ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Yargıyı karıştıran intihal krizinin kritik ismi Odatv’ye konuştu

18.05.2018
1.232
A+
A-
Yargıyı karıştıran intihal krizinin kritik ismi Odatv’ye konuştu

“Dosyayı kapatmam için bana baskı yaptılar…”

 

Anayasa Mahkemesi geçen günlerde çok kritik bir dosyayı karara bağladı.

Odatv okuyucuları o kararı herkesten önce öğrendi.

Dosyayı önemli kılan, dosyanın bir tarafının mahkeme üyesi Serdar Özgüldür olmasıydı. Özgüldür’ün yıllar önce doktora tezinde intihal olduğu delilleriyle mahkeme taşınmış, AYM Başkanı Haşim Kılıç devreye girerek şikayetçinin vazgeçmesini sağlamıştı.

Ancak intihal dosyasının peşini bırakmayan hukuk profesörü Kemal Gözler, konu üzerine yazdığı kitapta “usulsüz alıntı”ya 74 örnek vermişti. Serdar Özgüldür, Kemal Gözler’in kendi sitesinde de yer alan kitabın kendisiyle ilgili bölümlerine erişim engeli getirmiş, Gözler itirazını Anayasa Mahkemesi’ne kadar götürmüştü.

4 yıldır bekleyen dosya sonunda karara bağlandı. Serdar Özgüldür’ün girmediği duruşmada 1’e karşı 4 oyla, mahkeme Kemal Gözler’i haklı buldu. AYM üyesi Özgüldür’ün şikayetiyle gerçekleşen engelleme kararının hukuksuz olduğu, böylece resmen kabul edilmiş oldu.

Hem de Özgüldür’ün hakimi olduğu mahkeme tarafından.

DOSYANIN RAPORTÖRÜ KİM ÇIKTI

Odatv’nin yargı kulislerini karıştıran haberi daha çok konuşulacak gibi.

Zira, söz konusu dosya yıllardır Serdar Özgüldür’ün sırtında bir kambur gibi duruyordu. Eğer bu dosya Özgüldür aleyhinde yıllar önce sonuçlansaydı belki de bunca yıldır AYM’de hakimlik yapamayacaktı. Ancak dosyanın üzerindeki bir el kimi zaman mahkemede durdurarak, kimi zaman arşivlerde bekleterek süreci uzattı. Haliyle AYM üyesi Özgüldür’ün bu dönem içerisinde verdiği kararlar hep tartışıldı, üzerindeki şüpheler büyüdü, “acaba”lar eklendi…

Gelelim konumuza…

Serdar Özgüldür’ün taraf olduğu davanın dosya numarası 2014/5232’dı. Dosyanın da ilginç bir raportörü vardı: Emir Kaya.

Raportör Kaya’nın adı size tanıdık gelebilir.

Zira 15 Temmuz darbesinden 2 yıl önce, yargı halen FETÖ’nün kontrolündeyken çok konuşulacak açıklamalar yapmış, “Fethullah Gülen cemaati olarak bilinen oluşum, Mahkemenin tüm resmi ve gayriresmi noktalarını ele geçirmiştir” ifadelerini kullanmıştı. Emir Kaya o gün açıklamalarında durumu da şöyle anlatmıştı: “Anayasa Mahkemesi’ndeki 17 üyenin 7’si paralel, paralellerin de 4’ünü Abdullah Gül seçti. AYM üyelerinin 3’ü cemaat mensubu 4’ü cemaatin güdümünde 3-4 tanesi de güce göre pozisyon alıyor.”

Bu açıklamaların ardından Raportör Kaya’nın AYM ile ilişkileri kesilmişti. Diğer ifadeyle raportör, mahkemeden kovulmuştu.

İşte AYM’nin arka yüzünü o günlerde anlatan Kaya, Serdar Özgüldür’ün AYM’deki dosyasının ilk raportörüydü.

“BANA BASKI YAPTILAR”

Haberden sonra Kaya ile görüştük.

Acaba dosyada neler olmuştu?

