ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Genç Yazarlara 12 Tavsiye | Ray Bradbury

22.11.2019
1.565
A+
A-
Genç Yazarlara 12 Tavsiye | Ray Bradbury

Ray Bradbury 2001 yılında Point Loma Nazarene Üniversitesi’ndeki Yazarlar Sempozyumu’nda kendi yazarlık hikayesini anlattıktan sonra yazmaya yeteneği olanlara bazı tavsiyelerde bulunmayı ihmal etmiyor. Bu tavsiyelerin çoğu Bradbury’nin “yazı hijyeni” dediği günlük işleri kapsıyor.

İşte Bradbury’nin yazmaya yeni başlayanlara tavsiyeleri:

1) İşe roman yazarak başlamayın: Roman yazmanız uzun zaman alır. Yazmaya haftada bir tanesini tamamlayacağınız şekilde ayarlayacağınız bir düzende bir sürü kısa hikaye yazarak başlayın. Bu çalışmayı bir yıl sürdürün; peş peşe 52 tane kötü hikaye yazmanız mümkün olmadığına göre başarıya ulaşacaksınız. (Ray Bradbury ilk romanı Fahrenheit 451’i otuz yaşında yazmaya başlamış.)

2) Onları sevebilirsin ama onlar gibi olmazsın: Kaçınılmaz bir şekilde bilinçli ya da bilinçsiz olarak favori yazarlarınızı taklit etmeye başlarsınız. (Tıpkı Ray Bradbury’nin yazdıklarının H.G. Wells, Jules Verne, Arthur Conan Doyle ve L. Frank Baum’un yazdıklarına benzemesi gibi.)

3) Kısa hikayelerin niteliklerini araştırın: Bradbury; Roald Dahl, Guy de Maupassant ve daha az bilinen Nigel Kneale ve John Collier’in yazdıklarını kast ediyor.

4) Beyninizi doldurun: Bradbury genç yazarlardan yatmadan önce bir hikaye, bir şiir (fakat modern ıvır zıvırlardan değil, Pope’den, Shakespeare’den ya da Frost’tan) ve bir makale okumalarını istiyor. Okunacak makalelerin arkeoloji, biyoloji, zooloji, felsefe, politika ve edebiyat gibi birçok alandan olmasını gerektiğini söylüyor.

5) Size inanmayan insanlarla arkadaşlığınızı bitirin: Yazma arzunuzu hafife mi alıyorlar? Eğer öyleyse onlarla arkadaşlığınızı vakit kaybetmeden sonlandırın.

6) Kütüphaneye kapanın: Lanet olası bilgisayarınızdan ayrılın!

Bradbury hiç üniversiteye gitmemiş olabilir, ama o bitmek bilmeyen okuma arzusu sayesinde 28 yaşında “kütüphaneden mezun oldu” denebilecek kadar kütüphaneden faydalanmış.

7) Filmlere aşık olun: özellikle eski olanlara.

8) Keyifle yazın: Bradbury “yazarlık ciddi bir iş değildir” diye düşünüyor. Bradbury, eğer bir hikaye yazmaya iş gözüyle bakarsanız amacınıza ulaşamazsınız dedikten sonra, dinleyicilerine, “benim arzumu kıskanmanızı istiyorum” diye ekler.

9) Para kazanma planları yapmayın: Bradbury ve karısı bir araba almadan 37 yaşına gelmişlerdi.

10) Sevdiğiniz ve nefret ettiğiniz 10 şeyi listeleyin: Sevdiklerinizi yazın, nefret ettiklerinizi yok edin! (tabi onlar hakkında da yazabilirsiniz)

11) Aklınıza gelen her şeyi yazın: Kelime birliği yaratıcılıkta meydana gelebilecek tıkanıklığı bozar, o yüzden her sözü yazmayı deneyin çünkü hiçbir şeyi test etmeden bilemezsiniz.

12) Yazdıklarınızla ulaşmak istediğiniz şeyin bir insanın yanınıza gelerek “yazdıklarınızdan dolayı sizi çok seviyorum” demesi olduğunu unutmayın: Ya da başarısızken aradığınız şeyin birisinin yanınıza gelerek “insanların söylediği gibi aptal değilsiniz” demesi olduğunu unutmayın.

Kaynak: Çeviri: Barış Berhem Acar – edebiyathaber.net

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.