ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

57. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ

28.09.2020
2.044
A+
A-
57. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ

Altın Portakal, online etkinliklerle izleyicilerle buluşacak. Festival, 3-10 Ekim’de düzenlenecek.

Bu yıl 3-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali, festival kapsamında düzenlenecek online gösterimler ve etkinlikler ile tüm Türkiye’deki izleyicilerinin karşısına çıkacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen festival, MUBI ile bu yıla özel bir iş birliğine imza atarak izleyiciler için Altın Portakallı Filmler seçkisi hazırladı.

Altın Portakal Sinema Okulu kapsamında sinemacılarla farklı başlıklar altında gerçekleştirilen söyleşiler festival sosyal medya hesaplarından herkesin erişimine açık olacak. Sinema yazarı Mehmet Açar moderatörlüğünde oyuncu-yönetmen-senarist Ercan Kesal ve oyuncu Nazan Kesal ile “Aile Boyu Sinema”, sinema yazarı ve akademisyen Ahmet Gürata moderatörlüğünde yönetmen Kıvanç Sezer ile “İlk Filmimi Nasıl Çektim?”, sinema yazarı Evrim Kaya moderatörlüğünde oyuncu Damla Sönmez ile “Türkiye’de Kadın Oyuncu Olmak”, yönetmen ve yapımcı Haşmet Topaloğlu moderatörlüğünde yönetmen-senarist Pelin Esmer ile “Belgeselden Kurmacaya-Kurmacadan Belgesele”, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar moderatörlüğünde yönetmen-yapımcı-senarist ve akademisyen Emin Alper ile “Hikâyeden Sinemaya”, yapımcı Engin Palabıyık moderatörlüğünde yönetmen-senarist İlksen Başarır ve oyuncu Mert Fırat ile “Birlikte Film Yapmak Üzerine” başlıklı söyleşiler, festivalin sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.

ALTIN PORTAKAL SİNEMA OKULU ÖĞRENCİLERİNE ÖZEL ONLİNE DERSLER

Altın Portakal Sinema Okulu dersleri ise bu yıl 4-9 Ekim tarihleri arasında seçilen 250 öğrenciye özel olarak online gerçekleşecek.  Altın Portakal Sinema Okulu’na seçilen 250 öğrenci; yönetmen Ceylan Özgün Özçelik ile “Film Yapımında Ana Ekibi Kurmak ve İletişim”, senarist-yönetmen Atasay Koç ile “Senaristliğin Sırrı”, kurgucu Selda Taşkın ile “Temel Kurgu”, Yapımcı Müge Büyüktalaş ile “Yapımcılık-Bütçe Oluşturma”, sinema yazarı Evrim Kaya ve Festival danışmanı, sinema yazarı, akademisyen Ahmet Gürata ile “Film Okuma” ve yönetmen, video sanatçısı Köken Ergun ile “Belgesele Hazırlanma Süreci” konulu online derslere katılacaklar.

ALTIN PORTAKAL FİLMLERİ MUBİ’DE

Farklı dönemlerde festivalin büyük ödülü olan Altın Portakal’ı kazanmış altı filmlik bir seçki 3 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında MUBI üyeleri tarafından izlenebilecek. MUBI, abonesi olmayan izleyicilerin de bu özel seçkiyi izleyebilmesi için, yalnızca mubi.com/antalya adresi üzerinden yapılacak aboneliklere özel 30 gün ücretsiz deneme süresi hediye edecek.

MUBI’de izlenebilecek filmler; büyük usta Lütfi Ömer Akad’ın Göç Üçlemesi’nin ikinci filmi “Düğün”, politik sinemanın önemli örneklerinden Yavuz Özkan imzalı “Maden”, Atıf Yılmaz’ın Türkiye sinemasındaki en etkileyici kadın öykülerinden biri olan fantastik filmi “Aaahh Belinda”, Uğur Yücel’in Türkiye’yle ilgili pek çok farklı meseleye dokunan filmi “Yazı Tura”, Ben Hopkins’in özgün filmi “Pazar: Bir Ticaret Masalı” ve Tolga Karaçelik’in filmi “Sarmaşık”.

57. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ

A) AMAÇ

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın amacı, belgesel filmin önemini vurgulamak, ülkemizde belgesel sinemanın gelişimine katkıda bulunmak Türkiye sinemasının nitelikli filmlerini ödüllendirerek, yapımcı ve yaratıcıların yeni filmler üretmesine maddi ve manevi katkı sunmak, sinema sektörümüzün estetik ve teknik gelişmesine öncülük etmek, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmasına katkıda bulunmaktır.

