelirli işçi aileleri anlatılıyor… Babaları ölmüş eş ve çocukların iç ezen, felaketlere açılan anısal öyküleri: Çalışan dul kadınların özverili dünyaları… Gurbete giden babasını her gün bekleyen küçük çocuk… Emekçi baba ölünce dağılan aile, kötü yollara düşen kızlar… Üvey babalar… İçkici ve işsiz babaların çocuklarının eve para yetiştirmeye zorunlu yaşamları… Ayrıca, sıkıntılı işyerlerini ferahlatan ehlikeyf bir insan… Hüzünlü, etkili, zaman zaman şiirsi anlatımlarla örülü bu öykülerde, kentlerde yaşama tutunmaya çalışanların dünyaları anlatılıyor…

İşçi Ödülleri genel takvimi

2003 YILI

– “Abdullah Baştürk’ü Anmak”, Oktay Akbal, Cumhuriyet gazetesi, 25 Aralık 2003.

– “1. İşçi Öyküleri Yarışması Ödül Töreni”, 28 Aralık 2003 saat 18.30-20.30, Mülkiyeliler Birliği: Açılış konuşması, Tuncer Uçarol *** Tören konuşmaları: Talip Apaydın, Şükran Soner *** Ödül dağıtımı.

– “İşçi Öyküleri”, Şükran Soner, Cumhuriyet gazetesi, 30 Aralık 2003.

– “Ödüller İşçi Öykülerine…”, Evrensel gazetesi, 30 Aralık 2003

2004 YILI

– Özgen Seçkin, “Bir Öykü Yarışmasının Düşündürdükleri”, Damar dergisi, Ocak 2004.

– “Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri”: 2003 Yarışması ödüllü “Altmış Beş Metrede” ile “Toz Adamlar”ın yayımlanması, Edebiyat ve Eleştiri dergisi, Ocak-Şubat 2004.

– 2003 Yarışmasından iki öykü: “Selo” ve “İşçiler İçin Yapılan İşçisiz Bir Tören”, Kum dergisi, Mart-Nisan 2004.

– “İşçi Öykülerini Okurken”, Sennur Sezer, Evrensel sitesi, 2004.

– “İşçi Öyküleri”, Evrensel Kültür dergisi, Temmuz 2004.

– “Unutturulan Öyküleri Gündeme Getirmek İçin”, seçici kurul üyesi Ahmet Soner’le söyleşi, Ebru Mocaş, Evrensel Kültür, Ağustos 2004.

– Seçici kurul üyesi “Talip Apaydın’la Öykü Üstüne Söyleşi”, Tuncer Uçarol, Yaba Edebiyat, Temmuz-Ağustos 2004.

– “Edebiyatta İnsan Sıcaklığı: İşçi Öyküleri”, Müslüm Kabadayı, Amik dergisi, Eylül-Ekim 2004.

– Genel-İş Sendikası Emek gazetesi eki olan Emek ve Sanat’ta 2003 Yılı İşçi Öyküleri Yarışması’ndan yansımalar, yayınlar: ***Birincilik kazanan öykü “Altmış Beş Metrede”(Celal İlhan)’nin yayımlanması,Mart-Mayıs 2004, sayı 1. ***İkincilik ödülü “Selo” (Ahmet Günbaş), Haziran 2004, sayı 2. ***Üçüncülük ödülü: “Toz Adamlar” (Eray Karınca), Temmuz-Ağustos 2004, sayı 3. ***2003 Yılı Yarışmasından bir öykü: “İşçiler İçin Yapılan İşçisiz Bir Tören” (Ziya Çoker), Eylül-Kasım 2004. ***“Neden İşçi Öyküleri, Neden Abdullah Baştürk?”, Gökhan Cengizhan (Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı), ödül konuşması); “İşçi-Edebiyat İlişkisi”, Adnan Özyalçıner (seçici kurul üyesi, ödül konuşması); 2004 Yarışması birincilik ödülü: “Soyka” (Zafer Doruk), Aralık 2004-Şubat 2005.

– “2004 İşçi Öyküleri Yarışması Ödül Töreni”, 25 Aralık 2004 saat 18.00-21.00, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonu: “Abdullah Baştürk Belgeseli – Sinevizyon” (Ahmet Soner) *** “İşçiler ve Edebiyat” bildirisi (Adnan Özyalçıner) *** Tören konuşması (Gökhan Cengizhan – Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı) *** Tören konuşması (Süleyman Çelebi – DİSK Genel Başkanı) *** Ödül dağıtımı *** Türküler (Raci Akça – Tahsin Başbuğa) *** Kokteyl.

2005 YILI

– “İşçi Öyküleri”, Zafer Doruk’la söyleşi, Fırat Kozok, Cumhuriyet gazetesi, 9 Ocak 2005.

– Şiar Can Şener, “İşçinin Öyküleri – Öykünün İşçileri”, ödül kazanan üç öykücüyle söyleşi, Şiar Can Şener, Evrensel Kültür dergisi, Şubat 2005.

– “İşçi Öyküleri Dosyası”, Damar, Şubat 2005: “Kolaycılığın Edebiyattaki Türkçesi”, Özgen Seçkin *** “İşçi Öyküleri Dosyası”, Tuncer Uçarol *** ödül kazanan üç öykünün yayımlanması *** ödül kazanan öykücüler Zafer Doruk, Gülçin Karaş Duman, Gencay Serter, Celal İlhan, Ahmet Günbaş’la yapılan sormaca yanıtları *** “Neden İşçi Öyküleri, Neden Abdullah Baştürk?”, Edebiyatçılar Derneği Başkanı Gökhan Cengizhan’ın ödül töreni konuşması, *** “İşçi-Edebiyat İlişkisi”, seçici kurul üyesi Adnan Özyalçıner’in ödül töreni bildirisi.

– “Halka Sırtını Dönmeyen Öyküler” açıkoturum, 9. Ankara Öykü Günleri, 18 Mayıs 2005. Konuşmacılar: Aydın Çubukçu, Zafer Doruk, Tuncer Uçarol, Ahmet Yıldız.

– 2003 Yılı Yarışmasında birincilik kazanan öykü “Altmış Beş Metrede”, Celal İlhan’ın “Ateşle Dans” adlı kitabında da yer aldı: Mayıs 2005, Kum Yayınları.

– “Sefaletin Öyküsü”, Aydın Çubukçu, Evrensel Kültür, Haziran 2005.

– 2004 Yarışmasından iki öykü yayımlandı: “Piyasa Çocukları” (Ali Baş), “Dimitri Bey” (Haydar Demir), Evrensel Kültür, Haziran 2005.

