ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Yazarı | Huseyin Evcil Kimdir?

03.02.2020
2.469
A+
A-
Haftanın Yazarı | Huseyin Evcil Kimdir?

BİYOGRAFİ

Hüseyin Evcil, köklü bir ailenin tek çocuğu olarak, 23 Temmuz 1958 tarihinde İzmir ’in Tire ilçesinde doğdu.

Babası Mustafa Evcil, annesi Faize Evcil ’dir. Baba tarafı Denizli / Buldan, anne tarafı Macaristan kökenlidir.

Hüseyin Evcil, 11 yaşında annesini kaybetti ve babasıyla birlikte aynı evde kaldı. Babası, hem annesi, hem arkadaşı oldu.

Liseden sonra üniversiteye gitmeyi düşünmedi.

Askerlik hizmetini Balıkesir ve Kırıkkale ’de tamamlayıp, 1980 yılında Tire ’ye döndüğünde çalışabileceği iş bulamadı. İki yıllık işsizliği süresince gece – gündüz kitap okumaya yoğunlaştı.

Daha sonraki yıllarda marangoz kalfalığı, dekorasyon işçiliği, proje çizimi, eczacı kalfalığı, hukuk bürosunda sekreterlik gibi ancak temel gereksinimlerini karşılayabildiği küçük işlerde, sosyal güvenliği, iş garantisi olmaksızın çalıştı.

1990 yılında, Roche, Tübitak, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Tire Kutsan gibi kuruluşlardan gelen yüksek maaşlı bütün iş önerilerini geri çevirdi.

Maddi katkısı olsun ya da olmasın, felsefe atmosferinde kalmayı ve düşündürücü bir şeyler üretmeyi seviyordu.

Hayalinde Stockholm kentinde yaşamak ya da tatil yapmak vardı.

Bir ara, muhafazakar kesimlerden sert tepkiler alıp, Türkiye ’den ayrılan, İsveç ’te oturan, doğa bilimci, felsefeci – yazar Abdullah Rıza Ergüven ’den (Yasak Tümceler adlı kitabın yazarı) gördüğü dostluk ve yardımlar nedeniyle, İsveç ’e yerleşmek gibi bir umut ve çaba içine girdi. Ergüven ile üç yıl yazıştı fakat sonunda umudu yok oldu.

Hüseyin Evcil, gelişmiş ülkelerin ilaç şirketlerince, Ortadoğu ’nun birkaç zengin Arap ülkesinde pazarlanıp, Türkiye ’de tüketime sunulmayan farmakoloji ürünlerini ve Tire ’de görülen sağlık problemlerinin arka planlarını araştırdı.

Nem dengeleri, rutubet, dağdan şehre süzülen esintiler konusunda görüşler üretti.

Güme Dağı ’nın eteğinde yaşamanın, bazı olumsuzluklarının ve bedellerinin olduğu gerçeği ile, dağın, insanlar üzerindeki durdurulamayan etkilerini, adale, sinir, sindirim sistemindeki baskılarını ele alan makaleler yayınladı.

Tarihi değerlerini, coğrafi güzelliklerini yerinde görmek, fotoğraflar çekmek üzere, İstanbul, Ankara, Çorum, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur gezilerine katıldı.

Alman düşünür Goethe ’nin, yaşam, ölüm, aşka dair görüşlerini okuduğunda etkilendi ve kendi denemelerini, şiirlerini dergilere, radyolara göndermeye başladı. Değişik zamanlarda ödüller aldı.

Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ’nde durumu (yaşam tarzı, yazdıkları) incelendi, edebiyat kapasitesi ve profesyonel şairliği onaylanıp, hakkında dosya hazırlandı.

Hüseyin Evcil, sık sık, saygı duyduğu devlet adamlarının, sanatçıların özel arşivlerine konulmak üzere, çalışmalarını dosyalayıp, armağan etti. Dünyanın uzak bölgelerinde yaşayan edebiyat severlere çok sayıda mektup, çok sayıda koli gönderdi.

