ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Profesör Uğur Şahin Kimdir?

22.11.2020
6.154
A+
A-
Profesör Uğur Şahin Kimdir?

Yılmaz Özdil / Bahar Onur

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Covid 19 aşısını geliştiren Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin ile görüşüp çalışmalarında başarılar diledi.

★Sene 1965. İskenderun’da doğdu. Henüz üç yaşındayken, işçi ailesinin çocuğu olarak Almanya’ya gitti.Anne babası Almanca’yı yeterince geliştirememişti, evde hep Türkçe konuşulduğu için, lisanda geri kaldı, ilkokulda çok zorlandı. Alman sistemi keskindi, öğretmenleri “bu okuyamaz” dediler, derslerinde başarısız olan, eğitim algısı nispeten düşük çocukların gönderildiği, hauptschule’ye göndermek istediler. İşçi göçünün ilk yıllarıydı, ebeveynler henüz Almanca’ya hakim olamadığı için, onbinlerce Türk çocuğu bu şekilde harcandı.

Ama o şanslıydı…

Dünya iyisi bir Alman komşuları vardı, elinden tuttu, anne babasını temsilen okula götürdü, anne babasının yerine veli toplantısına katıldı, “yapamazsınız” dedi, “sadece ders notlarıyla bu kararı veremezsiniz”, çocuk belki hepimizden akıllı, ama lisan bilmiyor, kendisini ifade edemiyor, “ona bir şans tanımak zorundasınız” dedi. Bu komşu kadının çabası, hayatının dönüm noktasıydı. Öğretmenler ikna oldu, yeniden sınava aldılar, kendisini kanıtladı.

★Köln Üniversitesi’nde tıp okudu. Profesör oldu.

★Profesör Uğur Şahin.

★Özlem’le tanıştı.

★Özlem Türeci. İstanbul’da dünyaya gelmişti. Onlar da Uğur’un ailesi gibi, Almanya’ya göç etmişlerdi. Babası hekimdi. Babasının yolundan gitmiş, Saarland Üniversitesi’nde tıp okumuştu.

★Evlendiler.

★2008 yılında, biyoteknoloji şirketi Biontech’i kurdular. Kanser tedavisine odaklandılar.

★Öylesine umut verici gelişmeler sağladılar ki, Alman ilaç sanayisinin devleri Andreas ve Thomas Strüngmann kardeşlerin dikkatini çektiler. Dörder milyar dolar kişisel servetleriyle dünyanın en zengin insanları listesinde yeralan Strüngmann kardeşler, Uğur’la Özlem’in şirketine 180 milyon dolar başlangıç sermayesi koydu.

★Amerikan yatırım şirketi Fidelity, para koydu.

İngiliz yatırım şirketi Janus Henderson, para koydu.

Alman yatırım şirketi MIG Fonds, para koydu.

Avrupa Yatırım Bankası, para koydu.

Alman hükümeti, para koydu.

★Bill Gates’in dikkatini çektiler… Bill & Melinda Gates Vakfı, 100 milyon dolar koydu.

★ABD teknoloji borsası Nasdaq’ta halka açıldılar.

★Biontech’te şu anda 1.100 kişi çalışıyor. 400’ü biliminsanı.

★Virüsleri taklit eden nano parçacıklar geliştirdiler, kişiye özel aşı üreterek, kanser tedavisinde umut oldular, 60’tan fazla patent aldılar.

★Şirketin şu anki değeri dokuz milyar dolar!★Almanya’nın ABD’nin en saygın tıp ödüllerini aldılar.

★Türkiye’yi yönetenler belki utanır diye yazıyorum… İran ödül verdi. Sadece beş ay önce, Tahran’da düzenlenen törenle, İran’ın en prestijli tıp ödülü, Profesör Uğur Şahin’e takdim edildi.

★Biontech’in yönetiminde, Bilimsel Danışma Kurulu var. Bilimsel Danışma Kurulu’nun başkanlığını, İsviçreli profesör Rolf Zinkernagel yapıyor. Profesör Zinkernagel’in Nobel Tıp Ödülü var!

★Şimdi sıkı durun…

★Şu anda bütün dünyada koronavirüs aşısı üretmeye en yakın durumda gösterilen dokuz şirket var. Biri, Biontech!

★Profesör Uğur Şahin’le Özlem Türeci’nin şirketi Biontech, Çin’in yatırım devi Fosun International’le anlaşma imzaladı. Çinliler şimdilik 135 milyon dolar ödedi. Fosun şirketi bu ödediği paranın karşılığında, aşının Çin’deki pazarlama haklarına Biontech’le birlikte ortak olacak.

★Biontech ayrıca, Amerikan ilaç devi Pfizer’le anlaşma imzaladı. Pfizer 120 milyon doları hemen ödedi. Toplam 305 milyon dolar ödeyecek. Pfizer bu ödediği paranın karşılığında, aşının Çin dışındaki, dünya pazarlama haklarına, Biontech’le birlikte ortak olacak.

★Biontech, bilimsel adı “BNT162” olan aşının klinik denemelerine nisan ayı sonunda başlayacak.

★Özetle.

★Almanya’nın fırsat eşitliğinden faydalanan iki Türk’ün dünyayı kurtarma ihtimali var.

“Almanya bizi kıskanıyor” diyenler ise, iki tane tırışkadan maskeyi dağıtmayı beceremedi kardeşim.

★Bir zamanlar Almanya’ya  “acı vatan” diyorduk…

Dünyanın ilk koronavirüs aşısı 2 hafta sonra eczanelerde, üstelik bunu başaran Almanya’ya göç etmiş bir gurbetçi çocuğu desem inanır mıydınız? İnansanız da inanmasanız da hakikat bu!

İskenderunlu gurbetçinin oğlu Prof.Dr. Uğur Şahin’in bulduğu aşı 16 Ekim 2020 tarihinde seri üretime geçti!

Dünya ilk kovid-19 aşısını üreten Biontech şirketinin sahibi Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’yi konuşuyor.

Ülkeler aşıyı almak için sıraya girdi! 

2020 yılı sonuna kadar 100 milyon, 2021’de ise 1 milyar 300 milyon aşı üretilecek.

Bu gelişmelerin ardından Biontech’in hisse değeri 20 milyar Euro’yu geçti!

Uğur Şahin ve Özlem Türeci bir anda Almanya’nın en zengin 100 ailesinden biri oldu!

Yılmaz Özdil – Bahar Onur.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.