ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Ali Tabakoğlu Sanat Anlayışı ve Öykücülüğü Üzerine / Mustafa Söylemez

17.02.2019
1.406
A+
A-
Ali Tabakoğlu Sanat Anlayışı ve Öykücülüğü Üzerine / Mustafa Söylemez


    Akıcı diliyle Türkçeyi kusursuz kullanmaktadır.  Fantastik dili çoğu kez Türk Destanlarını andırmaktadır. İnsanları Anadolu topraklarının hiç yoktan yalnızca emeği ve dürüstlüğüyle yoksulluktan belirli bir düzeye ulamış insanlarını anlatmaktadır. Kahramanları inatçı, tuttuğunu koparan, yeri geldiğinde Gürün’den Ceyhan Ovası’na, İzmir’e göç eden çalışkan insanlardır.
    Anadolu kadın tiplemesinde çok gerçekçi olup, emeği savunmaktadır. Gürün doğal güzelliklerini sözlerle resim yapar gibi işlemiştir. Kısa süreliğine askerlik veya Cezaevi süreci yaşayan öykü kişilikleri mutlaka bir meslek öğrenmektedir. Yöneticileri önyargı ile eleştirip, yermeyi tercih etmemektedir. Olumlu yönlerini gözlemekte bunun da toplumsal yarayı tedavi etmekteki yararları oldukça tarafsız bir yargı ile okuyucuya sunulmaktadır. Yazdığı üç öykü kitabında kişiler gerçeklik duygusunu ve algısını betimlerken şiirselliği de öykündürmektedir.
     Yaşamından da otantik yönleri aktaran yazar çok özgündür. Yerel yazarlara benzemediği gibi, klasik yazarlara özenmemekte farklı bilinmeyen bir üslup ve tarz yaratmaktadır. Yazdığı ve oluşturdu algıları ve üslubu editörler ve eleştirmenler değiştirmeyi düşünmekten ısrarla kaçınmışlardır.
     Kahramanları bahane üretmeyi tercih etmek yerine çalışmayı, emek etmeyi, buluş yapmayı ekonomik sıkıntıya düşmemeyi başarma yolunu seçmektedirler. Kardeşler arasındaki çelişkinin insanın doğuşundan bu yana olan çelişkisini kimi kez dram bazen de trajedi biçiminde anlatırken her insan kendi yaşamından ortak yönler bulabilmektedir.
     Sosyolojik Anadolu toplumsal yaşamını anlatmakta çok usta olan yazar, felsefi düşünceleri olayların akışına resmetmiştir. Kahramanlar çoğu kez bir filozof gibi konuşmakta kararları toplumu iyi ve etik yönde yönlendirmektedir.
     Okumakta olduğumuz bu kitapta yazar resim öğretimi felsefinin derinliklerine girmekte doğal beyin yapısının önemini masalsı bir dille anlatmaktadır. Taklit yaparak günlerce gecelerce resim yapmanın başarılı ressam olmadaki önemsizliğini bize anlatmıştır. Bir görüşte tüm konuyu algılayıp zihinde resmi çime olgusunun ressamlık ve resim eğitimi için gerekliliğini ustaca anlatmıştır. Bu bize Köy Enstitülerindeki yaparak ve yaşayarak öğrenme ilkesinin doğruluğunu kanıtlamaktadır.
    Müzik alanında da söyledikleri aynı algıyı güçlendirmektedir. Hazır olanı, görüneni defalarca tekrarla bir yere varılamayacağını söylemektedir. O doğal yeteneğin sürekli değişeni yakalaması ilkesini savunmaktadır. Bu konuda da doğuştan yetenekli olanın seçilmesi onun önermesidir.
     Bir olaydan koca kitaplar yazma yerine tek yaprağa önemli olay ve düşleri yerleştirme onun en belirgin özelliğidir. O iyi okuyucu peşindedir. Nitelikli okuyucu onun ilgi alanındadır. Reklamı, fuarları da hiç sevmeyen yazar yüz kitabını iyi anlamış beş iyi okur peşinde olduğunu belirtmektedir. 

    Araştırmacı yazar Mustafa Söylemez

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.