– 2004 Yarışmasından bir öykü: “Trenci Sami”, Çağdaş Türk Dili, Haziran 2005.

– “Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri Yarışması” duyurusu tam metni, Dünya Kitap, 3 Haziran 2005.

– “İşçinin Öyküsü – Öykünün İşçiliği”, M. Sadık Aslankara, Cumhuriyet Kitap, 16 Haziran 2005.

– “Yarışma ve Öyküler Hakkında” (önsöz), Tuncer Uçarol, Edebiyatçılar Derneği Haberler, Temmuz 2005.

– “Öyküde İnsan Sıcağı”, Mustafa Şerif Onaran, Cumhuriyet Kitap, 21 Temmuz 2005.

– “Vatan Haini Öyküler”, Şiar Can Şener, Evrensel Kültür, Ağustos 2005.

– “Tuncer Uçarol ile Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri Yarışması’nı Konuştuk”, İmge Öyküler, Ağustos-Eylül 2005.

– “İşçi Öyküleri”, Işık Kansu (Ankara Kulisi), Cumhuriyet, 31 Aralık 2005.

– Genel-İş Sendikası Emek dergisi eki Emek ve Sanat’ta yayımlananlar: ***2004 İşçi Öyküleri Yarışması ikincilik ödülünü kazanan “Mahmut” öyküsü (Gülçin Karaş Duman), Mart-Nisan 2005. *** İşçi Öyküleri 2004 kitabı için “Sunuş” (Genel-İş Genel Yönetim Kurulu) ve “Yarışma ve Öyküler Hakkında” önsöz (Tuncer Uçarol); üçüncülük ödülü “Ayna” (Gencay Serter), Mayıs-Haziran 2005. *** “İşçinin Öyküsü, Öykünün İşçiliği” (M. Sadık Aslankara), Eylül-Ekim 2005.

– “2005 İşçi Öyküleri Yarışması Ödül Töreni”, 27 Aralık 2005 saat 18.00-21.00, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonu: ***“Abdullah Baştürk Belgeseli – Sinevizyon” (Ahmet Soner) *** “Baştürk’ü Anarken” (Sadun Aren) *** “İşçi Öyküleri” (Vecihi Timuroğlu) *** Tören konuşmaları: Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan, *** DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi *** Ödül dağıtımı *** Dinleti (Ufuk Karakoç) *** Kokteyl.

2006 YILI

– “İşçi Öyküleri Ödülü’ne Gölge Düşürenlere, Adnan Özyalçıner’e Yanıt”, Tuncer Uçarol, Edebiyat ve Eleştiri, Ocak-Şubat 2006.

– Adnan Özyalçıner’in seçici kurul üyeliğinden istifa duyurusuna, Şaban Öztürk’ün eleştirileri; Beyhude.com sitesi: *** “Adnan Özyalçıner’e Açık Mektup”, 9 Ocak 2006 *** “işçi Öyküleri Ödülünün Ardından”, 3 Nisan 2006.

– “Tartışma Notları – 1” (A. Özyalçıner’in seçici kurul üyeliğinden istifa duyurusuna eleştiriler), Alaattin Topçu, Damar, Şubat 2006.

– “2005 Yılı İşçi Öyküleri Dosyası”, Damar, Şubat 2006: ***“2005 Yılı İşçi Öyküleri Yarışması”, Tuncer Uçarol *** ödül kazanan üç öykünün yayımlanması *** ödül kazanan öykücüler Zehra Ünüvar, Mavisel Yener, Emine Başa’nın sormaca yanıtları *** ödül töreni konuşmaları ( Vecihi Timuroğlu, Gökhan Cengizhan), yansımalar (Şaban Öztürk, Işık Kansu).

– “İşçi Öyküleri”, Aydın Çubukçu, Evrensel Kültür, Şubat 2006 (“Dosya: Öykülerde Emek”).

– Balkan Writers in Action: A Cultural İnterpretation of the Balkan Short Stories and Poems, Aysu Erden, Edebiyatçılar Derneği Yay. Ankara, Şubat 2006, s. 53-55, 171, 174: “Thematic Short Story”.

– Öyküde Emek Dosyası I, Evrensel Kültür, Mart 2006: ***“Halka Sırtını Dönmeyen Öyküler”, Tuncer Uçarol *** “Öykücülüğümüzde Emek Sorununun Dünü ve Bugünü”, Zafer Doruk *** “Temelde Çalışmak, Üretmek ve Paylaşmak Konuları Üzerine Vurgu Yapmalı”, Gencay Serter vd.

– “Öykü, İşçi Öyküleri, Ödül ve Sanatçı Etiği Üzerine Bir Açılım Denemesi”, Müslüm Kabadayı, Yoğunluk, Mart 2006.

– “İşçi Öyküleri”, Mustafa Şerif Onaran, Cumhuriyet Kitap, 23 Mart 2006.

– “İşçi Öyküleri Yarışması’nda Karalanan Kim?”, Ali Balkız, Evrensel Kültür, Nisan 2006.

– “Emeğin Öyküleri” (Öyküde Emek Dosyası II), Öner Yağcı, Evrensel Kültür, Nisan 2006.

– “Mavisel Yener’in Abdullah Baştürk 3. İşçi Öyküleri Ödül Töreni Konuşması” ve ödül konusunda haberler, Edebiyat Yıllığı 2006, Nisan 2006, s. 622-625, 709.

– “İşçi Öyküsü Nedir? Ne Değildir?”, açıkoturum, İzmir Kitap Fuarı, 25 Nisan 2006. Konuşmacılar: Halim Yazıcı, Recai Atalay, Zehra Ünüvar, Aydın Şimşek, Tuncer Uçarol.

– “Lena: Pırıltılara Kananlardan Biri”, Mustafa Ergeldi, Damar, Mayıs 2006.

– “İşçi Öykülerinin Serüveni”, konuşma, Tuncer Uçarol, 10. Ankara Öykü Günleri, 5 Haziran 2006.

– 2004 Yarışmasından birincilik kazanan öykü “Soyka” (Zafer Doruk); “Soyka” adlı kitapta (Haziran 2006, Bilgi) da yer aldı.

– “Kirlenen Dil – Direnen Edebiyat”, Attila Aşut, Akköy, s. 38, Temmuz 2006.

– 2004 Yarışmasında ikincilik kazanan “Mahmut” adlı öykü; yazarının (Gülçin Karaş Duman) 2006 Yaşar Nabi Nayır Ödülünü kazanan Kaderin Ağı adlı kitabında (2006, Varlık) da yer aldı.

