ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Dursun Akçam kimdir?

18.10.2017
2.324
A+
A-
Dursun Akçam kimdir?

Öykücü A. Alper Akçam, oğlu. Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdi (Kars, 1950), altı yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. 1956’da girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden 1958’de mezun oldu. Aynı yıl Ardahan Ortaokulu’na Türkçe öğretmeni olarak atandı, bir yıl çalıştı, ardından askerliğini yedek subay öğretmen olarak Kuleli Askeri Lisesi’ nde edebiyat öğretmeni göreviyle alarak tamamladı. Daha sonra 1960-1963 arasında Kırıkkale Lisesi ve Keskin Ortaokulunda öğretmenlik yaptı. 1964’te Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu’nun (TÖDMF) yönetimine seçildi. Türkiye öğretmenler Sendikasının (TÖS) kurucuları arasında yer aldı, TÖS’ün ilk saymanı ve 1967’de TÖS’ün ikinci başkanı seçildi.

12 Mart döneminde tutuklandı, TÖS davasında yargılandı, 8 yıl 10 ay hapse mahkûm olduysa da Yargıtay kararı bozdu. Yargılanma sürecinde bakanlık tarafından açığa alındı (1971-1974). Görevine döndürüldükten sonra Ankara Atatürk Lisesi’ne atandı, sonra İncesu Ortaokulu’na sürüldü.

1976’da gazeteciliğe başladı. Cumhuriyet, Milliyet, Akşam, Vatan gazetelerinde yazdı. 1978’de Demokrat gazetesinin kuruculan ve yöneticileri arasında yer aldı.

Köşe yazılarıyla, öyküleriyle devrimci bir mücadele içinde oldu. 12 Eylü’de gazete kapatılınca, yurtdışına çıktı, on bir yıl Almanya’da yaşadı. 1992’de Türkiye’ye döndü, Ankara ve Kuşadası’nda yaşadı. Tedavi gördüğü akciğer kanserinden yaşamını yitirdi.

Dursun Akçam’ın ilk yazısı “Köy Notları” adıyla 1952’de Varlık dergisinde çıktı. Ama asıl adını, Milliyet gazetesinin “Bir Memleket Gerçeği” konulu röportaj yarışmasında “Analarımız” başlıklı röportajıyla Karacan Armağanı Birinciliği’ni kazanarak (1962) duyurdu. Daha sonraki yıllarda yazdığı öykü ve romanlarıyla kırsal kesimin sorunlarını yansıtan bir yazar konumuna geldi.

Yazı ve öykülerini sırasıyla Varlık, Yeni Ufuklar, Demet, Köy ve Eğitim, İmece, Pazar Postası, Son Havadis, Dünya, Milliyet, Cumhuriyet, Aksam, Vatan, Yön, Devrim, Demokrat gazeteleriyle Türk Dili, Forum, Milliyet Sanat, Yeni Toplum vb. dergilerde yayımladı.

Adnan Binyazar, Akçam’ı şöyle değerlendirdi: “Dursun Akçam çok renkli bir insandı. Bu renkliliğin en açık ifadesi ise, onun öykülerindeki ironidir, öykülerinde hiçbir fazlalık da yoktur, o Çehov cinsinden güçlü bir öykücüdür. Akçam’in yazarlığında derin bir komedya da vardır. Yazıları güçlü esprilerle süslüdür. Kişilikleri çok canlı anlatır. Çok da iyi bir gözlemcidir, Dursun Akçam Almanya’daki Türkleri en iyi yansıtan yazar olmuştur”.

Haley adlı öyküsüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali Sanat Ödülü’nü (1975), Kanlıderenin Kurtları kitabıyla 1976 TDK Roman Ödülü’nü kazandı. Almanya’da kaleme aldığı yapıtlarda da kırsal kesim insanının kentteki, yabancı ülkelerdeki sorunlarını yansıttı.

2003’te Edebiyatçılar Derneği’nce Onur Ödülü’ne değer görüldü. Dursun Akçam adını taşıyan ve yalnızca Ardahan Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin katılabilecekleri bir öykü yarışması açıldı (2005). (Kaynak: TBEA, Dursun Akçam resmi sitesi, Öner Yağcı.)

DURSUN AKÇAM’IN ESERLERİ

Öykü:

· Maral (1964),

· Ölü Ekmeği (1969),

· Taş Çorbası (1970),

· Köyden İndim Şehire (1973),

· Kafkas Kızı (1978),

· Haley (1975),

· Ataman Ocağı (Almanca-Türkçe, 1982),

· Generaller Birleşin (1988),

· Sevdam Ürktü (1992),

· Öğretmeni Kim Öptü? (1995).

· Bizim Sevdamız (1993).

Roman:

· Kanlıderenin Kurtları (1975),

· Dağların Sultanı (Almanya basımı 1991),

· Ucu Ucuna Yaşam (2002),

· Kafdağı’nın Ardı (2002).

Röportaj:

· Analar ve Çocuklar (1964),

· Doğunun Çilesi (1965),

· Kan Çiçekleri (1977).

Günce – Hatıra – Gezi:

· Altta Kalanlar (1974).

Kitapları, Arkadaş Yayınevi tarafından Bütün Eserleri başlığı altında yeniden yayımlandı.

ETİKETLER:
Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.