ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Yazar | Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir?

13.05.2020
1.465
A+
A-
Haftanın Yazar | Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir?

Şair Yazar ve Siyasetçi…

Hepimiz 1900’lü yıllara dönüp şöyle baktığımızda nice şair ve yazar yetiştiğini görüyoruz. O yılların vermiş olduğu zorluklar içinde bile nice gençler okumaktan geri durmamış, hayatlarında neler yaşadıklarını eserlerine konu yapmışlardır. İşte Ahmet Hamdi Tanpınar da o dönemlerde tanıdığımız yazar, şair aynı zamanda siyaset adamlarından birisidir.

Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir? Ahmet Hamdi Tanpınar’ın özgeçmişi, doğum tarihi, ölüm tarihi, eserleri ve hakkında merak edilen birçok bilgiyi merak edenler için araştırdık.

AHMET HAMDİ TANPINAR KİMDİR?

Tanpınar 23 Haziran 1901‘de İstanbul’da doğmuştur. Babası o dönemde kadı olduğundan Anadolu’nun birçok yerinde bulunmuştur. Eğitimini başka şehirlerde sürdüren Tanpınar annesini o yıllarda kaybetmiştir. Bu sırada 13 yaşında olan Tanpınar, ölüm hadisesini eserlerine de yansıtmıştır.

İstanbul Üniverstesinden 1923 yılında edebiyat fakültesinden mezun oldu. Bazı liselerde öğretmenlik yaptı. Güzel Sanatlar Akademisi’nde sanat tarihi ve estetik dersleri verdi. 1939’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yeni kurulan Türk Edebiyatı Kürsüsü profesörlüğüne getirildi. 1942 ara seçimlerinde CHP’den Maraş Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi ve üniversitedeki görevinden ayrıldı.

Adını ilk kez Altın Kitap dergisinde yayımlanan Musul Akşamları şiiriyle duyurdu. Dergah, Milli Mecmua, Görüş, Ülkü, Hayat, Varlık, Oluş ve Aile dergilerinde şiirleri yayınlandı.

Fakültede okuduğu yıllarda hocası Yahya Kemal Beyatlı’dan çok etkilenmiştir. Ama ilk eserlerinde Kemal Beyatlı’dan çok Ahmet Haşim’den izler görülür. Çünkü o da küçük yaşta kaybettiği annesinin yokluğundan duyduğu acıyı ve kendisini avutacak sevgiyi dile getirir.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Eserleri

ŞİİRLERİ

Ağlama

Annem İçin

Aşk

Ayna

Başımızın Üstünde Bir Bulutun

Başka Bir Yıldızda

Bekleyeceğim

Bendedir Korkusu

Bir Adın Kalmalı

Bir Gül Bu Karanlıklarda

Bir Gül Tazeliği

Bir Gün İcadiye’de

Bir Heykel İçin

Bursa’da Zaman

Büyün Yaz

Davet

Deniz Ufkunda

Eşik

Gezinti

Gül

Günlerimiz

Hatırlama

Herşey Yerli Yerinde

Karışan Saatler İçinde

Kış Bahçesinden

Leyla

Mavi Maviydi Gökyüzü

Ne İçindeyim Zamanın

Özlem

Raks

Rıhtımda Uyuyan Gemi

Sabaha Karşı

Selam Olsun

Sen ve Ben

Sesin

Siyah Atlar

Sonbahar

Uyanma

Yağmur

Yavaş Yavaş Aydınlanan

Yollar Çok Erken

ROMANLAR

Mahur Beste

Huzur

Sahnenin Dışındakiler

Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Ay’daki Kadın

ÖYKÜLER

Abdullah Efendi’nin Rüyaları

Yaz Yağmuru (1955-1983)

Hikayeler

DENEMELERİ

Beş Şehir

Yaşadığım Gibi

ARAŞTIRMA VE İNCELEMELERİ

Tevfik Fikret

Namık Kemal

Edebiyat Üzerine Makaleler

Yahya Kemal

Asır Türk Edebiyatı Tarihi

Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanında Cumhuriyet döneminde değişen insanın iç buhranına değinir. Bu bunalımları anlatırken, yazarın o dönemde Avrupa’da yaygın bir akım olan Egsiztansiyalizm akımından etkilendiği görülür.

Ruhundaki susuzluk engin mesafelere Duyurmadan ne anne ne bir yuva hasreti, Narin kanatlarıyla uçar orman, dağ, dere Ve bir gün bir çukurda bulunur iskeleti.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ilk romanı

İlk romanı “Mahur Beste” 1944’te Ülkü Dergisi’nde yayınlandı. Osmanlı Devleti’nin son döneminde seçkin bir çevrenin yaşayışını anlatan bu romanın ardından, kendi yaşamından da izler taşıyan “Huzur” 1949’da basıldı. Huzur, hem bir aşk hem de Tanpınar’ın İstanbul’a olan derin sevgisinin romanıdır. Huzur şair’in en yetkin romanıdır.

Sanatçı aynı zamanda rüyaya önem vermiştir. Sanatçının rüyaya verdiği önemi “Abdullah Efendi’nin Rüyaları” adındaki hikayelerin de de görürüz. Sürrealizm’den izler taşıyan hikayeler, yazarın gerçeklerden kaçışını da ifade eder. Şiirlerinin bazı söyleyişlerinde sembolist izler görülmektedir.

VEFATI

Ahmet Hamdi Tanpınar, 24 Ocak 1962’de İstanbul’da yaşamını yitirmiştir. Kabri İstanbul Aşiyan Mezarlığındadır.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.