– İşçi Öyküleri 2004 (2005) kitabındaki “Kaldırımdakiler” öyküsü, yazarının (Özgür Soylu) “İyi Yolculuklar” adlı kitabında da (2006, Evrensel) yer aldı.

– Timsahın Ağzındaki Usta (Ekim 2006) kitabında yer alan “Ölümün Ötesindeki Köy” adlı öykü (Mehmet Fırat Pürselim); Eşik Cini adlı öykü dergisinde Kasım-Aralık 2006’da yayımlandı.

– “İşçilerin Umut Öyküleri”, Timsahın Ağzındaki Usta kitabı hakkında, Bülent Özçelik, Evrensel, 23 Kasım 2006.

– “İşçi Öyküleri 4 Yaşında” – Tuncer Uçarol’la söyleşi, Özgür Soylu, Lacivert, Kasım-Aralık 2006.

– “Edebiyatçılar Emek Adına Yazsınlar”, Uğur Becerikli, Sabah gazetesi Ankara Eki, 11 Aralık 2006.

– “İşçi Öyküleri’nde İşsizlik Öne Çıktı”, ödül töreni hakkında, Evrensel gazetesi, 26 Aralık 2006.

– “2006 İşçi Öyküleri Yarışması Ödül Töreni”, 24 Aralık 2005 saat 16.00-19.00, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi: ***Açılış konuşması (Mahmut Seren – Genel-İş Sendikası Genel Başkanı) *** Abdullah Baştürk sinevizyonu (Ahmet Soner) *** “Abdullah Baştürk’ü Anmak”, Ahmet Güryüz Ketenci *** “İşçi Öyküleri”, seçiciler kurulu üyesi Ahmet Yıldız *** Tören konuşmaları: Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi *** Ödül dağıtımı *** Dinleti (Ufuk Karakoç) *** Kokteyl.

– “Abdullah Baştürk ve İşçi Öyküleri”, ödül töreni hakkında, Ahmet Özer, Karadeniz gazetesi, 28 Aralık 2006.

– Genel-İş Sendikası Emek dergisi eki Emek ve Sanat’ta yayımlananlar: ***2005 İşçi Öyküleri Yarışması birincilik ödülünü kazanan “Mevsimlik İşçiler” (Zehra Ünüvar) adlı öykü, Ocak-Şubat 2006. *** İkincilik ödülü “Ocakçı Gözleri” (Mavisel Yener), Mart-Nisan 2006. *** Üçüncülük ödülü “Lena / Düş Hançeri” (Emine Başa), Mayıs-Haziran 2006 *** “Halka Sırtını Dönmeyen Öyküler – İşçi Öyküleri Penceresinden Çok Kültürlülük” (Tuncer Uçarol), Temmuz-Ağustos 2006. *** Timsahın Ağzındaki Usta kitabı için iki önsöz: Genel-İş Genel Yönetim Kurulu ve Tuncer Uçarol, Eylül-Ekim 2006. *** 2006 İşçi Öyküleri Ödülü tören konuşması, Ahmet Güryüz Ketenci, Kasım-Aralık 2006.

2007 YILI

– “Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri Yarışması 4. Yılında”, Kül Öykü dergisi, Ocak 2007.

– Çocuk İşçiler (Haziran 2007) kitabından “İbram” (Ali Polat) adlı öykünün, önce Kül Öykü dergisinde yayımlatılması: Ocak 2007.

– Kadın İşçiler (Ocak 2007) kitabından “Havlular” (Meliha Yıldız) adlı öykünün, önce Çağdaş Türk Dili dergisinde yayımlatılması: Ocak 2007.

– “İşçi Öyküleri Dosyası”nda yayımlananlar, Damar dergisi, Şubat 2007: ***“İşçi Öyküleri Yarışması (2006 Yılı)”, Tuncer Uçarol *** Ödül kazanan üç öykü *** ödül kazanan öykücüler Özer Yıldırım, İlham Bakır, Hülya Özdemir’le yapılan sormacanın yanıtları *** Seçici kurul üyesi Ahmet Yıldız, “İşçi Öyküleri Tören Konuşması” *** Yankılar: Ahmet Özer, Bülent Özçelik, Tuncer Uçarol yazıları.

– “Timsahın Ağzındaki Usta mı, İşçi mi?”, İsmet Ercan, Katılımcı Maltepe gazetesi, 15 Şubat 2007.

– “Abdullah Baştürk 4. İşçi Öyküleri Yarışması”, Virgül, Med-Cezir köşesi, Mart 2007.
– Çocuk İşçiler (Haziran 2007) kitabından “Sardunyalar” (Şebnem Korkmaz) adlı öykünün, önce Çağdaş Türk Dili dergisinde yayımlatılması: Mart 2007.

– Seçmelerde yer alan “Pera” öyküsü, Nurhayat Bezgin’in “Karanlıkta Kaybolmayan” kitabında da yer aldı: Ürün Yay. Ankara, Mart 2007.

– “İşçi Öyküleri”, Bülent Usta (Okuma Gözlüğü), Eşik Cini, Mart-Nisan 2007.

– Çocuk İşçiler (Haziran 2007) kitabından “Koca Yürek” (Z. Şükran Topal) adlı öykünün, önce Kül Öykü’de yayımlatılması: 15 Nisan 2007

– “Öyküden Fazlası”, A. Dülgeroğlu (Kitaplık köşesi), Notos Öykü, Nisan-Mayıs 2007.

– “İşçi Sınıfı ve Edebiyat”, Ahmet Yıldız’la söyleşi, Nurettin Kurtuluş, Yoğunluk Dergisi Kültür Sanat Merkezi, 5 Mayıs 2007.

– “Kiralık Mustafa” (Sevinç Tanyıldız) adlı öykünün, önce Kül Öykü’de “İşçi Öyküleri” köşebaşlığı altında yayımlanması: 15 Mayıs 2007.

– Çocuk İşçiler (Haziran 2007) kitabından “Halay Çeken Çocuklar” (Hüseyin Güney): Çağdaş Türk Dili, Haziran 2007.

– Çocuk İşçiler (Haziran 2007) kitabından “Adak” (Erhan Ceylan): Kül Öykü, 15 Haziran 2007.

– Timsahın Ağzındaki Usta (Ekim 2006) kitabında yer alan “Ölümün Ötesindeki Köy” adlı öykü (Mehmet Fırat Pürselim), Berfin Bahar’ da da yayımlandı: Temmuz 2007.