Mektuplarda, arşivinden seçtiği şiirler, denemeler, kolilerde ise, Tire ’ye özgü kuru meyveler vardı.

Tüm postalarını, Orta Asya Cumhuriyetleri yöneticileri ve kütüphaneleri başta olmak üzere, bütün Balkan ülkeleri, Rusya ve Çin ’in en ücra köylerine kadar ulaştırdı. Oldukça pahalı olan bu hobisini devam ettirebilme uğruna, uzun yıllar, eline geçen paranın tamamını pul ve posta giderlerine, kırtasiye giderlerine, telefon görüşmelerine harcadı.

Türkiye ’de hiçbir yazarın yapmadığını fedakarca yaptı. Yazdığını paylaşma (postayla gönderme) alışkanlığını 20 yıl sürdürdü.

Tutkuyla sevdiği, evlenmek istediği öğretim üyesi ve sanatçı bir arkadaşını trafik kazasında kaybetti. Derin üzüntü yaşadı. Aylarca gözyaşı döktü.

Evcil, yaşlı, yalnız, depresyon geçiren insanlarla saniyeler içinde kaynaştı, onların yaşama sevinçlerini çoğaltmaya çalıştı. Doğru ilaçlar kullanmalarını sağladı.

Fakat kendisi de göz ağrıları, karın ağrıları, sırt ağrıları ile çoğu günlerini keyifsiz geçirdi.

İmgeli şiirleri, uzun saçı, acele yürüyüşü, sıcak yaklaşımları ; ön yargılı, kuşkucu insanlar tarafından hep dedikodu malzemesi yapılmak istenmiştir.

Hüseyin Evcil, ince, romantik, aydın kabul ettiği bazı arkadaşlarının, yaşamlarında nelerle ilgilendiklerini, nelerle uğraştıklarını anladığında çok sarsıldı. Kültürlü, bilgili, Atatürk ’çü görüntüler veren o arkadaşlarının dürüst olmadıklarını, çürük düşüncelere sahip olduklarını anladığında şiddetli bir hayal kırıklığı yaşadı

(çevresindekilerin dünyalarına dair kendi ifadesidir).

Çok geçmeden gözlerindeki rahatsızlık ilerledi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ’nde 4 yıl tedavi gördü. Kalıcı körlük riskiyle karşılaştı.

En sıkıntılı günlerinde yanında sadece babası vardı. Babasının verdiği moral ile yaşama tutunabildi.

Acil gereksinim duyulan, Belçika ’dan getirtilen göz ilaçlarının bedellerini Türk Hava Yolları pilotları, babasına iki kez takılan kalp cihazlarının faturalarını da devlet kurumları ve İzmirli hayırsever işadamları karşıladı.

Evcil ’in tekerlekli sandalye ile her yere taşıdığı felçli babası, üzerine titrediği çocuğu gibiydi. Yanından hiç ayırmazdı.

Babasına olan saygısı, sevgisi, hizmeti, insanların dikkatini çekmiştir. Bu nedenle takdir görmüştür.

Yapımcılar iki kez ziyaretine gelip, babası ile arasındaki özel sevgi bağını belgesel film haline getirmek istediler fakat Evcil ’e bunu onaylatamadılar

(2002 yılı).

Yaşamının nasıl geçtiğinin kamera tarafından kaydedilmesini istemediğini belirtmiştir.

Hüseyin Evcil, dergilerde ve forum sitelerinde, KULE GÜNLÜĞÜ başlığı altında, Tyrannos (geçmişte yoktan küçük bir mezra oluşturan, Tire ’yi ilk kuran göçebe grubunun lideri) ismi ile, günümüz toplumunun iletişimlerini, mutluluk anlayışlarını ve düşünce kalıplarını sorgulayan özgün yazılar yazdı.

