ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Bentderesi | Ümit Bayazoğlu

02.10.2020
1.188
A+
A-
Bentderesi | Ümit Bayazoğlu

Şerh Dergisi Ocak 2016 sayısı / ANKARA

Bentderesi denince akla ilk gelen şey 1930’da hem Vali – hem de Belediye Başkanı olan Nevzat Tandoğan zamanında açılan ummumhanelerdir.

Umuhanennin kapatıldığı 2010 yılına kadar (tam sene) Kahkaha Sokağı ve Tabakhane Sokağı’nda bulunan sarı badanalı, dörder katlı 39 evde 400 “vesikalı kadın” sabahtan gece yarısına kadar hiç tanımadığı erkeklerle burada yatıp kalkardı.

O yörede kaldırımlarda don, fanila, gömlek, çorap, kaput (kondom/prezervativ), kol saati, kasket, asker levâzımatı, çakı, çakmak, tarak satılır ve etrafa civârdaki (seyyar gezen) tükürük köftecilerinden iştah kabartan kokular yayılırdı.

Torbacılar, pezevenkler, zavaklar (eşini satanlar), puştlar, dolandırıcılar tarafından tutulmuş olan köşe başlarında zar atılır, “bul karayı, al parayı” oynatılır, tombala çektirilir, esrar satılırdı.

Plak satan dükkânlarda Çorum, Çankırı, Sivas, Tokat, Yozgat, Kırşehir, Nevşehirli yerel müzisyenlerin eserleri ilk defa burada beğeniye sunulurdu.

Ummuhane girişinde polis kontrol merkezi, emanetçi ve Ummuhane tatlıcıları yer alırdı.

Oysa Bentresi, Ummuhanesiyle dile düşmeden önce, 1930’a kadar bir mesire yeri ve ticaret merkeziydi.

Müslümanların azınlıkta olduğu bu civarda Ermeniler, Rumlar ve Yahudiler oturmaktaydı ve mümtâz bir Ankara kesimiydi…

Ankara’ya has tiftik keçisinin kırpılan tüyleri gürül gürül akan bu Bentderesi’nde yıkanır, çalılarda kurutulur, boyanır hemen oracıktaki atölyelerde işlenirdi.

Derileri işleyen çok sayıda tabakhâne dere boyunca faâliyetteydi. Bunların yanında birçok değirmen, çay bahçesi, kır kahvesi, meyhane ve gazino vardı. (1915 Ermeni Deportasyonu sonrası – kalan Hristiyanları da kaçırmartmak üzere kasıtlı çıkartılmış ılan büyük yangın kasdediliyor!!! HE) 1916 Ankara yangının ardından harâb’olan mahallede ayakta kalabilen evlere 1920’den itibaren şehrin apaşları yerleşmiş, geceleri kırmızı lamba yakıp kadın satmaya başlamışlardı.

Halide Edip Adıvar, Türkün Ateşle İmtihanı adlı hatırâtında, ‘Cumhuriyet Sosyetesi’nin içkili davetlerine “biraz fantezi katmak için” kırmızı lambalı bu evlerden kadın kiraladıklarınır ve kendisinin bunlardan birine tanık olduğunda şalvarlı, rastıklı, yapma benli genç kadının “ben kadın karşısında oynamam” diyerek daveti terk ettiğini yazar.

Fotoğrafta köprünün solunda çatısı alaturka kiremit örtülü yapı bir su değirmenidir.

Kaynak: Ümit Bayazoğlu,
“Ankara’nın Aşağı Yüzü Bentderesi”
Şerh Dergisi Ocak 2016 sayısı.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.