Sinema oyuncusu Fikret Hakan hayatını kaybetti!

0
355

Türk Sinemasında bir yıldız daha kaydı; üzgünüz!

 

Koca çınar hoşça kal, üzgünüz!


Türk Sinemasından bir yıldız daha kaydı. Fikret Hakan hayatını kaybetti. Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanına sahip olan Fikret Hakan kimdir? İşte Fikret Hakan’ın yaşamı..

23 Nisan 1934’teBalıkesir‘de doğan Fikret Hakan11 Temmuz 2017′de hayata veda etti.  Kültür Bakanlığı‘nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanına sahip olan Fikret Hakan kimdir? İşte Fikret Hakan’ın yaşamı..

1950 yılındaÜç Güvercin‘ adlı oyunla ‘Ses Tiyatrosu’nda tiyatro sahnelerine ilk adımını attı. 1952 yılındaKöprüaltı Çocukları‘ adlı filmle sinemaya geçti. 163 film ve dizide oynadı, 1970’li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. ‘Üç Arkadaş’ ve ‘Keşanlı Ali Destanı’yla büyük bir üne kavuştu.

Ünlü yönetmenPeter CollinsonbaşrolleriniTony Curtis ve Charles Bronson‘un oynayacağı Paralı Askerler (Birleşik Krallık filmi, 1970) filmi için Türkiye‘ye geldiği zaman Türk sinema oyuncuları için Hollywood‘a adım atma fırsatı doğmuştu. Çünkü Collinson tamamını Türkiye’de çekmek istediği filmde Türk oyunculara da yer verecekti. Filmin oyuncu kabul mülakatlarına büyük ilgi olunca Şan Tiyatrosunda oyuncu seçme yarışması yapıldı. Bu yarışmada başarılı olan Fikret Hakan, Salih Güney, Erol Keskin, Aytekin Akkaya ve birkaç Türk oyuncu filmin oyuncu listesine alındılar.



Rol aldığı tiyatro oyunları
  • Zorba : Nikos Kazancakis
  • Durand Bulvarı (Armand Salcrou) – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1967
  • Hep Cocuk Kalacağız : Çığır Sahne

Filmografi

Yönetmen olarak

  • Sürgünden Geliyorum – 1971
  • Cennetin Kapısı – 1973
  • En Büyük Patron – 1975
  • Hammal – 1976
  • Sürgün – 1976

Yapımcı olarak

  • Sürgün – 1976

Senarist olarak

  • Sürgünden Geliyorum – 1971
  • Cennetin Kapısı – 1973
  • En Büyük Patron – 1975
  • Sürgün – 1976

Oyuncu olarak :(163 film ve dizi)


