ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Büyülü kalemin sahibi Gabriel García Márquez

07.11.2016
1.265
A+
A-
Büyülü kalemin sahibi Gabriel García Márquez

Latin Amerika’nın Büyülü Yalnızlığında Gabriel García Márquez

 

yazi-atolyesi-nobel-odullu-yazarlar-7

O, gerçekle düşü iç içe geçirip bize bitmesini istemediğimiz hikâyeler anlattı. Gabriel García Márquez’in kalemi büyüleyici, kelimeleri sihirliydi. O sanki bize uykudan önce tatlı tatlı masallar fısıldarken, Latin Amerika’nın çalkantılı geçmişi onun satırlarında fantastik öğelerle buluştu.

Márquez’i aslında en iyi Márquez ifade ederdi. Usta yazar yazmadan önce tıpkı ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ta anlattığı gibi, “Dünya öylesine çiçeği burnundaydı ki, pek çok şeyin adı yoktu daha ve bunlardan söz ederken parmakla işaret edip göstermek gerekirdi.”

1. Ey sevgili torun!

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-26
Gabriel García Márquez 6 Mart 1927’de Kuzey Kolombiya’nın küçük kasabası Aracataca’da doğdu. 16 kardeşin en büyüğüydü. Babası Gabriel Elijio García doğal yöntemlerle ilaçlar yapıp satıyordu. Annesi Luisa Santiaga Márquez ise telgrafçıydı.

Çift, küçük bebeklerini anneannesi ve dedesine bırakıp Barranquilla’ya göç edince, Márquez onların yanında teyzeleriyle birlikte biraz sıradışı bir çocukluk geçirdi.

2. Hayaletler, efsaneler, masallar arasında büyüdü

yazi-atolyesi-nobel-odullu-yazarlar-15
Dedesi, Bin Gün Savaşları’nda komutanlık yapmış, savaş anılarını anlatmayı seven emekli, entelektüel bir albaydı. Büyükannesi ise çocukluk yıllarını besleyen bir hikâye anlatıcısıydı.

Yıllar sonra ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ romanına ilham verecek çocukluğu boyunca tıpkı orada anlattığı gibi bir evde, tuhaf ve geniş ailesinin kollarında; hayaletler, efsaneler ve masallarla büyüdü.

3. Büyükannesinin dili kaleminde

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-1
“Büyükannem, en acımasız şeyleri kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım.”

Usta yazarın doğup büyüdüğü Aracataca, ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ta Macondo’ya dönüşecek, Jose Buendia soyunun yedi kuşağını anlatan masalımsı hikâye ise büyükannesinin diliyle beslenecekti.

4. Avukat Márquez yerine yazar Márquez

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-2
Márquez 12 yaşında burs kazanıp başkent Bogota’nın kuzeyindeki Zipaquirá şehrinde, Compañía de Jesús’ta din ağırlıklı bir eğitim gördü. 19 yaşında ise ailesinin isteğiyle Kolombiya Ulusal Üniversitesi’nde hukuk okumaya başladı.

Ama çabuk sıkıldı ve eğitimini yarım bıraktı. Çünkü onun gönlünde edebiyat yatıyordu. Artık yeni hocaları Franz Kafka, Ernest Hemingway, James Joyce, Virginia Woolf ve William Faulkner‘dı. En çok da Kafka’nın ‘Dönüşüm’ünü seviyordu.

5. “Köpek gibi acı çeksen de…”

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-3
Yazma tutkusu ağır basan genç Márquez henüz hukuk öğrencisiyken gazeteciliğe başladı.
Ülkesini karış karış dolaşırken topladığı hikâyeleri ‘El Universal’de yayımlanıyordu.
Gazetecilik onun için biçilmiş kaftandı.

1950’lerden itibaren ‘El Heraldo’, ‘El Espectador’ gibi gazeteler için çalışırken Roma, Cenevre, Paris, New York, Barselona gibi önemli şehirlerde bulundu; Polonya, Macaristan ve Meksika’ya gitti. Dimağını buralarda besledi, anılar biriktirdi. Belki de bu yılların etkisiyle yıllar sonra “Köpek gibi acı çeksen de en iyi meslek gazeteciliktir” diyecekti.

