ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Kitabı | Okunması Gereken Önemli Kitaplar

19.10.2016
1.194
A+
A-
Haftanın Kitabı | Okunması Gereken Önemli Kitaplar


Nobel Ödüllü YazarlarıN OKUNMASI Gereken ESERLERİ

 

Pearl S. Buck (1892 – 1973) – Ana

Pearl S. Buck, 1938 Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Amerikalı kadın yazar. Çin’de akademik çalışmalar yapmak için uzun süre bulunur ve Çin kültürüne hayran kalır. Daha sonra Amerika’ya dönse de kendini Çin’de daha iyi hissettiğini için, Amerikalı bir misyoner rahiple evlenip tekrar Çin’e yerleşir. Ana’da Çin köylerini, geleneklerini anlatırken, bunu bir Amerikalı gözüyle yapmaz. Romanın evrensel olabilmesi için karakterlerinin isimleri yoktur. Ana, büyük oğlan, küçük oğlan, kocakarı, fitne dul gibi… Yalnız bir kadının, üç çocuğuyla birlikte, komünizmin yeni yayıldığı Çin’in ücra bir köyünde ayakta kalmaya çalışmasını, çocukları için katlandığı şeyleri, yalnızlığıyla başa çıkma yollarını, küçük bir köydeki dedikodularla nasıl baş edebildiğini anlatan samimi, sade bir dille yazılmıştır eser. Ana okurken aslında Anadolu’da yaşayan bir anayı görür gibi olursunuz.

 

“Kara gözleri ışıkta parlıyordu, kaşlarının hemen altında çukurca, çekik, duru gözlerdi bunlar… Pek bir güzelliği yoktu bu yüzün ama karşısındakine hem iyiliği, hem de ateşli, canlı, ihtiras gibi şeyleri hatırlatan bir hali vardı. İnsan bu yüze bakarken, işte öfkesi burnunda bir kadın ki, hem yanında oturan zavallı ihtiyarcığa şefkat ve iyilik göstermesini bilecek, hem de ateşli bir dişi ve ana olacak yaradılışta diye düşünürdü. Kocakarının hala çenesi durmuyordu. Oğlu ile gelini tarlada çalıştıkları için, sabahtan akşama kadar çocuklarla yalnız kala kala, aklınca gelinine anlatacak bir sürü şeyleri var sanırdı. Bu alabildiğine sürüp giden lakırdı sağanağını, sadece ocağın dumanları yüzünden vakit vakit tutan öksürük nöbetleri kesiyordu. Her vakit derim ya, erkek acıkınca, hele oğlum gibi gücü kuvveti de yerinde oldu mı, bir çanak eriştenin üzerine yumurtayı kırarsın, oldu bitti… İşte yemeğin alası. Ateşe doğru eğilen ananın eteklerine, boynuna sümüklerini çeke çeke, ağlayarak sarılan çocukların gürültüsünü bastırmak kaygısıyla, burada sesi bir perde daha yükselerek çatlaklaşıyor.”

 


3. Hermann Hesse (1877 – 1962) – Boncuk Oyunu

 

Almanya’nın en tanınmış yazarlarından Hermann Hesse’nin 1946 yılında kendisine Nobel Ödülü kazanmasında büyük payı olan Boncuk Oyunu adlı eseri, Alman Edebiyatı’nda ilk örneğini Goethe’nin Wilhelm Meister’de görülen manevi biçimlenmenin ön planda olduğu kültür felsefesiyle beslenen oluşum romanı türünde yazılmış bir yapıttır. Batı-Doğu felsefesinin bir sentezinin gerçekleştirildiği bu eserde özellikle Batı dünyasında az rastlanan bir tarzda Çin düşüncesi arka planda kendini hissettirir. Bunun da sebebi Çin’in mistik öğretilerinin Hesse üzerinde çok etki yapmış olmasındandır. Hermann Hesse’nin Boncuk Oyunu alışılagelmiş bir romandan ziyade, benzetmelerin ve mecazi unsurların içerisine dahil edildiği felsefi bir ütopya, günümüz yazgısının uzak bir geleceğe aktarıldığı ve incelendiği entelektüel bir romandır.