– “Çocuk İşçiliği Sorununa Kitap”, Çiğdem Toker, Ankara Hürriyet, 31 Temmuz 2007.

– “Mahmut Seren, Özcan Keskeç ve İşçi Öyküleri Hakkında”, Remzi İnanç, Sansürsüz.com, 3 Ağustos 2007.

– “Uçarollar, İşçi Hikâyeleri, İdeoloji, Dil, Din, Şiir…”, Osman Serhat, Akatalpa dergisi, Eylül 2007.

– Kül Öykü’de işçi öyküleri dizisinde: ***“Torna Kardeşliği”, Mehmet Atilla, Eylül 2007. *** “Vasıfsız Vasfi”, Şebnem Sema Tuncel, Ekim 2007.

-“Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri Yarışması 5. Yılında – 5 Kitapta 85 İşçi Öyküsü”, Aytül ve Tuncer Uçarol ile söyleşi, Necmi Selamet, Cumhuriyet Kitap, 4 Ekim 2007.

-“İşçi Öyküleri Yarışması”, Bülent Habora, Evrensel gazetesi, 31 Ekim 2007.

-“Kahramanları Mutlu Olmayan Öyküler (İşçi Öyküleri)”, Tuncer Uçarol, Heceöykü dergisi, “Öyküde Karakter Yaratmak – 2” dosyası, Ekim-Kasım 2007.

– Hüzün Dolu İşçi Öyküleri (Nisan 2008) kitabındaki “Sergen” (Adil Kurt) adlı öykünün, önce Kül Öykü’de yayımlanması: Aralık 2007

– “5. İşçi Öyküleri Yarışması Ödül Töreni”, 26 Aralık 2007 saat 18.00-21.00, İnşaat Mühendisleri Odası – Ankara: ***Açılış konuşması, Erol Ekici – Genel-İş Sendikası Genel Başkanı *** “Abdullah Baştürk Belgeseli – Sinevizyon”, Ahmet Soner *** “Anılarda Baştürk”, Halit Çelenk *** “Yarışmaya Gelen Öyküler Üzerine”, seçici kurul üyesi Remzi İnanç *** Tören konuşmaları: Edebiyatçılar Derneği Başkanı Gökhan Cengizhan, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi *** Ödül dağıtımı *** Dinleti (Seza Kırgız) **** Kokteyl.

– “Abdullah Baştürk’ün Adı…”, Remzi İnanç, Sansürsüz.com, 29 Aralık 2007.

– “Mutlu”, Işık Kansu (Ankara Kulisi), Cumhuriyet, 31 Aralık 2007.

– Genel-İş Emek dergisi eki Emek ve Sanat’ta yayımlananlar: ***2006 Yılı İşçi Öyküleri Yarışması birincilik ödülü “Yaşamak Hakkı” (Özer Yıldırım) adlı öykü, Ocak-Şubat 2007. *** İkincilik ödülü “Bu Güz Sararmadı Yapraklar” (İlham Bakır), Mart-Nisan 2007. *** Üçüncülük ödülü “Tuğla Kırığı Bu Kentin Acıları” (Hülya Özdemir). *** 2007 İşçi Öyküleri Yarışması tören konuşmaları: Erol Ekici (Genel-İş Genel Başkanı), Halit Çelenk, Remzi İnanç, Remzi Özmen, Hasan Uysal, Ekim-Aralık 2007.

– “Türkiye Emek Tarihinin Bir İzdüşüm Alanı olarak ‘Edebiyat’ ”, Kasım 2007’de yapılan 10. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresindeki bildiri. Bir alt bölüm başlığı: “Türkiye’de Bir ‘İşçi Edebiyatı’ Var mı?”, Prof. Dr. Ahmet Makal – A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Başkanı, Çalışma ve Toplum (DİSK / Birleşik Metal-İş) dergisi, 2008/3, s. 15-42.

2008 YILI

– “Osman Serhat, İdeoloji, Türkçe, Şiir”, Tuncer Uçarol, Akatalpa, Ocak 2008.

– “Gemilerde Zalim Var”, Esra Açıkgöz (Emek Dünyası), Cumhuriyet, 24 Ocak 2008.

– Hüzün Dolu İşçi Öyküleri (Nisan 2008) kitabındaki öyküler, önce Kum Öykü dergisinde “İşçi Öyküleri” başlığı altında yayımlatıldı: *** Gece Vardiyası” (Kadriye Bakşi), Ocak 2008. *** “Kar Topluyordu” (Uğur Becerikli), Şubat 2008. *** “Arabanın Sigortası Var” (Mehmet Ali Elçin), Mart 2008.

– “İşçi Öyküleri ve İşçi Öykülerinden Filmler”, Tuncer Uçarol ve Ahmet Soner, konuşmalar, 7. İzmir Öykü Günleri, 14 Şubat 2008.

– Kül Öykü’de yayımlatılan 2007 Yılı Yarışması ödüllü işçi öyküleri: “Gemilerde Zalim Var”, Mehmet Atilla, Nisan 2008 *** “Nurgül’ün Duvağı”, Oya Uslu, Mayıs 2008 ***
– “Edebiyat Dersleri”, işçi öyküleri üstüne, Öykü Teknesi, Mayıs-Haziran 2008.

– “Abdullah Baştürk İşçi Ödülü – Sormaca”; 2007 Yılı Yarışmasında ödül kazanan üç öykücü Mehmet Atilla, Oya Uslu, Serap Gökalp’in sormaca yanıtları, Öykü Teknesi, Mayıs- Haziran 2008.
– “İşçi Öyküleri” yazısı. (Alt başlıkları: İşçi Öyküleri Kavramı, Üretim Süreci Öyküleri, İşçi Öyküleri Zorlamadır Görüşü, Bu Öyküleri Kimler Yazmalı?) — Tuncer Uçarol, Deliler Teknesi, Mayıs-Haziran 2008.

– “Tuncer Uçarol’la ‘Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülü’nü Konuştuk”, Genel-İş Emek gazetesi, Ağustos-Eylül 2008.

– “Üçüncü Kuşağın Almanya’sı”, Doğan Hızlan (Bakış), 2007 Yılı İşçi Edebiyatı Ödülü kazanan Prof. Zehra İpşiroğlu’nun Özgürlük Yolları adlı yaşamöyküler kitabı ve ödül hakkında, Hürriyet gazetesi, 25 Kasım 2008.

– Kül Öykü’de yayımlatılan 2006 Yarışması işçi öyküleri: “Plaka”, Filiz Bilgin, Kasım 2008 *** “Güneşi Yalnız Bana Bırak”, Onur Sancak, Aralık 2008.

