ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Filmi – Kadınların Yönettiği Feminist Filmler!

15.11.2018
1.194
A+
A-
Haftanın Filmi – Kadınların Yönettiği Feminist Filmler!

Hollywood sınırları içerisinde yapılan araştırmalara bakacak olursak yaklaşık 15 erkek yönetmenin karşısında yalnız bir kadın yönetmen bulunuyor.

Daha önce Hollywood’un sektör içerisindeki kadınlara karşı takındığı cinsiyetçi tavrına sesini yükselten kadınlardan biri olan Maggie Gyllenhaal haberimizde de bahsettiğimiz gibi San Diego Devlet Üniversitesi’nde Televizyon ve Filmlerde Kadın Çalışmaları Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya göre 2014 yılının en çok kazandıran 100 filminin sadece yüzde 12’sinde başrolde kadın oyuncular yer alıyor. Bu rakamlar 2013 yılında yüzde 3’ün, 2002 yılında ise yüzde 4’ün altındaydı. Araştırmalara göre son 20 yılda en çok gişe yapan 2000 filmin ekibinde yer alan kişilerin ise sadece yüzde 22’si kadındı.

Birçok alana olduğu gibi sinema sektörüne de işlemiş olan patriarkayla mücadele eden ve filmleriyle cinsiyet kimliği, heteronormative, nesnelleştirme gibi kavramları yıkan yönetmenler, kadınlar üzerindeki kalıplaşmış yargıları kaldırıp kadın ve kadın tarihine ilişkin meseleleri keşfetmekle uğraşıyor.

 

haifaa-al-mansour-wadjda-filmloverss

Haifaa Al-Monsour‘un yazdığı ve yönettiği Wadjda, Suudi Arabistan’ın birçok ilklerini üstlenir. Tamamı Suudi Arabistan’da çekilen ilk uzun metrajlı film olmasının yanı sıra ayrıca yine tamamı bir kadın yönetmen tarafından çekilen ilk filmdir de. Wadjda, bisiklete olan sevgisi ile yaşadığı coğrafyada bir kadın olmanın getirdiği engeller arasında mücadele veren 10 yaşındaki bir kızın öyküsünü konu alıyor.


A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

a-girl-walks-home-alone-at-night-2-filmloverss

İran’ın ilk vampir filmi olan A Girl Walks Home at Night, Ana Lily Amirpour‘un yazdığı ve yönettiği ilk uzun metrajlı filmidir. Film, İran’da bulunan tekinsiz sokaklarıyla ünlenmiş Bad City kasabasında geceleri yapayalnız gezinen ve kasabayı tüm lanetlerden arındırmak için suçluların peşine düşen bir kadın vampirin hikâyesini konu alıyor.

Caramel (2007)

nadine-labaki-caramel-filmloverss

Ortadoğunun dinî çatışmalarının yoğun şekilde yaşandığı ve iç savaşa sürüklenen ülkelerinden birisi olan Lübnan’ın başarılı yönetmenlerinden Nadine Labaki, aynı zamanda başrolünde yer aldığı Caramel filmiyle ülkenin siyasi karmaşasına çok da değmeden Beyrut’un bir mahallesinde yer alan güzellik salonunda bir araya gelen beş Lübnanlı kadının öyküsünü anlatır.

Where Do We Go Now (2011)

where-do-we-go-now-nadine-labaki-filmloverss

Nadine Labaki, Caramel‘den 4 yıl sonra çektiği Where Do We Go Now ile bu kez tam da Lübnan’da yaşanan dinî çatışmayı merkezine alarak Caramel‘de göstermediği siyasi altyapıyı gözler önüne seriyor. Labaki bu filminde Lübnan’ın küçük bir kasabasında bir arada yaşayan Müslüman ve Hristiyan halkı, aslında kasabanın dışında var olan siyasi ve dinî sorunlardan uzak tutmaya ve sonu gelmeyecek ölümleri el birliğiyle bitirmeye çalışan kadınları konu alıyor. Yer yer dram yer yerse mizahla beslenen filmin başında izlediğimiz cenaze sahnesinde yer alan şu sözlere değinmeden geçmeyelim: “Burada anlatacağım hikâye, dinlemek isteyen herkes içindir. Bu hikâye oruç tutanların, dua edenlerin, mayınlarla çevrilmiş yalnız bir köyün kızgın güneş altında kalpleri kırılmış iki grubun, bir haç veya bir hilâl uğruna kanlanmış ellerin, geçmişi dikenli teller ve silahlarla çevrili barışı seçmiş bu yalnız yerin hikâyesidir.”