“Anımsadığımız kadarıyla eski imparatorlar döneminin efsanevi Çin’inde devlet ve saray yaşamında müziğe öncü bir rol verilmiştir; müzikte varlık ve zenginlik, kültürel ve normal değerlerin, hatta imparatorluğun varlık ve zenginliğiyle bir tutulmuştur… Müzik sanatındaki bir gerileme, hükümet ve devletteki bir çöküntünün kesin belirtisi sayılıyordu. Müziğin kökenleri geçmişin hayli derinliklerinde yatar. Müzik ölçüden doğar ve o büyük birlik içinde kök salar. Büyük birlik iki kutbu, iki kutup da karanlık ve aydınlığın gücünü doğurur. Onun için, Glaukon, dedim, müzik eğitimi, bundan ötürü eğitimlerin en iyisidir. Hiçbir şey insanın içine ritim ve düzen kadar işlemez. Müzik eğitimi gereği gibi yapıldı mı insanı yüceltir, özünü güzelleştirir.”

 


4. André Gide (1869 – 1951) – Kalpazanlar

Çağdaş Fransız Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından olan ve 1947 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan André Gide, diğer eserlerinden teknik ve kapsam açısından farklı olan Kalpazanlar adlı kitabının ilk romanı olduğunu vurgularken bu eseriyle “Bach’ın füg sanatıyla müzikte gerçekleştirdiğini, edebiyatta gerçekleştirmeyi amaçladığını” söylemiştir. Romanın teması, kişi tam anlamıyla mutluluğa kavuşmak, yaşamın tadını çıkarmak istiyorsa gelenekleri değil, kendi yüreğinin sesini dinlemelidir. İçtenlik ve kendini tanımayı toplumsal ve bireysel ahlakın en önemli ölçütü olarak kabul eden, toplumsal ve bireysel tüm farklılıklara hoşgörü ile yaklaşan ve geleneksel ahlakın karşısında bireysel özgürlüğü savunmasıyla dikkat çeken Gide, bu temaları yoğun olarak tek romanı Kalpazanlar’da ele almıştır.

Roman 1920’li yılların Paris’inde geçer. Bernard adlı genç annesinin gizli bir mektubunu bulur. Mektubu okuyunca babasının başka biri olduğunu öğrenir ve yaşadığı evi terk eder. Önce arkadaşı Olivier’in yanına sığınır. Arkadaşının ailesi ile tanışması Bernard’ı maceralarla dolu bir hayata sürükler. Olivier’in dayısı yazar Eduoard yeni ve farklı bir roman yazma peşindedir. Romanın adını Kalpazanlar olarak düşünmektedir.

“Hiçbir zaman sandığım gibi değilim. Kendim sandığım varlık bile durmadan değişiyor, öyle ki, çoğu zaman, ben birleştirmesem, sabahki varlığım akşamki varlığımı tanımayacak. Hiçbir şey benim kadar farklı olamaz benden. Ancak bazı bazı, yalnızken görünür derinlik gözlerime. Ancak o zaman köklü bir sürekliliğe ulaşırım; ama o zaman da yaşamım ağırlaşıyormuş, duruyormuş, varlığım sona erecekmiş gibime gelir. Ancak yakınlık duygusuyla çarpar yüreğim, ancak başkasıyla yaşarım; başkasının yerine geçmekle, birleşmeyle yaşarım hatta; hiçbir zaman da bir başkası olmak için kendimden sıyrıldığım zamanki kadar yoğun ve güçlü yaşadığımı duymam. Kökten kopmanın bu bencilliği aykırı gücü o kadar fazladır ki, iyelik bunun sonucu olarak da sorumluluk duygumu eritir. Böyle bir yaratık, evlenilebilecek bir yaratık değildir. Bunu nasıl anlatmalı Laura’ya?”