Türk Toplumu ’nun öteden beri (Atatürk ’ün ölümünden beri) aldatıldığını, sömürüldüğünü, dış merkezler tarafından uyuşturulup, yanlış yollarda yürütüldüğünü biliyordu ve bildiklerini açıkça yazıyordu.

Yazıları, yerel gazetelerde ve Avrupa ’da Türklerin çıkardığı bültenlerde yayınlandığında kalemini izleyenlerin sayısı arttı.

Evcil, İzmir / Alsancak ’ta düzenlenen bir toplantıda, tekelci kapitalist medyaya ve onun ortalığa saldığı (kendi tanımlaması) yazarlara dair ağır, dokunaklı konuştu. Türkiye Cumhuriyeti ’nde barınan, korunan, yüceltilen bazı sahte yazarların, aslında erdemsiz, ruhsuz olduklarını, satın alınmış ajan ve istihbarat görevlisi, dolayısıyla vatansever değil, birer zavallı vatan haini olduklarını söyledi. Programın içeriğini protesto etti. Evcil ’e katılanlar ve katılmayanlar arasında salonda çatışma çıktı. Sırf bu nedenle, Hürriyet Gazetesi dışındaki ulusal gazetelerde ve basın kuruluşlarında kritik yazıları hep görmezden gelindi, sümen altı edildi.

Antakya ’da yayınlanan Güney Rüzgarı isimli dergide her ay, şiirleri, makaleleri yer aldı. Tire ’de günlük çıkarılan Büyük Tire Gazetesi ’nde, ara verilmeksizin 10 yıl, tam sayfa toplumcu yazıları basıldı ve tümü ciltlendi.

Okuyucuların, ilçe yöneticilerinin ricalarına, yalvarmalarına rağmen kararını değiştirmedi, durmadı, 12 Temmuz 2015 tarihinde Büyük Tire Gazetesi ’nden kendi isteği ile ayrıldı. Bu gazetede başarılı, takip edilen bir köşe yazarı idi.

İstifasından doğan boşluk doldurulamamıştır.

Hüseyin Evcil, ülkemizde internet paylaşımları başlamadan önce, Rauf Denktaş, Necmettin Erbakan, Chaire Blair, Jodie Foster, Bedri Baykam, Müjdat Gezen, Yasemin Boran gibi donanımlı insanlarla, Rusya ve Orta Asya Cumhuriyetlerindeki güzel sanatlar fakülteleriyle iletişimler kurdu. Onlardan aldığı fotoğrafları yorumladı.

Fotoğrafı tamamlayıcı, fotoğrafın iç enerjisini ortaya çıkarıcı bir metin yazmak, metne uygun bir fotoğraf yerleştirmek gibi sunumlarda aranan insan oldu.

Evcil ’in amacı, hedefi : Uyanma ve düşünme eylemlerinde, vicdani sorumluluklarını insana, okuyucuya hissettirebilmektir. Tek amacı budur.

Siyasi partileri, particiliği sevmez. Babalarını sevmeyen, seviyor rolü yapan insanları sevmez. Allah ’a, peygamberlere, doğaya, emeğe, ekmeğe, toprağa, Türk Dili ’ne saygısızlık eden insanları sevmez. Paraya tapınan insanları, bencilliğini ve egosunun yüksekliğini hissettiği yazarları, kibirli sanatçıları sevmez.

Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu ile Kültür ve Turizm eski Bakanı İstemihan Talay dönemlerinde, Evcil ’in desteklenmesi, teşvik edilmesi için resmi kararlar alındı. Bu kararlar İzmir Valiliği ’ne, ardından Tire Kaymakamlığı ’na iletildi.

Yakın akrabalarının hepsi vefat etmiş bulunuyor. Hüseyin Evcil, zor koşullarda yalnız kaldığı, kötü niyetli insanlardan gelen engellemelere ve saldırılara uğradığı zamanlarda gözleri doldu fakat geri adım atmadı, kimseyle tartışmadı, acılarına isyan etmedi. Yazmaya devam etti.