6. “Bir Kayıp Denizci”nin sesi

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-4
Márquez, 1955’te batan bir gemiden kurtulup okyanusta küçük bir salda on gün geçiren Luis Alejandro Velasco’nun anılarını gazetesi için tefrika etmişti. Ama olaylar gemicinin ağzından anlatılıyordu.

Usta yazar, Velasco’nun hayatta kalma mücadelesini 1970’te ‘Bir Kayıp Denizci’ ismiyle yayımlayana kadar kimse bu satırların ona ait olduğunu bilemeyecekti.

Bir Kayıp Denizci
Haber 28 Şubat 1955te öğrenildi: Kolombia Deniz Kuvvetlerine bağlı “Caldas” adlı bir muhribin mürettebatından sekiz kişi Antiller denizinde fırtınaya tutulan bu muhripten denize düşüp kayboldu. “Mobil” kenti tersanelerinde onarıldıktan sonra Alabamadan ayrılıp “Cartagena”ya gitmekte olan muhrip,

7. Macondo 101: Yaprak Fırtınası

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-5
Kalemiyle hayatını kazanmayı seçen genç adam, öykü yazmaya 1940’larda başladı. İlk önemli eseri ‘Yaprak Fırtınası’ (La Hojarasca), yedi senelik yayıncı arayışının ardından 1955’te basıldı.

Kitap, ustanın gelecekteki eserlerinde sıkça adını duyacağımız hayali bir kasaba olan Macondo’nun kapılarını aralıyordu. Şimdilik sadece bir göz atıp çıkacaktık. Zaten fırtınayla birlikte gelen muz şirketi sayesinde de Macondo’da hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.

Yaprak Fırtınası
“1982 Nobel Edebiyat Ödülünü Gabriel Garcia Marqueze veren İsveç bilimler Akademisi, bu ödülün gerekçesinin şöyle açıklıyordu: Gerçekle gerçeküstünü, bir anakaranın yaşamını ve çelişkilerini zengin bir hayal dünyasında birleştiren roman ve çelişkilerinden dolayı bu ödül Gabriel Garcia Marqueze

8. Albaya Mektup Yazan Kimse Yok

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-6
Márquez’in 1961’de yayımladığı bu eserindeki isimsiz başkarakteri, gelecekteki diğer kahramanları gibi iç dünyasında çok yalnızdı.

Pek çok savaşa katılmış emekli Albay, karısı ve oğlundan yadigâr horozuyla her cuma bir türlü gelmeyen emekli aylığını bekliyordu. Postacının her hafta yinelediği “Albaya kimseden mektup yok” sözü zaman zaman umudunu kırsa da o, beklemeye alışıktı. Yazarın deyimiyle, “Neredeyse 60 yıldır beklemekten başka hiçbir şey yapmamıştı Albay”.

Albaya Mektup Yok
Albaya Mektup Yok, çağımızın en büyük yazarlarından Gabriel García Márquezin en güzel uzun öykülerinden biri. Ülkesi uğruna savaşarak yaptığı hizmetlerin karşılıksız kaldığını anlayan, emekliye ayrılmış yaşlı bir askerin öyküsü. Bir türlü gelmeyen emekli aylığını her cuma günü karısı ve horozuyla

9. Herkes fişleniyor: Şer Saati

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-7
Usta yazarın 1962’de raflarda yerini alan kitabı, adı bilinmeyen bir Güney Amerika ülkesinde, belirsiz bir küçük kasabada geçiyordu. Ülkede hükümetler kuruluyor, hükümetler yıkılıyordu ama nafileydi. Baskı her yerdeydi.

Ülkemiz okurlarının yakından tanıdığı bu siyasi atmosfer, yine tanıdık olaylara gebeydi. İnsanlar bir sabah kalktığında evlerinin kapısında bazı yazılar görecekti. Márquez’in kalemi bu evrensel kurguyla sınırları işte böylece aşıyordu.