5. Ernest Hemingway (1899 – 1961) – Yaşlı Adam ve Deniz

Hemingway’in 1952 yılında yayımladığı Yaşlı Adam ve Deniz, Kübalı bir balıkçının uzun süre av yakalayamadan geçen günlerinin ardından oltasına takılan bir kılıç balığı ile olan mücadelesini anlatan eseridir. Kazanmanın ve kaybedişin romanıdır. Hemingway, ihtiyar balıkçının, çocuğun, denizin, balığın ve köpekbalıklarının gerçek olduklarını söyler.“Fakat ben onları yeterince iyi ve gerçek göstermiş olsa idim, onlar pek çok şey ifade etmiş olurlardı” der. Eser, Hemingway’e 1954 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırdı. Alkol nedeniyle ruhsal ve fiziksel sağlığı gittikçe kötüleşti ve 1961’de evinde kendini av silahı ile vurarak hayatına son verdi.

“Rüzgar tazeydi, kayıp gidiyorlardı şimdi. Balığın baş tarafına bakıyordu sadece, umutlanmaya başlamıştı. Umutsuzluk günahtır, ben inanırım. Günahı bırak şimdi, diye düşündü. Günahı kale almadan uğraşacak nice sorun var. Ayrıca bir şey anlamam ondan. Bir şey anlamam, ayrıca inandığımdan da emin değilim. Balığı öldürmek günahtır belki. Geçimim bundan, başkaları da karnını doyuruyor, ama gene de günahtır sanırım. Ne var ki, böyle olunca her şey günah. Günahı bir yana bırak sen. İş işten geçti bir defa, sonra da günah işlemek için parayla tutulmuş adamlar vardır. Onlar düşünsün. Sen balıkçı olmak için doğdun, balık da balık olmak için. Koca Di Maggio’nun babası San Pedro da balıkçıydı. Onu ilgilendiren her şey üzerinde durup düşünmek hoşuna gidiyordu, okuyacak bir şeyi, radyosu falan da olmadığı için gene günah üstüne düşünmeye koyuldu. Övünmek için öldürdün onu, çünkü sen bir balıkçısın. Canlıyken seviyordun onu, öldürdükten sonra da sevdin. E, seviyorsan, öldürmen günah değildir onu. Yoksa daha mı günah?”


 

6. Yasunari Kawabata (1899 – 1972) – Karlar Ülkesi

Çağdaş Japon Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olan Yasunari Kawabata’nın 12 yılda tamamladığı, Karlar Ülkesi adlı kitapta, evli ve şehirli bir adam ile taşrada büyümüş ve yaşayan bir geyşa arasında geçen ilişki ele almıştır. Ayrıca yazarın kendine özgü, ayrıntılı doğa betimlemeleri, bu ilişkiyi daha da renklendirmiştir. Karlar Ülkesi denen bölge Tokyo’nun batısında Japon Denizi’ne kadar uzanan dağlık bölgedir. Roman bu bölgede geçiyor. Kawabata, 1968 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibidir. Ancak Kawabata 1972’de gazla intihar etti. İntiharına zayıf sağlığı, gayri meşru bir aşk hikayesi veya arkadaşı Yukio Mişima’nın intiharının neden olduğu söylendi.

 

“Kadının başka zaman biraz yalnız, biraz üzgünümsü duran o kemerli, ince burnu bugün, yanaklarındaki canlı rengin etkisiyle, “Ben de buradayım!” diye fısıldar gibiydi. Yumuşak dudaklar goncalaşarak büzüldükleri zaman bile, üzerlerinde oynak bir ışık geziniyordu. Bu dudakları şarkının bazı yerlerinde açılıp gerilseler de gene hemen büzülüp goncalaşıyorlardı. Kadının dudaklarındaki güzellik, vücudundaki güzelliğin eşiydi. Gözleri, ıslak ve parlak, onu yeni yetişen bir kıza benzetiyordu. Pudra sürmemişti. Varlığındaki geyşa cilasının üzerine bir kat dağ rengi geçmiş gibiydi. Yeni soyulmuş bir soğanın ya da açılmamış bir zambağın diriliğini andıran tenine, ta boynuna kadar, hafif bir pembelik yayılmıştı. Bu ten, her şeyden önce tertemizdi.”