Yorulmadan ve yormadan yürümüştür. Cesaretle, nezaketle, duygularını paylaşmıştır. Hiçbir yazısı, hukuki ve vicdani pozisyonlara aykırı değildir.

Fransızca biliyor. Temiz düşünceye, karşılıksız yapılan iyiliğe, sadeliğe önem verir.

Yukarıdaki bilgilerin kaynakları -}

1 – Kültür ve Turizm Bakanlığı Arşivi

2 – İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Medya İletişim Bürosu

3 – Vesile Demiriz

( T. C. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem eski Müdürü)

4 – Ercan Doğu

( İzmir Valiliği, Basın Yayın eski müdürü – Kanal Ege Televizyonu Danışma Kurulu Başkanı)

5 – Büyük Tire Gazetesi Arşivi.

ÜRÜN ÖRNEKLERİ

1 – TYRANNOS

Fotoğraf ekli şiirlerden oluşan birinci kitabı. Haziran 2006 ’da Bornova ’da basıldı.

Denemeler, analizler olmak üzere hazırlanan yeni kitabın ise, iki bölüm halinde raflara çıkarılması planlanıyor.

2 – TİRE FELSEFE BÜLTENİ

Yazarı, yayın sorumlusu : Hüseyin Evcil. Toplumsal ve felsefi yazılardan oluşuyor. Aylık, ücretsiz. Ekim 2015 tarihinde renkli kuşe baskı, sadece bir kez yayınlandı. Edebiyat dostlarına, kütüphanelere, köylere toplam 500 adet gönderildi. Baskı maliyeti nedeniyle diğer sayılar yayınlanamadı.

3 – GÜNEY RÜZGARI DERGİSİ

Antakya merkezde basılan, komple güneydoğu, yurt içi ve yurt dışında aboneleri bulunan kültür – sanat dergisinin Kule Günlüğü isimli sayfaları.

Dergi sahibi : Mehmet Ali Solak (sanat elçisi)

4 – BÜYÜK TİRE GAZETESİ

Tire ’de 2004 yılında emekli bir eğitimci tarafından kurulup, halen basımına devam edilen yerel gazete. Bu gazetenin ciltlenen sayılarının Kule Günlüğü isimli sayfaları.

Gazete sahibi : Şevket Bahçelioğlu

5 – 2000 ’li yıllarda İzmir ’in Balçova semtinden Ege Bölgesi ’ne yayın yapan Demokrat Radyo ’nun, Samsun Asfaltı isimli edebiyat programı.

Yayın sorumlusu : Halil İbrahim Zengin (Tiyatro oyuncusu)

Sürekli katılımcı : Hüseyin Evcil

Hüseyin Evcil
Hüseyin Evcil
Ben Kimim ? Köklü bir ailenin tek çocuğu olarak İzmir in Tire İlçesinde doğdum. Lise eğitiminden sonra değişik iş kollarında çalıştım. Gelişmiş ülkelerin farmakoloji ürünlerini, yaşadığım bölgenin sık görülen rahatsızlıklarını araştırdım. Kule Günlüğü logosu altında, günümüz toplumunun iletişimini ve mutluluk anlayışını inceleyen fikir içerikli kompozisyonlar, felsefi tarzda denemeler - şiirler yazdım. Bunlar yurt içinde ve Türklerin yoğun olarak bulunduğu ülkelerde yayınlandığında ilgiyle izleyen okuyucular oluştu. Ürünlerimin ağırlığı ve hedefi = İnsana, uyanma ve düşünme eylemlerindeki sorumluluğunu hissettirebilmektir. Birinci kitabım geçen yıl yayınlandı, ikincisini hazırlamaktayım. Yalnız yaşıyorum. Evimde odun ateşi kullanırım.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.