– “İşçi Edebiyatı Ödülleri Beş Yaşında”, Tuncer Uçarol, Kitap Evrensel dergisi, 5 Aralık 2008. (Not: “Beş” sözcüğü “Altı” olacak.)

– “Abdullah Baştürk’ü Anma ve İşçi Edebiyatı Günleri” konuşmaları, 20 Aralık 2008 saat 14.00-17.30, Mülkiyeliler Birliği: ***Açış konuşması (Erol Ekici, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı) ** “Çalışma Yaşamı, İşçiler ve Edebiyat” (Prof. Dr. Ahmet Makal, SBF) *** “Çocuk Emeği ve Sanat” (Prof. Dr. Gürhan Fişek, SBF) *** “2008 Yılı Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri”ni kazananlar üstüne seçici kurul üyelerinin konuşmaları: Necati Tosuner, Özgen Seçkin, Remzi İnanç *** Ödül kazanan yazarların kitapları hakkında konuşmaları, soruları yanıtlamaları: Hasan Kıyafet, Zehra İpşiroğlu, Haydar Demir (gelemedi, annesi konuştu). *** Kitap imzalama.

– Anma ve ödül töreni, 22 Aralık 2008 saat 18.00-21.30, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi: *** Açış konuşması (Erol Ekici) *** “Abdullah Baştürk – Genel-İş Sendikası Tarihçesi: Sinevizyon”, Mehmet Özer ** “Baştürkler Çoğalmalı”, Prof. Dr. Mümtaz Soysal *** “2003’ten 2008’e İşçi Edebiyatı Ödülleri”, Tuncer Uçarol *** Tören konuşmaları: Gökhan Cengizhan (Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı), Süleyman Çelebi (DİSK Genel Başkanı) *** Ödül kazanan yazarların konuşmaları *** Dinleti, Haldun Karabudak ve arkadaşları *** Kokteyl.

– İşçi Öyküleri Yarışmalarında ödül kazanan öykücülerin “İşçi Edebiyatı ve Ödülleri” üstüne konuşmaları: Celal İlhan, Gülçin Karaş Duman, Eray Karınca, Özgür Soylu, Kanguru Kültür ve Sanat Evi, 27 Aralık 2008 saat 16.30-18.00.

– Genel-İş Emek gazetesi eki Emek ve Sanat’ta yayımlananlar: 2007 İşçi Öyküleri Yarışması birincisi Mehmet Atilla’nın ödül konuşması ve öyküsü “Gemilerde Zalim Var”, Ocak-Şubat 2008 ***Yarışma ikincisi Oya Uslu’nun ödül konuşması ve öyküsü “Nurgül’ün Duvağı”, Mart- Mayıs 2008 *** Yarışma üçüncüsü Serap Gökalp’in ödül konuşması ve öyküsü “16/24 Vardiyası”, Haziran-Temmuz 2008.

2009 YILI

– Genel-İş Emek gazetesi eki Emek ve Sanat’ta yayımlananlar: ***“2008 Yılı İşçi Edebiyatı Ödülü” tören konuşmaları: Zehra İpşiroğlu (Özgürlük Yolları – yaşamöyküleri), Haydar Demir (Makine – öyküler), Aralık 2008 – Şubat 2009 *** Hasan Kıyafet (Umut Direniyor – roman), Mart-Nisan 2009.

– “İdeolojisine Adadığım İşçi Sınıfının Nasırlı Ellerinden Bir Aferin Aldım…”: “Umut Direniyor” adlı romanıyla 2007 Yılı İşçi Edebiyatı Ödülünü kazanan Hasan Kıyafet ile söyleşi, Özgür Gürleyen, Birgün gazetesi, 25 Ocak 2009.

– “2003’ten 2008’e İşçi Edebiyatı Ödülleri”: Tuncer Uçarol, Deliler Teknesi dergisi, Mart-Nisan 2009.

– 2007 Yarışmasında üçüncülük kazanan öykü “16/24 Vardiyası”, Serap Gökalp’in Kulak Misafiri kitabında da yer aldı: Pupa Yayınları, İstanbul, Nisan 2009.

– “Gerçekçi Edebiyatımızda Yeni Bir Adres: Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Yarışması ve ‘Umut Direniyor’ Romanı”: Remzi İnanç, Patika dergisi, Nisan-Haziran 2009.

– 2008 İşçi Edebiyatı Ödülünü kazanan Zehra İpşiroğlu ve yarışma yazmanı Tuncer Uçarol ile söyleşi, Türkiye’nin Sesi Radyosu “Yeni Gün” Programı, 14 Nisan 2009.

– “İşçi Edebiyatı, İşçinin Edebiyatı, İşçi Sınıfı Edebiyatı…”: M. Sadık Aslankara (Kitaplar Adası), Cumhuriyet Kitap, 30 Nisan 2009.

– Genel-İş Emek gazetesi, Aralık 2009 – Ocak 2010, sayı 111: ***Sayfa 4: “Baştürk’ü Ölümünün 18. Yılında Sevgi ve Özlemle Andık” haberi *** s. 8-9: “2009 Yılı Ödülleri Sahiplerini buldu”: 4 ve 5 Ocak 2010 günü yapılan etkinliklerden haberler, fotoğraflar. *** s. 16: “Halit Çelenk’in Ödül Törenine Gönderdiği Abdullah Baştürk’ü Anlatan Mesajı” *** Aynı gazetenin Emek ve Sanat Eki, sayı 31: Genel Başkan Erol Ekici’nin Açılış Konuşması” — Ödül kazanan yazarlar Vecdi Çıracıoğlu, Celal İlhan, Arif Berberoğlu’nun ödül konuşmaları — DİSK Eğitim Dairesi eski müdürlerinden Faruk Pekin’ın “Abdullah Baştürk’ü Anarken” başlıklı konuşması.

– Ekin Sanat dergisi, Aralık 2009, sayı 46: *** s. 3: “2009 Yılı / 7. Yıl Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri açıklandı” (basın duyurusunun tamamı) *** s. 6-8: “Celal İlhan’ın Grevi”, Osman Namdar, söyleşi *** s. 10-12: Celal İlhan’ın bir işçi öyküsü “Aynalar”.

