ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Frigya Başlığı | Arkeoloji_Dünyası

16.09.2019
1.328
A+
A-
Frigya Başlığı | Arkeoloji_Dünyası

|Okumanızı tavsiye ederim.


Antik Çağ’da iki farklı anlama gelmekteydi. Yunanlar Yunan olmayanlara “barbar” derlerdi. Romalılar ise başlığı özgürlük imgesi biçiminde kullanmışlardır.
Apollon tarafından lanetlenen ve kulakları eşekkulaklarına çevrilen Kral Midas’ın kulaklarını saklamak için giydiği söylenir. Sonra halkta bunu yanlış anlayarak kullanmaya başlamıştır. Roma imparatorluğu döneminde bayram ve şölenlerde giyiliyordu. Sahipleri tarafından serbest bırakılan köleler giymekteydi.

Bu kullanımın, başlığın bir özgürlük simgesi olarak anılmasındaki payı büyüktür. Aslında etrafımıza dikkatlice baktığımızda “Phryg Başlığı” motifini sıklıkla gördüğümüzü anımsarız. Kızıl Renkli Phryg Başlığı, 19. yy’dan bu yana sosyalizm-komünizm-Marksizm’de “özgürlük” simgesi olarak kullanılagelmiştir.

Yine “kızıl Başlık” Figürünü 18. yy’ın son çeyreğinde kurulan ABD’nin resmi devlet armasında da görmek mümkündür; orada da Büyük Britanya’dan bağımsızlığı simgeler.

Aynı “Kızıl Başlık”, çocukluğumuzda çok yakından bildiğimiz Şirinler adlı çizgi filmin ana sembolüdür.

Şirinler’in orijinal adı SMURF’un Türkçe karşılığı, “Kızıl Bayrak Altında Toplanan Adamlar”dır. Bu kadar sembol ve anlamdan sonra, acaba kültürel olarak Phryg kültürünün yaygınI bir şekilde yaşadığını söylemek mümkün müdür?

Bence mümkündür…


#arkeoloji_dunyasi #arkeoloji #archaeology

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.