  • Hoşgör, Boşver, Aldırma (Memo Festivalde),1953
  • Köprüaltı Çocukları,1953
  • Cingöz Recai,1954
  • Yollarımız Ayrılıyor,1954
  • Karacaoğlan,1955
  • Gülmeyen Yüzler,1955
  • Beyaz Mendil,1955
  • Battal Gazi Geliyor ….Cafer,1955
  • Ölüm Deresi,1956
  • Papatya,1956
  • Kör Kuyu,1957
  • Lejyon Dönüşü,1957
  • Ak Altın,1957
  • Gelinin Muradı ….Doktor,1957
  • Kahpe Kurşun,1957
  • Kamelyalı Kadın,1957
  • Üç Arkadaş ….Doktor,1958
  • Son Saadet,1958
  • Allah Korkusu,1958
  • Bir İnsanlık Meselesi (Allah Korusun),1958
  • Dertli Irmak,1958
  • Dokuz Dağın Efesi,1958
  • Zümrüt ….Selim,1959
  • Camp Der Verdammten,1961
  • Hatırla Sevgilim,1961
  • Şeytanın Kılıcı,1961
  • Silahlar Konuşuyor,1961
  • İstanbul’da Aşk Başkadır,1961
  • Aşk Yarışı,1962
  • Kısmetin En Güzeli,1962
  • Sokak Kızı,1962
  • Yılanların Öcü ….Kara Bayram,1962
  • Aşk Orada Başladı,1962
  • Battı Balık,1962
  • Ölüme Yalnız Gidilir,1962
  • Badem Şekeri,1963
  • Bana Annemi Anlat,1963
  • Cehennemde Buluşalım (Comp Der Verdammten),1963
  • Katır Tırnağı,1963
  • Öldür Beni,1963
  • Zehir Hafiye,1963
  • Aşka Vakit Yok,1963
  • Karanlıkta Uyananlar,1964
  • Affetmeyen Kadın,1964
  • Bücür,1964
  • Keşanlı Ali Destanı ….Keşanlı Ali,1964
  • Atçalı Kel Mehmet,1964
  • Avanta Kemal,1964
  • Cumartesi Senin Pazar Benim,1965
  • Başlık,1965
  • Korkusuzlar,1965
  • Köroğlu-Dağlar Kralı,1965
  • Siyah Gözler,1965
  • Uzakta Kal Sevgilim,1965
  • Bitmeyen Yol,1965
  • Buzlar Çözülmeden,1965
  • Dünkü Çocuk,1965
  • Murat’ın Türküsü,1965
  • Onyedinci Yolcu,1965
  • Toprağın Kanı,1966
  • Babam Katil Değildi,1966
  • Dövüşmek Şart Oldu,1966
  • Erkek Ve Dişi,1966
  • Her Şafakta Ölürüm,1966
  • Hızır Efe,1966
  • Korkusuz Adam,1966
  • Nuh’un Gemisi,1966
  • Ölüm Tarlası,1966
  • Silahları Ellerinde Öldüler,1967
  • Bozkurtlar Geliyor,1967
  • Devlerin İntikamı,1967
  • Eceline Susayanlar,1967
  • Kan Davası,1967
  • Çıldırtan Arzu,1967
  • Şeyh Ahmed,1968
  • Şeytan Kafesi,1968
  • Kafkas Kartalı,1968
  • Kara Battal’ın Acısı,1968
  • Mısır’dan Gelen Gelin,1969
  • Target: Harry,1969
  • Devlerin Aşkı,1969
  • Günahını Kanlarıyla Ödediler,1969
  • You Can’t Win ‘Em All (Paralı Askerler)….Albay Ahmet Elçi, 1970
  • Battal Gazi Destanı ….Hammer,1971
  • Şehzade Sinbad Kaf Dağında,1971
  • Vurguncular ….Kont,1971
  • Trittico,1971
  • Gülüm, Balım, Çiçeğim,1971
  • Hasret,1971
  • Öldüren Şehir,1971
  • Ölümsüzler,1971
  • New Yorklu Kız,1971
  • Fedailer Mangası,1971
  • Cemo ….Memo,1972
  • Elif İle Seydo,1972
  • Büyük Soygun,1973
  • Pir Sultan Abdal ….Pir Sultan Abdal,1973
  • Dayı,1974
  • Kısmet,1974
  • Köprü,1975
  • En Büyük Patron,1975
  • Pembe İncili Kaftan (TV) ….Muhsin Çelebi,1975
  • Delicesine,1976
  • Gülşah Küçük Anne ….Fikret,1976
  • İki Arkadaş,1976
  • Sürgün,1976
  • Kaplan Pençesi,1976
  • Hora Geliyor Hora,1976
  • Kurban Olayım,1976
  • Yuvanın Bekçileri,1977
  • Yangın,1977
  • Demiryol ….Hasan,1979
  • Bir Günün Hikâyesi ….Mustafa,1980
  • Beni Böyle Sev,1980
  • Takip,1981
  • Bir Damla Ateş,1981
  • Kimbilir (Kibariye),1981
  • Öğretmen Kemal,1981
  • Unutulmayanlar ….Figo,1981
  • Toprağın Teri ….Hasan,1981
  • Arkadaşım,1982
  • Düşkünüm Sana,1982
  • Haram,1983
  • Küçük Ağa (TV),1983
  • Fidan,1984
  • Acı Ekmek,1984
  • Alkol,1985
  • Savunma,1986
  • Aşkın Kanunu Yoktur,1986
  • Gün Doğmadan,1986
  • Duvardaki Kan (TV),1986
  • Severek Öldüler,1987
  • O Bir Melekti,1987
  • Yazgı,1987
  • Acıların Günlüğü ….Fikret Usta,1988
  • Hüküm,1988
  • Kara Sevda,1989
  • Dehşet Gecesi,1989
  • Sessiz Fırtına,1989
  • Gülbeyaz,1989
  • İstiyorum,1989
  • Eskici Ve Oğulları,1990
  • Hanımın Çiftliği (TV),1990
  • Sevgi Demeti (Müdür Baba) (TV),1992
  • Yalancı (TV),1993
  • Gerilla ….Cevat Fehmi,1994
  • İnsanlar Yaşadıkça (TV),1994
  • Sen De Gitme ….Antoine,1995
  • Ekmek,1996
  • Anılardaki Sevgili (TV),1996
  • Yaşama Hakkı,1998
  • Her şey Oğlum İçin (TV),1998
  • Baba (TV),199
  • Aşkın Dağlarda Gezer (TV),1999
  • Zümrüt Gözlerim Aklına Gelirse,2000
  • Aslan Oğlum,2000
  • Yeni Hayat (TV),2001
  • Benimle Evlenir Misin (TV) ….Eşref Bey,2001
  • Zor Hedef (TV),2002
  • Para=Dolar,2000
  • Şıh Senem, (2003)
  • Kurşun Yarası (TV), 2003
  • Eğreti Gelin, 2005
  • Kaybolan Yıllar (2006) Süleyman Çesen
  • Unutulmaz dizi 2009-2010
  • Birleşen Gönüller 2014
  • Umut, 2008