2010 YILI

– 2009 Abdullah Baştürk’ü Anma ve 7. Yıl İşçi Edebiyatı Ödülleri Etkinlikleri, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, 4 Ocak 2010 Pazartesi, saat 16.00 – 17.45, “Taşeron Firmaları ve İşçiler”, açıkoturum: Süleyman Çelebi – DİSK Genel Başkanı, Erol Ekici- DİSK/Genel-İş Genel Başkanı, Arzu Çerkezoğlu – DİSK/Dev Sağlık-İş Genel Başkanı, Hasan Kıyafet – 2008 Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülü sahibi, ****** “2009 Yılı Ödül Töreni”, 18.00 – 21.00: Sunucu, Hasan Uysal *** Açılış konuşması, Erol Ekici (DİSK/Genel-İş Genel Başkanı) *** Dinleti, Yıldız İbrahimova *** “Abdullah Baştürk’ü Anarken”, Faruk Pekin *** “Spor Emekçilerinin Örgütlenmesi”, Metin Kurt *** Tören konuşmaları: Gökhan Cengizhan – Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı), Süleyman Çelebi – DİSK Genel Başkanı) *** Ödül kazanan yazarların konuşmaları Arif Berberoğlu, Vecdi Çıracıoğlu, Celal İlhan *** Kokteyl.

– “2009 Yılı / 7. Yıl Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri”ni Kazananlar Konuşuyor: Arif Berberoğlu – “Zincir İzleri”, Vecdi Çıracıoğlu – “Gladyatör”, Celal İlhan – “Grevden Dönenin!..”. Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, 5 Ocak 2010.

– “İşçi Edebiyatı”, Hasan Kıyafet, konuşma, Kanguru Sanat Edebiyat Kültür Merkezi – Ankara, 6 Ocak 2010.

– “Profesyonel Futbol, Emek ve Örgütlenme”: Konuşmacılar Metin Kurt (eski milli futbolcu) ve Metin Uçak, Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, 6 Ocak 2010.

– “İşçi Edebiyatı”: 2009 ödüllerini kazanan kitaplar üstüne, Mustafa Şerif Onaran, Cumhuriyet Kitap, 14 Ocak 2010.

– 2009 Ödülleri hakkında Celal İlhan ve Vecdi Çıracıoğlu ile söyleşi, Ahmet Yıldız’ın “Gerçek Edebiyat” adlı programı, Halk TV, Ankara, 16 Ocak 2010.

– “Edebiyattan Yansıyan Sınıf Gerçeği”: İşçi Edebiyatı Ödüllerinin 7. yılı üstüne ödül yazmanı ve seçici kurul üyesi Tuncer Uçarol’la söyleşi, Alınteri Net Sitesi, 25 Ocak 2010.

– “ 2009 Yılı 7. Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri: Emekli Üyemiz, Sendikacı Celal İlhan’a Ödül”: Petrol-İş dergisi, Şubat 2010.

– 2009 Ödülleri hakkında Celal İlhan, Arif Berberoğlu, Tuncer Uçarol ile söyleşi, Gülşen Çandar’ın “Diyalog” programı, Kanal 12 TV, Ankara, Şubat 2010.

– “Yeni ve Genç Ufuklara Doğru”: 2009 ödüllerini kazanan Vecdi Çıracıoğlu, Celal İlhan ve Arif Berberoğlu ile röportaj, sorular Gülşen Çandar, Birgün gazetesi, 26 Şubat 2010.

– “Ayılana Roman, Bayılana Öykü…”: Tekel işçilerinin direnişi dolayısıyla “işçilerin, emekçilerin yaşamını odaklayan şiir, öykü, roman”lar ile İşçi Öyküleri Yarışması kitaplarını tanıtan M. Sadık Aslankara’nın yazısı, Cumhuriyet Kitap, 18 Mart 2010.

– “2009 Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödüllerini kazananlara Sormaca” yanıtları: Patika, Nisan-Haziran 2010.

– “İşçi Edebiyatı”, Hasan Kıyafet, Patika, Nisan-Haziran 2010.

– “Tuncer Uçarol’la İşçi Öyküleri ve Ödüller Üstüne”, Onur Sancak ile söyleşi, Ekinsanat dergisi, Temmuz 2010.

– “Siz Beni Değil Ancak Ceketimi Asabilirsiniz: Abdullah Baştürk”: Yaşamöyküsü. Çiğdem Sezer ile İbrahim Dizman’ın hazırladığı 12 Eylülün 30. Yılında 30 Yıl 30 Hayat adlı yaşamöyküler kitabı, İmge Kitabevi Yay. Ankara, Ağustos 2010, 642 sayfa. — Bu kitabın 141- 165. sayfalarında Baştürk’ün yaşamı anlatılıyor. Anlatı, çeşitli araştırmalara ve (“İşçi Edebiyatı Ödülleri” kurucusu ve yöneticisi olan Baştürk’ün yeğeni) Aytül Baştürk Uçarol’la Baştürk hakkında yapılmış söyleşiye dayanıyor.
– 2010 Yılı / 8. Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri basın duyurusu (ödül gerekçeleri ile birlikte): Genel-İş Emek gazetesi eki Emek ve Sanat, Ekim-Kasım 2010, 35. sayı.

– 8.Yıl / 2010 Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri Etkinlikleri, “Fotoğraf sergisi: Bir Madenci Kasabası – Armutçuk”, 21-27 Aralık 2010, Mülkiyeliler Birliği.

– 8.Yıl / 2010 Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri Etkinlikleri, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, 24 Aralık 2010 Cuma, 16.00-17.30: “Tekel Direnişi ve Sonuçları” (açıkoturum), Vecihi Timuroğlu, Şükran Soner, Doç. Dr. Metin Özuğurlu, Gökhan Bulut. ***** Saat 18.00-21.00, Ödül töreni: Açılış (Erol Ekici) *** “Abdullah Baştürk’ü Anarken”, Şükran Soner *** Ödül seçiciler kurulu adına konuşma, Özgen Seçkin *** “İşçi Tiyatrosu”, Orhan Kazbek *** Tören konuşması, Süleyman Çelebi *** Ödül kazananların konuşmaları: Gökhan Bulut, Dündar İncesu, Alaattin Timur ***Kokteyl.

– 8.Yıl / 2010 Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri Etkinlikleri, “2010 Ödüllerini Kazananlar Konuşuyor”: Çağrı Kaderoğlu Bulut – Gökhan Bulut, Mesut Çelik – Erdinç Özköylü, Alaattin Timur – Mahmut Hamsici. 25 Aralık 2010 Cumartesi saat 14.00-16.00, Mülkiyeliler Birliği.

– Genel-İş Emek gazetesi, Aralık 2010 – Şubat 2011, 117. sayı, s. 7 ve 16: “Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri Sahiplerini Buldu”, haber ve fotoğraflar.