 


7. Gabriel García Márquez (1927 – 2014) – Yüzyıllık Yalnızlık

Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez “Yüzyıllık Yalnızlık’ı yazmaya başladığımda çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yüzyıllık Yalnızlık’ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım, ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı. Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü olağan şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. Yüzyıllık Yalnızlık’ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım.”Gabriel Garcia Marquez 1982 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibidir.

“Albay Aureliano Buendia uzun süre kendine gelemedi. Balık yapmayı bıraktı. Zorla bir iki lokma yiyebiliyor, battaniyesini sürükleyerek, öfkeden dişlerini gıcırdatarak uyurgezer gibi evin içinde dolanıyordu. Üç ay sonunda saçları aklaştı, eskiden pırıl pırıl yağlayıp büktüğü bıyıkları renksiz dudaklarının iki yanından sarktı. Ama gözleri, doğduğu zaman orada bulunanları şaşırtan, çocukken bakışıyla sandalyeleri sallayan o alev alev, kömür gibi yakıcılığını yeniden kazandı. Albay, acıdan çılgına dönüp öfkelenerek, gençliğinde kendisine şan ve şöhret bataklıklarında yol göstermiş olan önsezilerini yenibaştan canlandırmaya boşuboşuna çabaladı. Kendine iyice yabancı gelen, içindeki hiçbir şeyin ve hiç kimsenin yüreğinde en ufak bir sevgi kıpırtısı uyandırmadığı bir evde yapayalnız kalmış, kaybolmuştu. Bir keresinde savaş öncesi yıllardan bir iz bulabilmek umuduyla Melquiades’in odasını açtı, yılların bakımsızlığından gelen bir toz, pislik, süprüntü yığınıyla karşılaştı.”


8. Necib Mahfuz (1911 – 2006) – Kahire Üçlemesi

Ortadoğu’nun Balzac’ı olarak nitelendirilen Necib Mahfuz eserlerinde ülkesi Mısır’ı bir belgesel titizliği ile okuruna aktarır. Adalet, zulüm, özgürlük, kulluk, bilim, din, savaş, barış gibi karşıtlıkları üzerine kurulu olan eserleri, yoğun tasavvufi değerler taşımaktadır. 1988 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibidir. Özellikle Enver Sedat’ın İsrail’le imzaladığı Camp-David Anlaşması’na destek vermesinden sonra gelen Nobel Edebiyat Ödülü edebiyat çevrelerinde hep sorgulandı. Necib Mahfuz ödülü almadan önce, Nobel Ödülü’ne kuşkuyla yaklaştığına dair açıklamalarına rağmen ödülü reddetmemesi de çok konuşulan tutumlarından biri oldu.

Mahfuz’u dünya romancılığının zirvelerine taşıyan üçlemelerinin ilki olan Saray Gezisinde, 1910’ların İngiliz işgali altındaki Kahire’sinde yaşayan bir aileyi bizlere tanıtır. Romanda Mısır toplumunun geleneklerini ve kültürünü tanırız. Üçlemenin ikinci kitabı Şevk Sarayında, 1920’lerin sonundaki Mısır ve Kahire kültürü ile okuru evinden alır, Kahire’deki Abdülcevat’ın evine yerleştirir. Üçlemenin son kitabı olan Şeker Sokağı ile 1940’ların Mısır’ını tanırız.

