ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Ah O Kadınlar Ayşe’nin Torunları

13.05.2016
1.242
A+
A-
Ah O Kadınlar Ayşe’nin Torunları

Ah O Kadınlar Ayşe’nin Torunları / Kerime Yıldız

 

Adı Ayşe.

Bizim söyleyişimizle Anşa. Eşi şıhnalık yaparmış. Ayşe, çok güzelmiş. Yörenin derebeylerinden biri göz koymuş. Eşini câmide namaz kılarken öldürtmüş. Derebeylik kelimesini annemden duydum. 19. asır ama tam târih belli değil. Yer ise Suşehri’nin Avsundu köyü.

Kocası öldüğünde Ayşe hâmileymiş. At binmiş. Beline silah takmış. “Kapımı kilitlemiyorum. Yiğit olan gelsin” demiş. Bir daha evlenmeden oğlunu büyütmüş. Torunu Kâmil Hoca, Fatih Medresesi’nde okuyup köye dönmüş. Diğer torunu ise komşu köye gelin gitmiş. Kolay değil; kıtlık ölüm, deprem, savaş, her şey atlatılmış. Kâmil Hoca’nın iki oğlu, bacısının iki kızı ile evlenmiş. Sülâle büyümüş. Bu arada şehre göç başlamış.

Ben ve Dursaliye abla, bu göç çocuklarındanız. Hem erkek hem kızdan kardeş torunlarıyız. Kız çocuklarının okutulmadığı bir çevrede büyüdük. O İstanbul’da, ben Ankara’da. Biz farklıydık. Vazgeçmedik. Özellikle benim annem ve onun babası hiç vazgeçmediler tahsilden. Hayata erken atıldık. Bir sürü engel ve dedikodu arasında mücâdele ettik. Kolay olmadı. Anarşi, terör ve darbe yıllarıydı.

Benim önümde ülkücü bir âbim vardı. Sola, dâima mesâfeli oldum. Dursaliye abla, solcu oldu. Ben daha küçüktüm, “anarşist” derlerdi. İstanbul’a taşınınca birkaç karşılaşmamızı hatırlıyorum. Niye anarşist dediklerini anlayamamıştım. Sonra İngiltere’ye gittiğini duydum. Bundan sonra film koptu.

Bu sene Dursaliye abladan bir mail geldi. Yazdığımı duymuş. Merhaba demek istemiş. Başladık yazışmaya. Benim haberim yok, meğer Dursaliye abla, tanınmış bir hikâyeci olmuş: Dursaliye Şahan. Siyâseten hâlâ muhâlifiz ama itirazlarımız, isyanlarımız, kadın tarafımız aynı. Eşi Osman, her gün yazılarımı okuyup akşam anlatıyormuş. Bazen mail atıyor, “Gene ortalığı karıştırmışsın” diye.

Sülâlenin itaatkâr kızları, âilelerinin gurur duyacağı işler ve görücü usulü evlilikler yaptılar. Hanım hanımcık ev kızları oldular. Biz ise -birbirimizden habersiz olarak- farklı bir yol çizdik. Akrabaya gelin gitmedik. Sivas’ın dışına çıktık. Gökyüzüne bakıp yıldızlara tâlip olduk. Dünyamız değişti ama çok şükür sınıf atlama derdine düşmedik. Geldiğimiz yeri unutmadık. Büyüklerden dinlediğimiz bizim memlekete âit hikâyelerin, bizim acılarımızın peşine düştük.

Dursaliye abla, şimdi yeni hikâye kitabını çıkardı: “Ah O Kadınlar”… Birbirinden güzel sekiz hikâye. Hikâyelerinde İstanbul var, gurbet ve sıla kokusu var; aşk var; göç var. Su gibi akıyor. Çok kolay okunuyor. Bazılarını ağlayarak okudum.

Büyüdüğümüz çevrede okuyan kızların yoldan çıkacağına inanılırdı. Bizim okumamıza karşı olan, yoldan çıkacağımızı düşünen akrabalarımız, bilmem bu yazıyı okuyorlar mıdır?

Velev ki okusalar ne dediklerini duyar gibiyim: “Kâmil Hoca’nın torunlarından birisi, anarşik kitap yazmış; diğeri de gazetede bu kitabı övmüş.

Cık cık cık…

Zâten hep ayrıksıydılar.” Hâlbûki biz, derebeylerine kafa tutan Ayşe’nin torunlarıyız.

 

13 Mayıs 2016, 00:54
ah o kadınlar kitabı---

Kaynak: gazetevahdet.com/ah-o-kadinlar-aysenin-torunlari-makale%2c5269.html

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.