– Genel-İş Emek gazetesi eki Emek ve Sanat, Aralık 2010-Şubat 2011, sayı 117/36’da yayımlananlar: *** “… Sekizincisi Düzenlenen İşçi Edebiyatı Ödülleri Sahiplerini Buldu: *** Ödül konuşmaları (Alaattin Timur, Gökhan Bulut, Dündar İncesu) *** “Yeniden İşçi Tiyatrosuna Doğru”, Orhan Kazbek *** “Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Yarışması İçin Değini”, seçici kurul üyesi Özgen Seçkin. *** Fotoğraflar.

2011 YILI

– “Abdullah Baştürk İşçi Ödülleri Verildi”, Doğan Hızlan, Hürriyet gazetesi, 7 Ocak 2011.

– Ahmet Soner’in yapıtı olan “Abdullah Baştürk Belgeseli”nin gösterimi ve Abdullah Baştürk Ödülleri konusunda Tuncer Uçarol ve Gökhan Bulut’la söyleşi: Halk TV (Ankara), sunucu Ahmet Yıldız. Ocak 2011.

– 2010 Yılı / 8. Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri basın duyurusu (ödül gerekçeleri ile birlikte): ***Kurgu, Söke Öykü Roman, Deliler Teknesi, Karşı dergileri, Ocak-Şubat 2011 sayıları.

– “Abdullah Baştürk 8. Yıl / 2010 İşçi Edebiyatı Ödülleri Dosyası”. Karşın dergisi, Şubat 2011 tarihli 22-23. sayı. ***Dosyada 2010 yılı ödülleriyle ilgili tüm bilgiler, tören günleriyle ilgili fotoğraflar var.

– 2010 Yılı / 8. Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri basın duyurusu (ödül gerekçeleri ile birlikte): ***Kurgu, Söke Öykü Roman, Deliler Teknesi, Karşı dergileri, Ocak-Şubat 2011 sayıları.

-“İşçi Edebiyatı Ödüllerinin Anlamı”, Mustafa Şerif Onaran, Cumhuriyet Kitap, 24 Mart 2011.

– “ ‘Hoca Nasreddin Gibi Ağlayan Bayburtlu Zihni Gibi Gülen’ İşçimizin Öyküsü”, M. Sadık Aslankara, Cumhuriyet Kitap, 16 Haziran 2011.

– Varlık, (Temmuz 2011), Öykü Teknesi (Temmuz-Ağustos 2011), Sincan İstasyonu (Ağustos 2011), Notos (Ağustos-Eylül 2011) dergilerinde Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri 2003-2010 yılları tarihçesinin duyuruları: ***2003-2007 yıllarında yapılan “İşçi Öyküleri Yarışmaları”nda (tek öykü yarışması) ödül kazananlar, yarışmaya katılanlar ile gönderilen öykülerin sayıları, bu yarışmaya gönderilen öykülerden oluşturulan yedi kitabın künyeleri ile ***2008-2010 yıllarında yapılan “İşçi Edebiyatı Yarışmaları”nda (her türde basılı kitap yarışmasında) ödül kazanan kitapların künyeleri.

– “İşçi Edebiyatı Ödülleri Sahiplerini Buldu”, Serhat Botaş, Birgün gazetesi, s. 12, 16 Aralık 2011.

– “Abdullah Baştürk’ü Anma Günleri ve İşçi Edebiyatı Yarışması Ödül Töreni”: ***21 Aralık 2011 Çarşamba saat 11.00, Baştürk’ü mezarı başında anma töreni, Zincirlikuyu-İstanbul. ***22 Aralık 2011, 18.30-20.00, “Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödüllerini Kazananlar Konuşuyor”: İbrahim Dizman, Süreyya Köle, Muzaffer Oruçoğlu (yerine Gürhan Fişek), oturum başkanı Remzi İnanç, Cumhuriyet Gazetesi Kültür Merkezi, Ankara. ***23 Aralık 2011, 16.00-17.30, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara: “Abdullah Baştürk’ün Ölümünün 20. Yılında İşçilerimizin Durumu”, açıkoturum, Doç. Dr. Seyhan Erdoğdu, Prof. Dr. Gürhan Fişek. ***23 Aralık 2011, 18.00-21.00’de Ödül Töreni: Sunucu Hasan Uysal ***Açış konuşması Erol Ekici (DİSK/Genel-İş Genel Başkanı) ***Ahmet Soner, “Amcam” ***Vecihi Timuroğlu, ödül seçici kurulu adına konuşma ***Ahmet Soner, “İşçi Filmleri” ***Tören konuşması, Tayfun Görgün (DİSK Genel Sekreteri) ***Ödül töreni ve ödül konuşmaları: Süreyya Köle, Muzaffer Oruçoğlu (yerine Ahmet Telli), İbrahim Dizman ***Kokteyl.

– “Edebiyatta ‘İnsan’ Yeniden Ele Alınıyor”, Tuncer Uçarol ile söyleşi, Nebahat Kübra Akalın, Birgün gazetesi, s. 13, 22 Aralık 2011.

-“İşçi Edebiyatı Ödülleri”, Ahmet Soner, Özgür Gündem, 31 Aralık 2011.

2012 YILI

– “2011 Yılı Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödüllerini Kazananlar Yanıtlıyor” sormacası (Tuncer Uçarol) ve Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri (dokuz yıllık özet), Patika, Ocak-Mart 2012.

– “Süreyya Köle’nin romanı üstüne”, Ahmet Soner, Özgür Gündem, 14 Ocak 2012.

– 2011 yılı ödül töreni haberleri ve ödül konuşmaları: Genel-İş Emek gazetesi, Kasım 2011 – Ocak 2012 sayısı (gazetenin baskı tarihi 1 Şubat 2012), sayfa 10-11: Ödül töreni haberleri ve Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici’nin açış konuşması, fotoğraflar *** s. 17: Mezarı başında Baştürk’ü anma töreni haberi, fotoğraflar ***Emek ve Sanat Eki, sayı 39: Ödül konuşmaları ve fotoğraflar: Muzaffer Oruçoğlu, İbrahim Dizman, Süreyya Köle — Ödül kazanan kitaplar üzerine yazarlarının konuşmaları *** “İşçi Filmleri”, Ahmet Soner.

– “Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödüllerinin Serüveni”, konuşma, Tuncer Uçarol, Uluslararası 12. Ankara Öykü Günleri, 12 Şubat 2012 Pazar, saat 18.10-18.30.

– “Başarılı ve Gerçekçi Bir Roman – Grizu / İkinci Mükellefiyet”, Remzi İnanç, Evrensel Kültür, Nisan 2012.

