Dolar 33,9365
Euro 37,7287
Altın 2.823,36
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Hafif Yağmurlu

Buğarık Hatun | Mahir Akarsular

09.09.2019
1.367
A+
A-
Buğarık Hatun | Mahir Akarsular

Türk tarihinin ikinci kadın hükümdarı..”

Sibir (Sabar) Türklerinin kadın hükümdarıdır. M.S 469-576
Sabar hükümdarı Balak Han 520 yılında öldükten sonra yerine Bogarık (Buğarık) Khatun geçti. Emrinde yüz bin kişilik ordu vardı. Doğu Roma imparatoru 1.Justinianus 528 yılında Bogarık ile ittifak kurabilmek için değerli eşyalar ve mücevherler yolladı ve ittifak kurmayı başardı. Böylece uzun süredir devam eden Roma-Sasani savaşında Roma, Sabar Türklerini kendi tarafına çekerek büyük bir müttefik kazandı. 
Koskoca Bizans imparatorluğu ordusu 40 veya 50 bin civarındaydı.
Boğarık Khatun Bizans’a saldırsa alması iki saati bulmazdı, ama Justinianus bu büyük gücü bir kurnazlık ile yanına çekti ve dost oldu.

Bogarık Khatun Türk tarihinde Tomris Khatun’dan sonra bir ordunun başına geçtiği bilinen ikinci kadın Hükümdardır.

Başına geçtiği ordu 100 bin kişilik bir orduydu. 6. yüzyılda Türk ve insanlık tarihi açısından büyük bir olaydır. ancak biz bu büyük olayı ne kendimize ne de dünyaya anlatabildik. Batının ve Arapların beş on bin kişilik ordular ile yaptığı savaşları kahramanlık destanları olarak dinledik.
Görüyoruz ki Tomris Khatun ve Bogarık Khatun’un yanında bunlar Kumdan kaleler ve kurşun askerler ile oyun oynamışlar

Tarihimize sahip çıkalım başka destanlara ihtiyacımız yok

Alıntı : Mustafa Aşir

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.