ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Rüstem Paşa’nın Marifetleri Tarihi İbrettir | Mahir Akarsular

29.07.2020
1.281
A+
A-
Rüstem Paşa’nın Marifetleri  Tarihi İbrettir | Mahir Akarsular

Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadıdır.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde sadrazamlık yaparken, devlet kademesinde rüşveti yaygınlaştıran kişidir. Bitmek bilmez bir servet, mal mülk hırsı vardı.

Rivayete göre Rüstem Paşa, imparatorlukta padişahlardan sonra en zengin kişidir. Bazı tarihçiler Kanuni’nin bu kadar zenginliğine kızarak boynunu vurdurup, mallarını hazineye devrettiğini söyler. (Osmanlı hukukunda idam edilen kişilerin malı mülkü parası geride kalan ailesine verilmez, hazineye aktarılırdı).

Rüstem Paşa’nın 815 çiftliği, 476 su değirmeni, 1.700 kölesi, 2.900 at’ı, 1.106 devesi, 100 gümüş eyeri, 500 altın eyeri, 2.000 zırh’ı, 130 çift altın üzengi, mücevherle süslü 760 kılıçı, 1.000 gümüş mızrağı, 78 bin duka altını, 11.200.000 akçe değerinde nakit parası vardı.
Biri Tekirdağ’da, diğeri İstanbul’da kendi adına yaptırdığı 2 tane camii vardır.
Aklı sıra çaldığı paralarla yaptırdığı cami sayesinde hırsızlığını unutturacaktı …..

Ve, bu dünya ne Sultan Süleyman’a, ne de damadı Rüstem Paşa’ya kalmıştır ….. Kefenin cebi yoktur …..

Yoksa bu yazının zamanlaması biraz manidar mı oldu, yoksa benzer hayat hikayeleri mi biliyorsunuz ….?

Rüşvet sebebi ile Osmanlı İmparatorluğu’nun içine bozulma tohumlarını atan kişilerden biridir.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.