– 2012 yarışması duyuruları (tam metin): BirGün, 20 Mayıs 2012 *** Haziran ayı sayılarında Varlık, Notos, Sincan İstasyonu, Çağdaş Türk Dili, Zalifre Yazıları *** Temmuz sayılarında Varlık, Afrodisyas Sanat, Deliler Teknesi, Yaba Edebiyat *** Ağustos sayılarında Notos, Akköy.

– “İşçi Edebiyatı Üzerine”, Vecihi Timuroğlu, Emek ve Sanat Eki, sayı 42, Haziran-Temmuz 2012.

– “Spor Emekçileri İçin Bir Işık: Metin Kurt”, Tuncer Uçarol, Emek ve Sanat Eki, sayı 43, Ağustos-Ekim 2012.

– “Abdullah Baştürk Ödülü Üç İsim Arasında Paylaştırıldı” (fotoğraflı), BirGün gazetesi kültür sayfası, 19 Kasım 2012.

– “İşçi Emekleri Ödülleri” (fotoğraflı), Haber Türk gazetesi Ankara eki, 19 Kasım 2012.

– İşçi Edebiyatı Ödülleri”, Işık Kansu (Ankara Kulisi), Cumhuriyet gazetesi, 24 Kasım 2012.

– 2012 ödül sonuçlarıyla ilgili gerekçeli basın duyurusunun tam metni: BirGün Kitap, 8 Aralık 2012 *** Patika, Ocak-Şubat 2013 *** Kıyı, Ocak-Şubat 2013, Yedi İklim, Mart 2013.

– Anma Günleri’nin tam programı (Baştürk fotoğraflı), Cumhuriyet, 20 Aralık 2012.

– Anma Günleri’nin Cumhuriyet gazetesinin Ankara Kültür Merkezinde Yapılacak “Ödül Kazananlar Konuşuyor” programının Cumhuriyet gazetesindeki duyuruları: 15, 22 (Ankara eki), 23, 24 (Ankara eki) Aralık 2012.

– Ödül sonuçlarını haber olarak verenler: Cumhuriyet, 24 Kasım 2012, kültür sayfası, “Emek Tarihinin Kaynak Kitapları” *** Yaba dergisi Kasım-Aralık 2012 *** Varlık, Aralık 2012 *** Çağdaş Türk Dili, Aralık 2012 *** Notos, Aralık 2012 .

– “2012 Abdullah Baştürk’ü Anma Günleri:

— 21 Aralık 2012: Abdullah Baştürk’ü mezarı başında anma töreni, Zincirlikuyu Mezarlığı- İstanbul.

— 24 Aralık 2012 Pazartesi 18.30-20.00: 2012 Ödüllerini Kazananlar Konuşuyor: Dürsaliye Şahan, Hüseyin Akyüz, Adil Kurt. (Oturum Başkanı Şiir Erkök Yılmaz.) Cumhuriyet Gazetesi Kültür Merkezi-Ankara.

— 25 Aralık 2012 Salı, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi-Ankara: 16.00-17.30, açıkoturum, “Evrensel Sendikal Haklar Bağlamında Yeni Sendikalar ve Toplu İşsözleşmesi Kanunu, Ulusal İstihdam Stratejisi”: Avukat Selçuk Ertan, Av. Kemal Erbaş, Faruk Özdemir. (Oturum Başkanı Serhat Salihoğlu.) *** 18.00-21.00, ödül töreni: Erol Ekici, DİSK ve Genel-İş Genel Başkanı, “Açılış Konuşması” — Süleyman Çelebi, “Baştürk’le Hapishanede Geçen Yıllar” — Tuncer Uçarol, “İşçi Edebiyatı Ödülleri 10 Yaşında”. — A. Celal Binzet, “Emeğin Resimle Anlatımı” — Ödül dağıtımı, ödül konuşmaları — Kokteyl.

– “Ancak Ceketimi Asarsınız!”, Şükrü Karaman, Cumhuriyet Ankara, 27 Aralık 2012.

– “Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödüllerini Emekçi Yazarlar Paylaştı”, Attila Aşut, BirGün gazetesi, 28 Aralık 2012.

2013 YILI

– “10. Yılında Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri”, Tuncer Uçarol, Kıyı dergisi, Ocak-Şubat 2013.

– “2012 İşçi Edebiyatı Ödülü Adil Kurt’un…”, Süreyya Köle’nin Adil Kurt ile söyleşisi, Yeni Adana gazetesi, 5 Ocak 2013.

– “Ödüllü Üç Öykü Kitabı” (Hikâye Hırsızı, Yağmurda Kuş Sesleri, Emeğin Çukurovası), Tuncer Uçarol, Heceöykü dergisi, Şubat-Mart 2013.

– “Süreyya Köle: İnsanlar Gözlerimizin Önünde Bedel Ödediler”, Müyesser Güner’in S. Köle ile söyleşisi, Kurgu, Şubat-Mart 2013,

– 2012 yılı ödül töreni ve ödül konuşmaları: Genel-İş Emek gazetesi, Kasım 2012 – Ocak 2013, sayı 125 (gazetenin baskı tarihi 18 Şubat 2013), s. 4-7: Mezarı başında Baştürk’ü anma töreni haberi, ödül törenleri haberleri, fotoğraflar *** Emek ve Sanat Eki, sayı 44: Ödül kazananların (Adil Kurt, Dürsaliye Şahan, Hüseyin Akyüz) ödül konuşmaları *** Diğer konuşmalar: Tuncer Uçarol, “İşçi Edebiyatı Ödülleri 10 Yaşında”. — A. Celal Binzet, “Emeğin Resimle Anlatımı” —

– “Emeğin Çukurovası”, öyküler, Adil Kurt, 2. b. Öncü Kitap, Ankara, Mart 2013, 103 sayfa. 96-103. sayfalarda “Kitap Hakkında” yazanlardan Işık Kansu, Süreyya Köle, Tuncer Uçarol yazılarından alıntılar var.

– “Resim Sanatımızda İşçiler”, A. Celal Binzet, Patika. Nisan-Haziran 2013

– “İşçi Edebiyatı Ödüllerinin 10 Yılı”, Tuncer Uçarol, Patika, Nisan-Haziran 2013.

– “İşçiler ve Edebiyat”, söyleşmen Sadık Albayrak, söyleşenler Ahmet Soner, Celal İlhan, Ulusal Kanal TV (Edebiyat Cephesi), 28 Nisan 2013 Pazar, 17.00-17.40.

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.