ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Çoğalmak ille de büyümek değildir / Nihat MUSTUL

25.08.2018
1.242
A+
A-
Çoğalmak ille de büyümek değildir / Nihat MUSTUL

Nihat MUSTUL; Yazar ve Çıtlık Dergisi sahibi.

Diyelim ki bir yılda bin hapishane, bin hastane açtınız…
Diyelim ki beş yılda beş çocuğunuz oldu…
Diyelim ki yedi yılda yetmiş havaalanı…
Diyelim ki on yılda on bin kilometre yol…
Ohooo!.. Büyüdük de büyüdük mü bütün bunlar?..
Bunların hepsi çoğalmak sayılabilir, hem de kesin. Ama büyümek sayılmaz kesinlikle.
Hatta çoğu zaman azalmak bile sayılır çoğalmak.
Buradaki asıl sorunsa, gelişmemiş toplumlarda “Çoğalmak ille de büyümektir” algısının yaratılmasıdır. Bunun için de duygu sömürüsü yapılır durmadan; özellikle din, devlet, bayrak… kullanılarak.
Çin ve Hindistan en çoklar ama en büyükler değiller…
İsveç belki küçük ama çok büyük…
Gelin birinciyle ikinciyi birazcık deşeleyelim isterseniz…
Bir yılda bin hapishane, bin hastane… Ne büyük bir çoğalma bu!.. Devden de dev.
Büyümek, sorunları azaltmaktır düşüncesiyle yaklaşırsak konuya, hasta ve suçlu çokluğu asla büyüyor saydırmaz bir ülkeyi. Hatta küçültür bile…
Şimdi de ikinciye gelelim: Beş yılda beş çocuk!.. Ya bir de çoğunluk böyleyse! Ülkenin nüfusu beş yılda beş katı; on milyonsa elli milyon, elli milyonsa iki yüz elli milyon…
Yarı aç yarı tok, yarı işsiz yarı güçsüz, yarı sağlıksız, yarı eğitimsiz…
Çoklukta üstüne yok bir toplum, hepsi o kadar…
Zaten sömürüye dayalı sistemlerde çok insan, üretimden çok tüketime dayalıdır.
Çok çocuk, dolaysıyla çok insan, doğanın acımasızca tüketilmesi demektir; ormanların yok edilmesi, derelerin kurutulmasıdır, iklimlerin değişmesidir, yurdun çabuk eskimesi ve çabuk tükenmesidir, şehirlerin betonlaşmasıdır, plansız şehirciliktir, eğitimsizliktir, sağlıksızlıktır…
Bu yüzden çoğalmak ille de nitelikli olmak değildir. Ama büyümek, içinde nitelikliliği ille de barındırır.
Konuyu şöyle bir örnekle daha da somutlayabiliriz aslında:
İki erik ağacı düşünelim bir anda. Birisi budanmış, birisi hiç budanmamış. Budanmışta bin erik var, budanmamışta iki bin. Peki hangisinin eriği daha nitelikli; daha iri, daha lezzetli, daha albenili, daha para eder?..
Elbette budanmış eriğin.
“Çok olursak sırtımız yere gelmez, bütün komşularımızı korkuturuz…” Falan, filan…
Kimilerinin gemilerini rahatça yüzdürmesi için söyledikleri palavralar bunlar.
Benden bu kadar, bir örnek de siz verebilirsiniz…

Nihat MUSTUL
YAZARIN KALEMİNDEN
www.mutilcemiz.net

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.