“Kadın belki kocası sevdiği için eski şarkıları daha çok seviyordu. Gülümsedi. Adamın bakışlarında parlayan bir anlık sevinç yerini kayıtsızlığa bırakmıştı. Mutluluğu artık teklifsizce yaşayamıyor, böylesi duygular sanki hemen ekşiyordu. Onu mutlu rüyalardan uyandıran, her yönden saldıran gerçeklikle yüzleşmek zorunda olmasıydı. Geçmiş sadece rüyaydı. Dostluk, müzik, coşku ve sağlık sonsuza dek kaybolup gittiğine göre, onu mutlu edecek ne kalmıştı geride? Sağlığıyla birlikte leziz yemekler ve içki de çıkmıştı yaşamından. Bir zamanlar yeryüzünde bir deve gibi kasıla kasıla yürür, içinin derinliklerinde kahkahalar çınlar, günün ilk ışıkları onu bin bir türlü zevkle sarhoş olmuş bir halde bulurdu. Artık saat onda yatağa girmek üzere, dokuzda eve dönmek zorundaydı. Yediği, içtiği hatta yürüdüğü yol bile reçeteye tabiydi.”

 


9. José Saramago (1922 – 2010) – Körlük

Büyülü gerçekçilik akımının en önemli üyelerinden, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazar José Saramago, edebiyat dünyasındaki şöhretini biraz da Körlük romanına borçludur. Körlük, araba kullanmakta olan bir adamın yeşil ışığın yanmasını beklerken ansızın körleşmesiyle başlar. Adamın körlüğü başvurduğu doktora da bulaşır. Bu körlük, bir salgın hastalık gibi bütün şehre yayılır; öldürücü olmasa da bütün etik değerleri yok etmeyi başarır. Toplum, görmeyen gözlerle cinayetlere, tecavüzlere tanık olur. Koca şehirde körlükten kurtulan tek kişi, göz doktorunun karısıdır. Bu çarpıcı roman, büyülü gerçekçilik akımının bütün yönelimlerini içinde barındırması bakımından ayrıca önem taşır.

“Karısı yanına yaklaştı, kanlanmış mendilini gördü, içindeki kötü niyet birden kayboldu, acıma duygusuyla, “Zavallı yavrum, ne oldu sana böyle,” diye sordu, acemice yapılmış bandajı açarken. İşte o anda adam karısını, olduğunu bildiği yerde, ayaklarının dibinde diz çökmüş durumda görebilmeyi o kadar çok istedi ki, ama gözlerini, onu bir daha göremeyeceğinden emin olarak açtı. “Sonunda uyandın, koca uykucu,” dedi kadın, gülümseyerek. Bir sessizlik oldu ve adam, “Kör oldum, seni göremiyorum,” dedi. Karısı söylendi. “Saçma şakalar yapmayı bırak, şakası yapılmayacak şeyler vardır.” “Şaka olmasını ne kadar çok isterdim, ama doğru, gerçekten kör oldum, hiçbir şey görmüyorum.” “Yalvarırım sana, korkutma beni, bak bana, buraya, buradayım ben, ışık da açık.” “Burada olduğunu çok iyi biliyorum, sesini duyuyorum, sana dokunuyorum, ışığı yakmış olacağını düşünüyorum, ama körüm ben.” Kadın, ağlamaya başladı, ona sıkı sıkı sarıldı. “Doğru değil bu, doğru olmadığını söyle bana.” Çiçekler yere düşmüştü, kan lekesi olmuş mendilin üzerine yaralı parmağından yeniden kan damlamaya başlamıştı, adama gelince, başka sözlerle ifade etmek istiyor, fakat başaramıyormuş gibi, “Kötünün iyisi durumdayım, her şeyi bembeyaz görüyorum,” dedi ve hüzünle gülümsedi. Karısı yanına oturdu, ona olanca gücüyle sarıldı, alnını, yüzünü, gözlerini dikkatle, tatlı tatlı öptü. “Göreceksin geçecek, bir hastalığın falan yoktu, kimse böyle birdenbire kör olmaz. Ne olup bittiğini anlat bana, neler duyumsadın o anda, ya da hayır, dur, gözlerinden bir doktora söz etmemiz gerekir.”