Women Without Men (2009)

women-without-men-filmloverss

Tahranlı yazar Shahrnoush Parsipour‘un 1990’da yayımladığı aynı isimli kitabından uyarlanan Zanan Bedun-e Mardan (Women without Men) İran asıllı Amerikalı yönetmen Shirin Neshat tarafından yönetildi. Kitabın yayımlandığı dönemde İran’da politika konuşmanın yasak olmasıyla gelen pek çok zorluk Neshat‘ın filmi İran dışında çekmesiyle daha özgürce konuşabildiği bir film yapmasına imkân tanıdı. Film, 1953 darbesi döneminde Tahran’da yaşayan dört İranlı kadının kesişen hayatlarını, bir bahçede avuntu ve özgürlük bulmalarını konu alıyor. Film, aynı zamanda İran’ın o dönemdeki siyasi ve toplumsal yaşantısına bu dört farklı kadının bakış açısından bir seyir sunuyor.

One Sings, The Other Doesn’t (1977)

one-sings-the-other-doesnt-agnes-varda-filmloverss

Fransız Yeni Dalga’nın en önemli yönetmenlerinden biri olan Agnés Varda, One Sings, The Other Doesn’t filmiyle birbirinden farklı iki kadının dostluklarını anlatıyor. 70’li yıllarda Fransa’daki Kadın Hareketinden beslenen Varda, bu filmiyle de tüm farklılıklara rağmen ayakta kalan bir kız kardeşliğin inşa ettiği kadın dostluğunun üzerinde duruyor ve 70’lerde kürtaj hakkı için verilen mücadeleye değinmeden geçmiyor.

The Sisters Üçlemesi (1979, 1981, 1988)

Trotta-Sister-Or-The-Balance-Of-Happiness-filmloverss

Yeni Alman Sinemasının öncü yönetmenlerinden Margarethe von Trotta; Sisters or the Balance of Happiness, Marianne and Juliane ve Three Sisters filmleriyle oluşturduğu The Sisters üçlemesiyle dönemin siyasi karmaşasına geçmeden gelenekselleşmiş toplumda kadın rollerini reddederek kız kardeşlik bağına vurgu yapıyor.

The Body Beautiful (1991)

body-beautiful-Ngozi-Onwurah-filmloverss

İngiltere-Nijerya kökenli yönetmen Ngozi Onwurah‘ın hem kendisini hem de annesini konu alan otobiyografik filmi The Body Beautiful, kanser sonucu iki memesi alınan İngiliz anne ve mankenlik kariyerine adım atan siyahi kızı üzerinden beden imgesi ile cinsel ve ırksal kimliğin etkilerini konu alıyor. Onwurah filmde ağırlıklı olarak beyazların egemen olduğu endüstride siyahi bir model olmaya, beyaz İngiliz bir anne tarafından büyütülmeye, annesiyle olan derin ilişkisine ve annesinin cinsel yaşamına odaklanıyor.

Daughters of the Dust (1991)

julie-dash-daughters-of-the-dust-filmloverss

Afro-Amerikan bir kadın olan Julie Dash, yazdığı ve yönettiği bu ilk uzun metrajlı filminde Güney Carolina ve Georgia kıyılarında yaşayan bir ailenin üç nesil kadınıyla yirminci yüzyılda da süregelen Gullah kültürünü irdeliyor.

Song of the Exile (1990)

song-of-the-exile-filmloverss

Hong Kong Yeni Dalganın önemli isimlerinden Ann Hui, bu yarı otobiyografik filmde kültürel çatışmalar ve kimlikler üzerinde duruyor. Hong Kong’a dönüşü ve annesiyle olan ilişki etrafında toplanan sorunlarını ele aldığı Song of the Exile ile Hui, ataerkil bir kültürde kendisini alenen ifade ederek bu kültürün karşısında feminist bir duruş sergiliyor.

The Headless Woman (2008)

The-Headless-Woman-filmloverss

Yeni Arjantin Sinemasının yönetmenlerinden Lucrecia Martel, The Headless Woman‘da bir kadının geçirdiği kazadan sonra hafıza kaybı sonucu yaşadığı psikolojik kırılmayı anlatıyor. Politik bir alt metne de sahip olan filmde ülkenin karanlıkta kalan politik ve sınıfsal mücadelelere ve 70’ler ve 80’lerdeki diktatörlüğün günümüz Arjantinine zuhur etmesine de değiniyor.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.