ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Bertrand Russell’dan insanlığa dair akılcı sözler

16.05.2016
2.033
A+
A-
Bertrand Russell’dan insanlığa dair akılcı sözler

 

Nobel edebiyat ödüllü İngiliz filozof, matematikçi ve toplumsal eleştirmen Bertrand Russell.

Bertrand Russell, hayatta savunduğu düşüncelerin hiçbiri için ölümü göze almayacağını, çünkü yanılıyor olabileceğini söyleyebilmiş, herkesin körü körüne inandığı değerlere hep ters köşeden bakmış ve toplumu şaşırtmış bir düşünür.

Savaş karşıtlığı ve insana verdiği değerle anılan Russell’ın bilim ve insanlığa verdiği katkıları göz önünde bulundurunca, aylaklık üzerine, din ve bilim üzerine, ahlak ve politika üzerine söylediği sözlere daha çok kulak vermek gerektiği sonucuna geliyoruz.

Çalışmanın abartılan bir erdem olduğunu, insanların çalışma ve yaşam koşullarının büyük oranda değişmesi gerektiğini savunur Russell.

Onun insanlığa ve toplum değerlerine dair sözlerinin üzerine mutlaka düşünülmesi gerektiğine inanıyoruz.
1. “Üç tutku, basit ama ezici kuvvetle hayatımı ellerinde tutmuştur;”

“…sevgiye olan özlemim, bilgiyi araştırma merakım ve insanlığın çektiği acı için duyduğum tanımlanmayacak kadar büyük bir merhamet.”

2. “Sevgi bilgeliktir, nefret ise aptalcadır.”
3. “İnsanlar bilgisiz doğar, aptal değil; sadece eğitilerek aptal olurlar.”
4. “Hiç kimse diğer insanların gizli erdemleri hakkında dedikodu yapmaz.”
5. “Bizim uygarlık dediğimiz şeyin hemen hemen tümünü aylak sınıf yaratmıştır…”

“…Sanatı geliştiren, bilimleri bulan bu sınıftır; bu sınıf kitaplar yazmış, bu sınıf felsefeler ortaya atmış ve toplumsal ilişkileri bu sınıf inceltmiştir. Hatta baskı altındakilerin kurtuluşu bile genellikle yukarıdan aşağı doğru gelişmiştir. Aylak sınıf olmasa insanlık barbarlıktan hiç kurtulamazdı.”

6. “Ne kadar az bilirseniz, onu o kadar şiddetle savunursunuz.”
7. “Önyargının ve zalimliğin asıl kaynağı korkudur. Korkunun üstesinden gelmek bilgeliğin ilk adımıdır.”
8. “Mutluluğun sırrı, dünyanın korkunç bir yer olduğu gerçeğiyle yüzleşmektir.”
9. “Eğitimin amacının zihinsel özgürlük olduğu bir dünya isterdim.”

“Gençlerin aklını, onları bütün hayatları boyunca nesnel kanıtların oklarından koruyacak olan bir zırhın içine sokmamalı. Dünyanın açık kalplere ve aydın insanlara ihtiyacı var ve bunu statik sistemlerle elde edemeyiz.”

10. “Eğer filozof olmak istiyorsanız, anne-babalarınızın ve öğretmenlerinizin size söylediklerine dayanan inançlardan elinizden geldiğince kurtulmaya çalışmalısınız.”

 

11. “Düşüncelerim için ölmeyi göze almam, çünkü yanılıyor olabilirim.”
12. “Tembellik, medeniyetin temelidir.”

“Geçmişte az kişinin keyfi ya da tembelliği, çok sayıda insanın emekleriyle sağlanıyordu. Harcanan emeklerin değeri çalışmanın yüceliğinden değil; boş geçirilen zamanların güzelliğinden geliyordu. Oysa, günümüzdeki modern teknikler sayesinde, boş zaman (tembellik) topluma zarar vermeden, adil bir şekilde dağıtılabilir.”

13. “Aşktan korkmak, yaşamdan korkmak demektir ve yaşamdan korkanlar şimdiden üç kez ölmüşlerdir.”

 

14. “Akıllılar hep kuşku içindeyken, aptallar küstahça kendinden emindir.”
15. “Çalışmak abartılmış bir erdemdir”
16. “Modern dünyada çalışmanın erdem olduğuna inanma yüzünden çok büyük zararlar doğmaktadır…”

…ve mutluluğa giden yol, refaha giden yol, çalışmanın örgütlü bir düzen içinde azaltılmasından geçer.”

 

Kaynak: listelist.com

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.