Şer Saati
Adı belirsiz bir Güney Amerika ülkesinin adı belirsiz bir kasabasında yağışlı, bunaltıcı bir sonbahar. Sıcak dayanılır gibi değil, yağmur bardaktan boşanırcasına yağıyor, fareler kilisenin temellerini kemiriyorlar ve kasaba halkı bir diktatörlüğün boyunduğurunda inim inim inliyor. Bu sefil ülkede değişen bir tek hük…

10. 18 ay boyunca aralıksız yazdı

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-8
Bir muhabirin “Yüzyıllık Yalnızlık’ı ne kadar zamanda yazdınız?” sorusunu, “Tüm yaşamım boyunca” diye cevaplayan Márquez, aslında çocukluğunu çocukluğundan beri kâğıda dökmek istiyordu. Bu yüzden kitabın ilk bölümü Acapulco’ya yaptığı bir yolculukta aklına gelince heyecanlandı ve geri dönüp odasına kapandı.

18 ay boyunca, günde altı paket sigara içip aralıksız yazdı. Bu sürede o farkında değildi ama bir yandan da yoksullukla boğuşuyorlardı. Roman bittiğinde evdeki eşyalar çoktan satılmış, ellerinde bir elektrikli ısıtıcı, mikser ve saç kurutma makinesi kalmıştı.

11. Yüzyıllık Yalnızlık, bir buçuk yıllık yoksulluk

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-9

Latin Amerika’nın Gabo’su bu süreci 2007’deki ‘Uluslararası İspanyol Dili Kongresi’nde şöyle anlatmıştı: “38 yaşında, yirmi senede dört kitabı yayımlanmış bir yazar olarak daktilomun başına oturdum ve yazmaya başladım… Bu süre zarfında Mercedes, ben ve iki oğlumun nasıl hayatta kalabildiği başka bir romanın konusu olabilir. Çünkü o dönem eve tek bir kuruş bile katkım olmadı. Hatta Mercedes’in nasıl olup da masamızdan yemeğimizi hiç eksik etmediğini bile bilmiyorum.”

 

12. Eski Ahit’ten bu yana ilk edebiyat ürünü

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-16

Kitap, 1967’de yayımlandığı ilk haftada 8 bin satınca Márquez tüm borçlarını ödedi. ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ 30 farklı dilde, 50 milyondan fazla satacak, usta yazara dünya çapında şöhret getirecekti.

‘New York Times’ gazetesi, ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ı, tüm insanlık için “Eski Ahit’ten bu yana okunması gereken ilk edebiyat ürünü” olarak tanımladı.

Yüzyıllık Yalnızlık
“Yüzyıllık Yalnızlıkı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın…

13. Tiranların tiranı: Başkan Babamızın Sonbaharı

baskan babamizin sonbahari
Epeydir aklında Latin Amerika’nın tarihini şekillendiren diktatörlerle ilgili bir kurgu tasarlayan ünlü yazar, aradığını Roma’da buldu. Bir kitapçıda eline geçen fotoğraf albümünde gördüğü, lüks bir malikânede tek başına fotoğraflanan yaşlı bir adam ona ilham verdi.

Artık fotoğraftaki adam, Márquez’in hayalinde dünya tarihindeki diktatörlerin karakteristik özelliklerini taşıyan tirana dönüşecekti. Usta yazar o gün oteline dönüp Karayip Adaları’nın birinde yaşamış bu diktatörün hikâyesine başladı. Kitap 1975’te raflardaydı.

Başkan Babamızın Sonbaharı
“Başkan Babamızın Sonbaharı”, ölmek üzere olan, ama bir türlü ölmek bilmeyen, yaşama tutunmak adına ne cinayetler işleyip ne kanlar döken bir diktatörün öyküsüdür. Romanın karmaşık öyküsü, sözü edilen ülkedeki yaşamın karmaşıklığı ile atbaşı gider. Öyle ki, Başkanla ilgili anılarını anlatanları, yalnızca bir noktalı…

14. Akıl ve duygu çatışması: Kolera Günlerinde Aşk

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-11

“Evet, de ona. Korkudan ölsen bile, sonradan üzülecek olsan bile, çünkü her ne yaparsan yap, hayır diyecek olursan eğer, tüm hayatın boyunca pişman olacaksın.”

Márquez 1985’te yayımladığı bu romanda 50 yıllık dev bir aşk hikâyesine ve kadim zamanlardan beri süren Apollon-Dionysos ikiliğine odaklandı. Geçmişte uçarı Florentino’dan vazgeçip ayakları yere sağlam basan Doktor Juvenal’ı seçen Fermina’nın öyküsü akıl ve duygunun çatışmasıydı aslında.

Kolera Günlerinde Aşk
Kolera Günlerinde Aşk”, bırakılmış bir sevgilinin, yeniyetmelik yıllarından başlayarak yaşlılığın alacakaranlığına dek süren yarım yüzyıllık aşkının öyküsü. “Marquez”in, ustalığı, bu öyküyü bir destana dönüştürüyor: aşkın, deli-akıllı, yabanıl-evcil, tensel, romantik tüm biçimlerinin pastoral bir şiirin

15. Hollywood’a zorla izin

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-12
‘Kolera Günlerinde Aşk’ elbette Hollywood’un iştahını kabartacaktı. Ama ufak bir sorun vardı. Eserleri daha önce de beyazperdeye uyarlanan Márquez, romanlarının özgün dili olan İspanyolca dışındaki dillerde filme çekilmesini istemiyordu.

Yapımcı Scott Steindorff romanın haklarını alabilmek için üç sene Márquez’in peşinde koşunca usta yazardan izin çıktı ve roman 2007’de sinemaya uyarlandı. Giovanna Mezzogiorno,Benjamin Bratt ve Javier Bardem’in başrollerini paylaştığı film Kolombiya’nın tarihi şehri Cartagena’da çekildi.

16. Hepiniz oradaydınız: Kırmızı Pazartesi

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-13
Faili meçhulleri ve karışık siyasi tarihiyle, Latin Amerika ülkelerini aratmayan Türkiye’nin epey iyi bildiği bir hikâyeydi ‘Kırmızı Pazartesi’. 1991’de yayımlanan eserde Santiago Nasar bir cinayetin odağındaydı. Herkes her şeyi biliyordu ama diller tutulmuş, kulaklar tıkanmıştı.

Roman, Türkiye’de 2008-2009 sezonunda Macit Koper tarafından tiyatroya uyarlandı ve 19 Ocak 2007’de göz göre göre katledilen gazeteci Hrant Dink’e ithaf edildi.

Kırmızı Pazartesi
Kolombiyalı büyük yazar Gabriel García Márquezin 1981de yayımlanan yedinci romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir namus cinayetinin öyküsü. Hem Kolombiyada, hem de yayımlandığı dünyanın dört bir yanındaki pek çok ülkede sarsıcı etkileri olmuş bir roma…

17. Gerçekle kurgu arasında: Aşk ve Öbür Cinler

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-14
1949’da Santa Clara Manastırı’nın mahzenindeki mezarların boşaltılması üzerine habere giden genç muhabir Márquez orada unutamayacağı sahnelere şahit oldu.

Usta yazar 1994’te 45 sene öncesine döndü. O günden zihninde kalanları çıkardı ve çocukluğunda büyükannesinin anlattığı bir söylenceyle birleştirdi. Genç bir kadınla bir rahibin olağandışı aşkını anlatan ‘Aşk Ve Öbür Cinler’ işte böyle ortaya çıktı.

Aşk ve Öbür Cinler
“Mezar yazıtı ilk kazma darbesiyle parça parça yerinden fırlamış, bakır renginde canlı bir saç yığını mezardan dışarı taşmıştı. Ustabaşı, işçilerinin de yardımıyla bunları tümüyle dışarı çıkarmak istedi, ama saçları ne kadar çok çekerlerse o kadar uzun ve gür görünüyorlardı; sonunda hâlâ bir kız çocuğunun kafatasına…

18. Escobar’ın kirli işleri: Bir Kaçırılma Öyküsü

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-15
Usta yazar, uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın kirli işlerini ve bitmek bilmez pazarlıklarını anlattığı bu belgesel romanını 1996’da yayımladı. Truman Capote’nin öncüsü olduğu bu edebi türde Márquez, hayatı boyunca gazeteciliği elden bırakmayacağını gösteriyordu.

Tarihi belgeler, gazete haberleri ve söyleşilerden yola çıkıp Escobar’ın hikâyesine odaklanan ‘Bir Kaçırılma Öyküsü’, Kolombiya’nın karanlık dönemlerini masaya yatırıyordu.

Bir Kaçırılma Öyküsü
Yazarlık mesleğine gazete ve haber ajansı muhabirliğiyle başladıktan sonra 1960 lı yıllardan beri Latin Amerika taihini kendine özgü o büyülü gerçekçilik üslubuyla roman ve öykülerinde yeniden anlatmaya koyularak, sanki tüm Latin Amerika için kimlik arayışına giren, Nobel Ödülü sahibi Kolombiyalı büyük yazar Gabriel…

19. Aşkı öğrenmenin yaşı yok: Benim Hüzünlü Orospularım

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-17
2004’te yayımladığı ‘Benim Hüzünlü Orospularım’ adlı kitabında 90. yaş gününü kutlayan bir köşe yazarına odaklandı bu defa Márquez. Ömrü boyunca kadınlarla sadece para ödeyerek birlikte olan bu ihtiyar kendine bir doğum günü hediyesi vermek istediğinde, aklına yine genelev patroniçesini aramak gelmişti.

Neredeyse çocuk yaştaki “Uyuyan güzel” Delgadina, onun için erişilmezdi ve ihtiyar yavaş yavaş aşkın ne demek olduğunu öğreniyordu.

Benim Hüzünlü Orospularım
1982 Nobel Edebiyat Ödülünü de almış olan Gabriel Garcia Marquezin, dünyanın en büyük yazarlarından biri olduğunu herkes biliyor. Yazdığı son romanı Benim Hüzünlü Orospularımla yine dünya kitap dünyasının doruğuna oturdu. Yazar, bu kez, doksanını bulmuş çok yaşlı bir gazete köşe yazarının ağzından müthiş bir aşk ser…

20. Çocukluk aşkı, esin perisi Mercedes

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-18
Gabriel García Márquez, 1958’de Mercedes Barcha ile evlendi ve Meksiko’ya yerleşti. Rodrigo ve Gonzalo isimli iki çocuğu oldu. O, Mercedes’i neredeyse çocukluğundan beri seviyordu. Aşkı o kadar büyüktü ki ‘Yüzyıllık Yalnızlık’taki esrarengiz kadın, eczacı Mercedes’i yaratırken karısından esinlenmişti.

Usta yazar yıllar sonra Kolombiyalı ‘El Tiempo’ gazetesine verdiği bir röportajda henüz 14 yaşındayken kendisinden 5 yaş küçük Mercedes’le evlenmeye karar verdiğini anlatacaktı.

21. Sosyalist, Castro dostu

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-19
“Dünyanın sosyalist olmasını istiyorum ve inanıyorum ki er ya da geç öyle olacak” diyen García Márquez, Küba Devrimi’ne sempati duyduğunu hiç saklamadı. 1959’da Fidel Castro’yla tanışan usta yazar her zaman aktif olarak politikanın içindeydi.

Kolombiya hükümeti ve gerilla örgütleri ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) ve sonraları FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yaptı. Politik görüşlerinden dolayı uzun yıllar Meksika ve İspanya’da sürgün yaşadı. 1982 yılında tekrar ülkesine döndü.

22. Sıradan olayları sihirle damıttı

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-20
Márquez eserlerinde mekân olarak hep Latin Amerika’daki hayali kentleri seçti. Latin Amerikalılar bu yüzden onun eserlerinde kendilerinden çok şey buldu. İç savaşlar, darbeler, diktatörler, bitmeyen sömürü düzeni, salgınlar, doğal felaketler, bunlara direnenler…

Ama bu bilindik ve sıradan olaylar, onun kaleminde neredeyse sihirle damıtılır, bambaşka biçimde kâğıda dökülürdü. İşte Márquez’in ‘Büyülü Gerçekçilik’ akımı tam da buydu.

23. Üç ülkenin sınırsız yazarı

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-21
Gabriel García Márquez, 1982’de Nobel Edebiyat Ödülü‘ne layık görüldüğünde Kolombiya, Meksika ve Küba onun kendi yazarları olduğunu iddia edecekti. Aslında yanlış da değildi. Kolombiya doğup büyüdüğü, Meksika uzun süre yaşadığı ve çalıştığı, Küba ise siyasi olarak yakın hissettiği yerdi.

İsveç’te Nobel Ödülü açıklandıktan sonra ilk yemek yediği politikacılar arasında Bülent Ecevit’in de olduğu rivayetler arasındaydı.

24. Latin Amerika’nın Yalnızlığı

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-22
Márquez, Stockholm’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldığı gün “Latin Amerika’nın Yalnızlığı” başlıklı bir konuşma yaptı: “…New York’un nüfusunu yedi ile çarparak çoğaltacak denli yeni insan doğuyor her yıl. Çoğu, en yoksul ülkelerde dünyaya geliyor ve bu ülkeler arasında elbette Latin Amerika ülkeleri de var. Buna karşılık, en gelişmiş ülkeler, yalnız bugüne dek var olmuş tüm insanları değil, ama bu kısmetsizlikler gezegeninden gelip geçmiş canlı yaratıkların tümünü yüz kez kül etmeye yetecek bir yok etme gücünü biriktirmeyi başardılar…”

25. Nobelli dergi patronu

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-23
Gabriel Márquez, 1998’de batmak üzere olan ‘Cambio’ adlı dergiyi satın aldı ve eski gazetecilik günlerini hatırlayarak, burada haberciliğe başladı.

Márquez o günleri “Nobel Ödülü aldıktan sonra çok para isterim diye kimse beni işe almak istemiyordu. Neyse, dergi aldım da bu dertten kurtuldum” diyerek özetliyordu.

26. “Beni rahatsız eden sadece gürültü ve soğuktur”

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-24
20’den fazla eserin sahibi usta yazar nasıl bir çalışma prensibi olduğunu şu cümlelerle anlatıyordu: “Pazarları dâhil olmak üzere her gün sabah dokuzdan öğleden sonra üçe kadar, iyi ısıtılmış bir odaya kapanarak yazarım, çünkü beni rahatsız eden sadece gürültü ve soğuktur.”

“Üzerinde çalıştığım esere en kötü şartlarda dahi bir haftadan fazla ara vermem. Çünkü aksi takdirde en baştan başlamam gerekir. Çalışmam süresince -‘Yüzyıllık Yalnızlık’ın yazımı 18 aydan fazla sürdü- günün ya da gecenin tek bir dakikasında dahi başka bir şey düşünmem…”

27. Minicik sarı çiçekler yağdı

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-25
Usta yazar 17 Nisan 2014’te Meksika’daki evinde 87 yaşında vefat etti. Kardeşi, iki yıl önce, ünlü yazarın demans (bunama) hastası olduğunu ve yazmayı bıraktığını açıklamıştı.

Márquez’in ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ta anlattığı gibi “Sonra odasına girdiler, var güçleriyle sarstılar, kulağına avaz avaz seslendiler, burun deliklerine ayna tuttular, ama onu bir türlü uyandıramadılar. Çok geçmeden marangoz tabut için ölçü alırken, pencereden baktıklarında, minicik sarı çiçeklerin yağmur gibi indiğini gördüler.”

buyulu-kalemin-sahibi-gabriel-garcia-marquez-yazi-atolyesi-26

 

 

 

 

 

 

Kaynak: listelist.com/Emel Gülcan

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.