10. Günter Grass (1927 – 2015) – Teneke Trampet

Alman yazar Günter Grass’ın, 78 yaşındayken bir gazeteye verdiği söyleşide, 17 yaşındayken Hitler’in Silahlı SS’lerin üyesi olduğu açıklamasını yapmıştı. Neden bu kadar geç konuştuğuna dair eleştiriler aldı Grass. “Bilmiyorum, bunun pek çok nedeni olabilir. Savaş sonrası yaptıklarımın bu gençlik suçumu affettirdiğini düşündüm.” Gençlik yıllarında Nazi sempatizanı olsa da Grass unutulmaz romanı Teneke Trampet’te hiç büyümeyen Oscar’ın yaşamını odaklayarak Alman nazizmini anlatır, alay ederek, yerin dibine batırarak, nazizmin iğrenç yüzünü açığa çıkarır. Roman sinemaya da uyarlandı ve 1979’da Oscar kazandı. Günter Grass 1999 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibidir.


 

“Romantik yaradılışlı biri olmasına karşın durumu herkesten daha serinkanlı görüş o delişmenliğiyle her işareti hayra yormasını bilen annem, hemen kurtarıcı sözleri söyledi, “Kırılan şeyde uğur vardır,” diye sesini yükseltti parmaklarını çıtlatarak, sonra faraşla süpürgeyi getirdi, cam kırıklarını ya da uğur dediği şeyi süpürüp bir araya topladı. Annemin sözlerine bakacak olursam, elimden trampetimi almaya kalkışanların evlerinin pencere camlarım, dolu bira bardaklarını, boş bira şişelerini, çevrelerine bahar kokutan salan lavanta şişeciklerini, süs meyveleriyle donatılmış kristal çanakları, sözün kısası cam fabrikalarında cam üfleyicilerin soluğuyla camdan üretilen, kimi sadece hammaddesi camın bedeli karşılığında, kimi de sanal eseri olarak piyasaya sürülen camdan yapılmış ne varsa, hepsini attığım çığlıklar, söylediğini şarkı türkülerle kırıp dökerek, anneme, babama, hısım akrabalarıma, tanıdığım tanımadığım kimselere bol bol uğurlar getirmişim sonradan.”


11. Orhan Pamuk (1952 – ) – Kar

2006 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazarımız Orhan Pamuk’un 10 önemli kitabı ve seçilmiş alıntılarını derlediğimiz yazımıza göz atabilirsiniz.

“İki tür erkek vardır,” dedi Ka eğitici bir havayla. “Birincisi, aşık olmadan önce kızın nasıl sandviç yediğini, saçlarını nasıl taradığını, hangi saçmalıkları dert edindiğini, babasına neden kızdığını, onun hakkında anlatılan diğer hikaye ve efsaneleri bilmelidir. İkincisi ise, ki ben onlardanım, kız hakkında pek az şey bilmelidir ki aşık olsun.”  “Yani bana hiç tanımadığın için mi aşıksın? Gerçekten aşk mıdır sence bu?” “İnsanın her şeyini vereceği aşk böyle olur,” dedi Ka.”

Nobel Edebiyat Ödülü; adayları, dünya çapında kendi alanlarında isim yapmış edebiyat ve dil bilim profesörleri, bu ödülü daha önceden kazanmış yazar ve şairler, ve akademi üyeleri tarafından belirlenen, edebiyat alanının en saygın ödülüdür.

Bu ödülü almaya hak kazanmış yazar ve şairlerin birbirinden kaliteli, içi dolu dolu olan edebi eserlerini okumak da bizim olmazsa olmazdır.

Not: Geçmişten günümüze, Nobel ödülünü alan yazarlar ve bu ödülü almasında en çok payı olan eserleri, kişisel olarak listelenmiştir.

1920 – Knut Hamsun

“Yumruğunu yemedikçe kimsenin bırakıp gitmediği o garip şehir, Kristiania’da aç gezdiğim günlerdeydi. Tavan arasında uyanık yatıyordum. Alt katta bir saatin altıya vurduğunu duydum. Hafif aydınlanmıştı ortalık; insanlar merdivenleri inip çıkmaya başlamışlardı…” diyordu tüm büyülenmişliğiyle..

İşte böyle bir ruh hali ile yazdı Açlık romanını Hamsun..

1929 – Thomas Mann

20. yüzyılın en önemli Alman yazarlarından birisi olan ve özellikle romanları ile tanınmakla beraber, edebiyat alanında verdiği eserlerin yanı sıra, toplumsal eleştirileri ile de ön plana çıkan Thomas Mann, çağdaş edebi çalışmaların klasiklerinden biri olarak tanınan, fevkalade romanı Buddenbrooks ile bu ödüle layık görüldü.

Venedik’te Ölüm eserini de mutlaka okumalısınız..

1946 – Hermann Hesse

Hermann Hesse, yazılarındaki geleneksel insanlık idealleri ve stilinin yüksek kalitesi örneklerinde olduğu gibi, cesaret ve anlayış ile büyüyen ilham veren yazıları sayesinde Nobel ödülü kazandı.

Kişisel olarak en beğendiğim kitabı da Siddartha..

1947 – André Gide

Yaşamı boyunca toplumsal ve bireysel ahlakın en önemli ölçütünün, bireyin içtenliği ve kendisini tanıması olduğunu savunan Gide, korkusuz bir hakikat sevdası ve keskin psikolojik anlayışı ile sunduğu insan sorunları ve durumları hakkındaki, kapsamlı ve sanatsal olarak kayda değer yazıları ile bu ödülü kazanmıştır.

Okunması gereken eserlerinin başında ise Kalpazanlar gelmektedir. Dar Kapı ve Kadınlar Okulu adlı romanları da okunmaya değer olan diğer eserleridir.

1949 – William Faulkner

1930’larda Avrupa’daki deneysel geleneği izleyen ilk Amerikan yazar olan Faulkner, modern Amerikan romancılığına yaptığı sanatsal ve güçlü eşsiz katkıları sebebiyle ödülü kazandı.

En önemli eserlerinden birisi Ses ve Öfke’dir.  Döşeğimde Ölürken adlı romanı da mutlaka okunması gereken eserlerdendir.

1954 – Ernest Hemingway

1952’de gerçek başyapıtı olan “Yaşlı Adam ve Deniz” adlı eserini yazan Hemingway, bu kitapta insanın yaşama nasıl bağlanması gerektiği ve de aslında insan yaşamında her şeyin boş olduğuna dair olan fikirlerini belirtti. Bu eseri ile Nobel ödülünü kazandı.

1957 – Albert Camus

Varoluşçuluk ve absürdizm akımının öncülerinden biri olarak tanınan Camus, 1957’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak, Rudyard Kipling’den sonra bu ödülü kazanan en genç yazar olmuştur. Ödülü almasında en önemli pay, 1 sene öncesinde yazdığı Düşüş adlı romanıdır.

Yabancı ve Veba adlı eserleri de mutlaka okunması gerekir.

1962 – John Steinbeck

Bir ırgat ailesinin çocuğu olan Steinbeck, sempatik mizahın ve sosyal keskin algının kombinasyonu, gerçekçi ve yaratıcı yazıları ile Nobel ödülünü kazandı. En bilinen, filmlere konu olan ve okumanız gereken eseri ise Fareler ve İnsanlar’dır. 

1964 – Jean Paul Sartre

Felsefi içerikli romanlarının yanı sıra her yönüyle kendine özgü olarak geliştirdiği Varoluşçu felsefesiyle de yer etmiş; bunların yanında varoluşçu Marksizm şekillendirmesi ve siyasetteki etkinlikleriyle 20. yüzyıl’a damgasını vuran düşünürlerden biri olan Sartre’ın bu ödülü almasındaki belki de en önemli paya sahip olan eseri: Bulantı’dır.

Duvar adlı kısa öykülerden oluşan romanı ise mutlaka okumanız gereken bir diğer eseridir.

1972 – Heinrich Böll

Zamanındaki geniş bakış açısı ve hassas bir beceriyle karakterize Alman edebiyatının yenilenmesine katkıda bulunan yazıları ile bu ödüle layık görülmüştür.

En çok bilinen romanı ise ‘Ve O Hiçbir Şey Demedi’ dir.. Palyaço adlı romanı da okunması gereken bir başka eseridir.

1982 – Gabriel Garcia Marquez

García Márquez, beğeni toplamış kurgusal olmayan çalışmalar ve kısa hikayeler yazdı. “Fantastik ve gerçekçi yazımın bir arada bulunduğu hayal gücünün zengin dünyasından oluşmuş, bir kıtanın hayatı ve ihtilaflarını yansıtan, romanları ve kısa öyküleri ile bu ödüle hak kazandı.

En bilinen eseri ise Yüzyıllık Yalnızlık’tır.

1991 – Nadine Gordimer

Özgürlük ve insanlık vurgusu yapan, Afrika Ulusal Kongresi’nin üyesi olarak, çok sayıda makale, deneme ve söylev kaleme almış, ırk ayrımcılığına karşı tavır alan Gordimer, Alfred Nobel’in deyişiyle insanlığa büyük yarar sağlayan; görkemli epik yazıları ile bu ödülü kazanmıştır.

Okunması gereken eserlerinin başında ise Oğlumun Öyküsü geliyor..

1998 – Jose Saramago

Düz yazılarında, noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmayan Saramago’nun anlatım dili de oldukça muzipçedir; bu da, okuyucuyu yazara bağlayan bir diğer etkendir. Bizim, aldatıcı gerçekliği sürekli olarak bir kez daha kavrayabilmemizi sağlayan; hayal gücü, merhamet ve ironi ile oluşturduğu kıssaları ile bu ödüle layık görülmüştür.

Okumanız gereken eseri ise Körlük’tür..

2003 – J. M. Coetzee

Analitik zeka ve verimli diyaloglarla yabancılaşmayı anlattığı eserleri ile bu ödülü almıştır.

Okunması gereken eserlerinin başında Utanç adlı romanı gelir..

2006 – Orhan Pamuk

2006 Nobel Edebiyat Ödülü, ‘Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan’ Orhan Pamuk’a verilmiştir. Pamuk, bu ödüle layık görülen ilk ve tek Türk yazardır.

Yeni Hayat adlı eseri ise en çok okunan ve bilinen romanı olsa da, benim için en değerli eseri Masumiyet Müzesi’dir.  Ayrıca Benim Adım Kırmızı adlı eseri de okunmalıdır.

2012 – Mo Yan

Çin’in Franz Kafka’sı ya da Joseph Haller’i olarak gösterilen Mo Yan,  “sanrısal gerçekçilikle halk hikâyelerini, tarihi ve şimdiyi kaynaştırma”daki ustalığına yaptığı atıfla 2012 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür.

Yazarın en önemli eseri, filme de alınan, Kızıl Darı Tarlaları’dır..

2013 – Alice Munro

Kısa öykü alanında devrim yaptığı söylenen Alice Munro, çağdaş kısa öykü ustası olarak bilinir ve alanda verdiği eserler ile 2013 yılı Nobel ödülünü kazanmıştır.

Okunması gereken eserlerini başında ise Nefret, Arkadaşlık, Flört, Aşk ve Evlilik gelir..

Kaynak:

Onedio

Kaynak
Açlık – Knut Hamsun, Ankara Üniversitesi II. Uluslararası Edebiyat ve Bilim Sempozyumu Bildirileri, Yasunari Kawabata – okumaninsonunayolculuk.com

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.