ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Selahattin Yılmaz’ın Yeni Filmi, Trendeki Kaçak Yolcular

30.10.2018
1.814
A+
A-
Selahattin Yılmaz’ın Yeni Filmi, Trendeki Kaçak Yolcular

Ali Demiral yazdı; “Selahattin Yılmaz boş durmuyor.”

    Şair, yazar, yönetmen Selahattin Yılmaz hakkında kaleme aldığım yeni yazım.
Yeni kısa filmini çekecek olan “Barsbey” adlı internet dizisinin yönetmeni, şair ve yazar Selahattin Yılmaz bundan sonraki çalışmaları için de, beraber hareket edebileceği daimî ekip arkadaşları arıyor.
    Daha önce aynı kitabın içindeki üç ayrı öyküsünü kısa metrajlı film olarak çeken şair, yazar ve yönetmen Selahattin Yılmaz bu sefer de kitabıyla aynı adı taşıyan “Kara Trenin Kaçak Yolcuları”nı filmleştirecek.
     Selahattin Ağabey hem kişiliğinin hem de sanatçılığının kalitesinden ötürü pek kıymet verdiğim bir insan. Geçen yıl kendisiyle röportaj yapmıştım. Bana röportaj vermek için evimize misafir olmuştu. Hatay’ın farklı ilçelerinde yaşıyoruz. Dolmuşa atlayıp geldi. Onun bu mütevazı hareketi bende ona olan saygıyı ve değeri artırdı. Hayata geçirmek istediği düşüncesi için naçizane bir şey yapma gereği duydum.
     Ne yapabilirdim? Bir yazı yazabilirdim; Selahattin Yılmaz adını daha çok insana duyurmak için… Selahattin Yılmaz gibi küçük imkânlarla bir şeyler yapan ve yapmak isteyen amatör ruhlular birbirinden haberdar olup tanışabilir bu vesileyle.

     Selahattin Yılmaz, içinde 20 tane öykünün bulunduğu “Kara Trenin Kaçak Yolcuları” kitabındaki, “Satılık”, “Okul” (iman genetik bir olgudur), “Çığlık” (nedir sekiz mart) adlı öyküleri daha önce kısa film olarak kameraya almıştı.

Bu filmler YouTube’da mevcut. Yine bir internet dizisi olan “Barsbey”in de yönetmenliğini üstlenmişti. Özellikle bu dizi Selahattin Yılmaz adına dönüm noktasıydı, diyebilirim. Zira, görsel sanat yolculuğunda rüşdünü ispatlayarak hak ettiği yere gelme hususunda önemli bir adım atmıştı. Ben buradan bakınca durumu böyle görmekteyim.

Neden derseniz; bir mevkinin size emanet edilmesi için, o mevkiye lâyık mısınız, değil misiniz, bu noktada bir farkındalık oluşturmanız gerekiyor çünkü. Mevkiyi emanet aldığınızdan itibaren sorumluluğunuz başlıyor artık.

Yeteneğinizle, kültürünüzle, alt yapınızla, azminizle göstereceğiniz performansın seviyesi sizin oradaki akıbetinizi belirliyor. Tabi hâlihazırdaki yeriniz de referans olmak yönünden geleceğinizi…

İşte bu farkındalığın meydana gelmesinden dolayıdır ki, “Barsbey”in yapımcısı ve başrol oyuncusu Emrah Kahraman, “Beyler Medya” markasıyla Selahattin Yılmaz’a destek verecek. Demek ki yönetmenine itimat ediyor adam. Ben de diyorum ki; şu Selahattin Yılmaz ne ballı adam!

“Kara Trenin Kaçak Yolcuları”na gelince…

“Kırklareli Kültür, Sanat ve Edebiyatçılar Derneği” ile “Önadım Medya Grubu”nun 2012’de düzenlediği şiir ve öykü yarışmasında, öykü dalında üçüncülükle ödüllendirilen eserin ismine uygun şekilde kara bir tren bulunamayacağı için, film “Trendeki Kaçak Yolcular” adıyla çekilecek.

Adana tren istasyonunda başlayıp Hatay Dörtyol istasyonunda bitecek olan film ulusal ve uluslararası festivallere gönderilecek.

Bu bir töre hikâyesi. Gelin şimdi, öyküden bir paragraf okuyalım:

      “Yirmi yıl evvel dayısını öldüren adam, üç gün sonra çıkıyormuş hapisten. Onu vurması için bir silâh vermişler Mustafa’nın eline, o da kabul etmeyip bu ilkel kanunu, kaçıp uzaklara gitmek için silâhıyla birlikte binmiş nereye gittiği belli olmayan bir trene. İstanbul’daki asker arkadaşına gitmeye yolda karar vermiş. Konuşmaktan yorulup soluklandığı bir vakit, kendi kendime konuşuyormuşum gibi mırıldanmaya başladım ben de. On altı yaşımda olmama rağmen, kendimden kırk beş yaş büyük bir adama rızam olmadan, berdel usulü verilmek istendiğimi söyledim.”

Hikâye, küçük Elif’in ağzıyla aktarılıyor. Siz yukarıdaki alıntı satırları okurken, ben de aşağıdaki satırları yazarken, filmin oyuncu kadroru oluşturulmak üzereydi. Zaten oyuncu bulmak en kolayı. Bereketli topraklarımız üstünde artist kıtlığı çekilmesi mümkün mü? Dizi işlerinin internet sitelerine de bulaşması, televizyon sektörüne girmenin zorluğundan kurtardı insanları.

Selahattin Ağabeye kolaylık ve başarı diliyorum. Kısa film, dizi derken bir gün uzun metrajlı sinema filmleri de çekme hayaline kavuşacağını umuyorum. Selahattin Yılmaz bundan sonraki çalışmaları için her an ulaşabileceği daimî bir ekip kurmak istediğinden bahsetmişti. Yani, elinde dizi ve film çekecek ekipmanı bulunan insanlarla tanışıp, beraber hareket edebileceği kalıcı bir kadro arayışında. İlgililere duyurulur.

Selahattin Yılmaz’a (0531) 946 68 02 numarasından ulaşabilirsiniz.

Yolunuz açık olsun.

Ali Demiral yazdı.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.