 

Plakları

  • Yeşilçam’ın en üretken olduğu dönem olan 1960’lı ve 1970’li yıllarda Sadri Alışık’tan Fatma Girik’e , Yılmaz Köksal’dan Hülya Koçyiğit’e kadar onlarca sinema oyuncusu müzik plakları dordurmuşlardı. Bu plak yapma furyasına Fikret Hakan da katıldı ve birkaç 45’lik plak da o doldurdu. Bu plaklar şunlardır:
  1. 1972 – Cemo / Dedikleri Gerçek İmiş – Radyofon Plak 001
  2. 1974 – Dostun Gülü / Löberde – Yavuz Plak 1558
  3. 1975 – Aşk Uğultusu / Sancı – Diskotür 5199

Kitapları

  • “Hamal’ın Uşakları” (öykü), Telos Yayıncılık, İstanbul, 1997.
  • “İmbikli Duvar” (şiir), Serander Yayınları, Trabzon, 2002.
  • “Siyah Işık (Toplu Şiirler 1978-2008)”, Serander Yayınları, Trabzon, 2008.
  • “Joe Brico Masumdur” (öykü), Umuttepe Yayınları, İstanbul, 2009.
  • Gece Limanı (Yasaksız Mutsuzluklar Rıhtımı)” (roman), İnkılâp Kitabevi, İstanbul, 2010.
  • Türk Sinema Tarihi, (anı, sinema), İnkılâp Kitabevi, İstanbul, 2010.

Aldığı ödüller

  • 1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Keşanlı Ali Destanı
  • 1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Ölüm Tarlası
  • İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği, 1965, Keşanlı Ali Destanı, En İyi Erkek Oyuncu
  • 1971Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Hasret
  • 30. Antalya Film Şenliği, 1993, Yalancı (TV), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
  • 34. Antalya Film Şenliği, 1997, Yalancı (TV), Yaşam Boyu Onur Ödülü
  • 2009– Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden fahri doktorluk unvanı aldı.
  • 2012-Engelsiz Yaşam Vakfı, Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü