ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

BİR CHAT HİKAYESİ / Selma Sayar

19.01.2019
1.359
A+
A-
BİR CHAT HİKAYESİ / Selma Sayar


Böylesine bir hız faktörü olmasa, mektubun kağıtla veya elektronik ortamda gönderilmesi önemli bir fark yaratmazdı.

Postacılar hayatın ne kadar önemli bir unsuruydu! Günlük uğraşına devam ederken birçok genç kız gözünü pencereden alamazdı. Birçok delikanlı, arkadaşlarına çaktırmadan sokağın köşesinde belirecek postacının yolunu gözlerdi. Okuma yazma bilmeyen komşu teyzeye postacı uğramışsa koşup giderdiniz. Bilirdiniz ki, Almanya’daki oğlundan gelen mektubu okumanız için sizi bekliyordur. Sonraki günlerde de komşu teyze size rastladıkça evine çağırırdı. Yeni yaptığı bir kompostoyu tatmanızı önerir veya yanmayan bir ampulü değiştirmenizi isterdi. Asıl derdi, elbette şu mektubu size tekrar okutmak olurdu. Her seferinde ilk kez dinliyormuş gibi duygulanırdı. Bir gözü pencerede yaşayan genç kız gibi, köşeden dönüp gelecek postacıyı bekleyen delikanlı gibi. Her seferinde ilk kez gibi. Aşk gibi.

Özlemlerin dile geliş biçiminde, sevinçlerin ve hüzünlerin çıplaklığında, içtenliğinde ama biraz da uzaklığında, her türlü ilişkide mektupların postacı aracılığıyla getiriliyor olması belirleyici bir öneme sahipti. “Her türlü ilişkide”, çünkü sadece mektupların iletim süresi değil, genel olarak hayatın hızıydı belirleyici olan.

Bugün; telefon, bilgisayar, cep telefonu gibi ayrı ayrı adlarla ele alsak da teknolojinin temel işlevi hayatımızı hızlandırmasıyla ortaya çıkıyor. Teknoloji, haberleşmek için mesafe engelini ortadan kaldırıyor, iletişim hızını artırıyor, ama “yakınlık”ları da yok ediyor. En yakınımızdakilerle ilişkileri aksatırken, haberleşme hatları üzerinde kurduğumuz iletişimlerde de içtenliği sanki azaltıyor gibi. Hatta bazen, karşımızdaki rumuzdan ve seçtiği bir görselden ibaret kişiyi gerçek insan gibi hissetmek zorlaşıyor.

Yıllarca yakın ilişki içinde yaşadığımız bir dostla mesajlaşırken bile, mektuplaşma zamanında özensizlik kabul edilecek şekilde, adeta telaşla bazı kelimeler gidip geliyor. Yazılı iletişim görüntüsüyle aslında anlık sohbet düzeyini aşmayan, “çalakalem” düzeyine bile ulaşmayan bir iletişim bu.

Böylesine bir hız faktörü olmasa, mektubun kağıtla veya elektronik ortamda gönderilmesi önemli bir fark yaratmazdı.

Fakat mızmızca yakınmaların bir anlamı yok. Bildiğiniz gibi, toplumsal gelişmelerde, içinde çözümü bulunmayan herhangi bir sorun ortaya çıkamaz. Yani eskisi gibi yaşamayı önererek değil, ancak yeni duruma karşı alınacak yeni tavırlarla çözüm aranabilir. Yeni hikayelerle, yeni yollarda yaşayacağız

Gazeteci olarak da tanınan Füsun Saka, Zamansız adlı ilk romanında internet, kadın-erkek ilişkileri, amaçsızca yaşanan cinsellik ve siyasi geçmişle hesaplaşma gibi konuları işliyor.

Efsa,sevgilisiyle buluşmaya giderken yolda kalp krizi geçirip hastaneye yatırılıyor. İyileşme süreci uzayınca kendini oyalamak için chat yapmaya başlıyor. Bu arada her gün kendisini görmeye gelen kocasıyla evliliği yıkılma noktasında, sevdiği adamdan ise haber yok. Hayatına yeni giren “Zamansız” kod adlı chat partneri hakkında hiçbir şey bilmiyor. Adama da bir şey sormuyor.

Yazışmanın başından beri yanıt beklemeksizin anlatıyor Efsa. Adamda merak uyandıran bir dizi öykü yazıyor. Aslında kendi hikayelerini anlatıyor; çocukluğundan başlayarak babayla iletişimsizliği, dış dünyayla ve etrafındaki çocuklarla kuramadığı arkadaşlık, evlerinin yanında bulunan istasyonlar, geçip giden trenler, ergen yaşta evden ayrılması, üniversite sürecinde gözaltına alınıp işkenceye uğraması, ilk sevdiğiyle -Kemal- evlenmesine rağmen mutlu olamaması, sevgili arayışları ve sürekli bir mutsuzluk hali gibi insanın kendine bile itiraf etmekte zorlanacağı konuları adını bilmediği bir insana anlattığı sayfalar, okuduğumuz romanın büyük bir kısmını oluşturuyor.

Zaman/ zamansızlık kavramları önemli birer metafor olarak kullanılıyor romanda. Efsa geçmiş yılların travmasını üzerinden atamadığı ve yaşadığı boşluk duygusunu aşamadığı için evliliğinde de mutlu olamıyor. Adeta savrulur gibi başka tercihlere yönelmesi sorunlarını artırıyor. Kendisini hep arafta, ara bir istasyondaymış gibi görüyor.

Chat arkadaşı Zamansız’a “Ara istasyonda olmak, orada kalmak belki de en kötüsü” diyor:“Ne başlangıç diyebiliriz orası için ne de bitiş. Tam bir arada kalmışlık hali. Bütün iç sıkıntılarının biriktiği bir orta yer. Ara istasyonların, yolun başına mı yoksa sonuna mı yakın olduğuna karar vermek zordur.”

Sığınacak bir yeri yok Efsa’nın. Ama böyle bir arayışı da yok, bir yere gitmek için uğraşan bir kadının romanı değil bu. Çeşitli kesimlerde ve farklı bölgelerde yaşayan ülkemizdeki kadınlar arasında yaygın biçimde içselleştirilmiş çaresizlik halinin anlatısı.

Kimlik bunalımı yaşayan, korkularıyla yüzleşemeyen, geçmişiyle hesabını bitirememiş, mutluluğu tam anlamıyla yakalayamamış, aslında mutluluğu nasıl arayacağını bilemeyen edilgen bir kadın olarak tanıyoruz Efsa’yı. Fakat sayfalar ilerledikçe, Efsa’nın böyle olmayabileceğini de görüyoruz. Bu aynı zamanda bir dönüşüm hikayesi. On yedisinde işkencecisinin önünde iç çamaşırıyla bırakıldığında bile direnen o korkusuz kızdan pasif bir kadına dönüşmenin acısı içinize doluyor.

Toplumdaki kadınların büyük bir kısmının aynı özelliklere sahip olması, Efsa için bir teselli anlamına gelmiyor. Tersine, içindeki yarayı iyileştirmek yerine daha da kanatıyor.Bu çaresizlik hali, okumuş bile olsa kadınları; sosyal hayattan çekip evine kapatabiliyor, eşinin “ Sen çalışma! Evde otur, çoluk çocuğa bakarsın!” söylemi doğrultusunda hareket edebiliyor, kocasının gölgesinde, pasif bir karakter olmayı yeğliyor, en küçük bir sorun karşısında direnmek yerine, kendi gerçekliğinden sıyrılıp çözümsüzlüğü çözüm diye seçebiliyor

ETİKETLER: , , ,
Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.