ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Yazı Sisteminin Şifresi Çözülemeyen İnkalar Uygarlığı

01.08.2020
1.439
A+
A-
Yazı Sisteminin Şifresi Çözülemeyen İnkalar Uygarlığı

İnkalar (İnka Medeniyeti), 12. Ve 16. Yüzyıllar arasında Güney Amerika’da, And Dağları’nın yüksek kesimlerinde yaşamış olan bir medeniyet.

İnkalar, herhangi bir alfabe kullanmayan, kuru dalların etrafına atılan düğümlerle bir nevi yazı sistemi oluşturan bir uygarlık. Kullandıkları sistemin şifresi hala çözülememiştir.

İlginç bir dinleri vardır. Büyük yaratıcı tanrı Virracocha üzerinde insanların yaşadığı yeryüzünü, ölen insanların gittikleri yer altı dünyasını ve tanrıların bulunduğu tanrı katını yaratmıştır. İnkalar yeryüzünü koruyup gözeten güneş’e inti , onun eşi olduğunu düşündükleri ay’a da qualla adını vermişlerdir. İnka isminin anlamı da zaten güneş’in oğludur.

Kentlerinin duvarlarını bile altınla kapladıklarından Peru’nun kıyısındaki Tumbuz kentini keşfeden Pizarro’nun ispanya’ya götürdüğü numunelerle kral 5. Charles’ı etkilemesi ve Peru valisi unvanıyla fetih iznini alması çok zor olmamıştır. Pizarro az sayıda adamıyla Peru kıyılarına ikinci kez vardığında İnka topraklarında son imparator Huayna Capac’ın ölmesi ve yerine bir varis belirlememesi nedeniyle iki oğlu arasında yaşanan amansız bir iktidar savaşı hakimdi. Atahualpa kardeşi huascar’ı yenilgiye uğratmasıyla İnka’nın son imparatoru unvanını almıştır. Pizarro az sayıda askerle savaşmasına rağmen sahip olduğu topçu birliği ve arkebüzler İnkaları korkutmuş ve imparator attahualpa’yı kolayca esir almıştı. Attahualpa serbest kalmak ve halkını tekrar yönetebilmek için Pizarro’ya fidye olarak bir servet önerir Pizarro fidyeyi kabul eder ama Attahualpa’yı idam ettirir. Böylece 100 yıllık İnka hanedanının sonu gelmiş olur.

İnkaların ortaya çıkışları kadar yok oluşları da esrarengizdir. Conquista dorların Güney Amerika’ya taşıdığı çiçek hastalığına karşı bağışıklık kazanamamaları nedeniyle yok oldukları iddia edilir. İspanyollardan kaçan bir kısım kabile mensubu dağlara kaçarak yaşamlarını günümüze kadar devam ettirebilmişlerdir ve yaklaşık 600 kişi kadardırlar.

İnkaların sosyal yaşamına komünal düzen hakimdi. Mülkiyetin ortaklığı ve her bireyin ihtiyacı olduğu miktarda kullanması nedeniyle hırsızlık gibi suçlar gelişmemiştir bu nedenle de İnka uygarlığında hapishane yoktur.

—-

Giventofly

Aztek ve İnka Gibi Kadim Uygarlıklar Neden Amerika Kıtasının Keşfiyle Yok Oldu?

Aztek ve İnka Gibi Kadim Uygarlıklar Neden Amerika Kıtasının Keşfiyle Yok Oldu?

Kristof Kolomb, Hindistan’a gittiğini sanarak Karayipler’e ayak bastığında tarih 1492’yi gösteriyordu. Amerika kıtasının bu keşfi, oranın yerli halkı ve uygarlıkları açısından hiç de hayırlı olmadı.

Kaynak: ekşişeyler

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.