Haberi okuduğunda şaşırdığını söyleyen Kaya şöyle devam etti:

“Kararda geçen bireysel başvuru dosyası sebebiyle Anayasa Mahkemesinden kovulmuştum. 2014 Nisan’ında kayda alınan bu dosya bana tevzi edilmişti. Başvuruyu bekletmem, hiçbir işlem yapmamam yönünde başraportör Hüseyin Ekinci bana iki aydan uzun bir süre baskı yapmıştı. Ben de dosyanın sırasının geldiğini söylemiş ve Temmuz ayında karar taslağını yazıp göndermiştim. Sonrasında da kamuoyuna AYM usulsüzlüklerini duyurmuş ve 12 saat geçmeden kovulmuştum.”

Peki eski Raportör Kaya’nın kendisine baskı yaptığını söylediği Hüseyin Ekinci neredeydi?

Emir Kaya, Ekinci’nin akıbetini şöyle anlattı:

“Hüseyin Ekinci, 15 Temmuz sonrasından beri hapistedir. Bana kendisinin baskı yapmadığını, emir kulu olduğunu, baskının Haşim Kılıç ve Serdar Özgüldür kaynaklı olduğunu açıklamıştı.”

4 YIL SONRA NEDEN ŞİMDİ

Peki bu dosya neden 4 yıldır AYM’de bekledi? Hedef neydi? Ne yapılmaya çalışıldı?

Eski Raportör Emir Kaya, herkesin aklından geçen bu soruya şöyle yanıt veriyor:

“Benim için AYM’de bardağı taşıran son damla olan bu dosya, benim icabıma bakılmasından sonra yani dört yıldır AYM’de kasten bekletiliyordu. Hatta Serdar Özgüldür’ün 2020’de emekli olmasına kadar bekletilecekti. Öyleyse niçin erken(!) karar verilmişti? İşte buna şaşırdım.”

Kaya’nın konuda farklı teorileri de var. Şöyle anlattı:

“Birinci neden; başvurucu Kemal Gözler’in AYM’yi atlayıp AİHM’e konuyu taşıması olabilirdi.

İkinci neden ise usulsüzlükleri ifşa ettiğim için AYM’den kovulan benim, bu hafta AİHM’e başvuru yapacağımın, başvurumda başta bu dosya olmak üzere pek çok hukuksuzluk vakasını ifşa edeceğimin bilinmesi idi. 

İki durumda da bu karar bir ön alma kararıdır. AYM’nin ‘Gerekeni yaptık’ diyebilmesi için, elinde bahane ve savunma olabilmesi için öne aldığı bir karardır. Tabii dört yıl sümen altı ettikten sonra… Zira artık mızrak çuvalı delip geçmiştir.”

AYM SİTESİNDEN SİLMİŞ

Bu süreçte sessiz sedasız bir gelişme daha yaşanmıştı. Hiçbirimizin bundan haberi olmamıştı. Raportör Emir Kaya şöyle aktardı:

“İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Etik Kurulunun Serdar Özgüldür’ün doktorasında intihal tespit etmesinin tarihi 24 Eylül 2014’tür. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulunun Serdar Özgüldür’ün Dr. unvanını geri almasının tarihi ise 7 Ocak 2015’tir. Sessiz sedasız AYM sitesinden Dr. unvanı sildirildi de başvurucu Kemal Gözler nasıl yıllarca bekletilebildi? AYM Başkanlığı uzun süre idare ettiği -ve belki de etki altında tuttuğu- Serdar Özgüldür’ü artık idare edemez, risk alamaz hale gelmiştir. Kararın tek izahı budur.”

SORUŞTURACAK KENDİLERİ

Eski Raportör Kaya, hukukun geldiği noktayı ise şöyle özetliyor:

“Serdar Özgüldür ve onu koruyan AYM başkanları hak ettikleri cezaya çoktan çarptırılmalıydı. Görevi ihmalden haklarında suç duyurusunda bulunsam soruşturacak olanlar da yine kendileri… Türkiye bu insanlardan kurtulmalıdır!”

Üyesi olduğu mahkemenin kararını konuşmak için Özgüldür’e ulaşmaya çalıştık. Ancak Özgüldür’den olumlu yanıt alamadık.

Ülkede hukuku gerekirse iktidara karşı bile koruyacak AYM’de durum bu!

Sahi et kokarsa tuzlarsınız ya tuz kokarsa?

Barış Terkoğlu

Odatv.com

ETİKETLER: , , ,
Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.