B) YARIŞMA TARİHİ

Ulusal Belgesel Film Yarışması, 3 – 10 Ekim 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında yapılacaktır.

C) FESTİVAL VE YARIŞMA YÖNETİMİ

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yönetimi ve organizasyonu, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda, Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın yapılması Festival Yönetimi yetki ve sorumluluğundadır.

D) YARIŞMA TÜRÜ

Yarışmaya, 30 dakikanın üzerindeki belgesel filmler katılabilir. 

E) YARIŞMAYA KATILMA ŞARTLARI

1) Yarışmaya başvurular, Festival’in resmi internet sitesindeki başvuru linki üzerinden online yapılır. Başvuru tamamlandıktan sonra formun ıslak imzalı çıktısının Festival iletişim adresine postayla veya PDF formatında eklenerek e-posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir. Son başvuru tarihi 14.08.2020, Cuma, saat 18.00’dir. Festivale seçilen filmlerin kamuoyuna tanıtılması ve festival kataloğunda yer alması amacıyla, EK-1’de yer alan bilgi ve belgelerin online başvuru esnasında gönderilmesi gerekmektedir.

2) Yarışmaya, 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin son başvuru tarihi olan 16 Eylül 2019’dan sonra tamamlanmış ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden önce Türkiye’de halka açık ticari veya özel gösterimi yapılmamış, yurt içinde bir festivale katılmamış, Türkiye yapımı belgesel filmler katılabilir. 56. Antalya Portakal Film Festivali’ne başvurmuş olan filmler, 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne başvuramaz. Türkiye yapımı ifadesinde, “Sinematografik Ortak Yapımlar ve Türkiye’de Ticari Amaçlı Film Çekmek İsteyen Yerli Yapımcılar Hakkında Yönetmelik maddeleri esas alınır.

3) Yarışmaya başvuran filmlerin aşağıdaki esaslara uygun olması gerekmektedir: Herhangi bir TV kanalında gösterilmiş, vizyona girmiş, Bluray, DVD veya VCD baskıları satışa sunulmuş, pay TV kanalları, dijital platformlar ve VOD’de gösterilmiş filmler yarışmaya katılamaz.

4) Ticari ya da turistik amaçlarla çekilen tanıtım filmleri belgesel kategorisinde değerlendirilmez.

5) Yarışmaya başvuran film bir ortak yapım ise filmin Türkiye yapımcısı, katkı paylarını içeren ortak yapım sözleşmesini ve yapımcı belgesini başvuru sırasında festival yönetimine ulaştırmakla yükümlüdür. Yerli yapımcının katılım payı en az %51 olmalıdır.

6) Yarışmaya filmin yasal sahibi olan yapımcısı başvurabilir. Filmin birden fazla yasal sahibi varsa, başvuru belgesinde diğer yasal sahiplerinin de imzası olmalı ya da başvuru belgesine ek olarak filmin diğer yasal sahiplerinin filmin yarışmaya katılması konusundaki onaylarını bildirir imzalı bir yazı eklenmelidir. Başvuru sahibi yapımcı, başvuru için tüm yetkinin kendisinde olduğunu, konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan gerekli izinlerin alındığını belgeleyebilmelidir.

7) Festivalin resmi gösterim formatı DCP’dir. Yarışmaya seçilen filmlerin teknik yeterliliğe sahip gösterim kopyaları, Festival iletişim adresine DCP (Dijital Sinema Paketi) olarak gönderilecektir. DCP kopyaların son teslim tarihi 23.09.2020’dir. Kargo ücreti yapımcı tarafından karşılanır.

8) Yarışma filmlerinin gösterim kopyalarının ve değerlendirme için gönderilen online izleme linklerindeki kopyaların İngilizce altyazılı olması zorunludur.

9) Değerlendirme için gönderilen online izleme linkinde ve gösterim kopyasında, filmin diyaloglarının bir bölümünün ya da tamamının Türkçe olmaması durumunda, Türkçe ve İngilizce altyazı olması zorunludur. Bu kurala uymayan filmler, Festival Yönetimi’nin onayı doğrultusunda değerlendirme dışı bırakılabilir.

10) Festivalde yarışan filmlerin yönetmenleri, festival yönetiminin belirlediği tarihlerde festivale davet edilir. Filmlerin yönetmenleri, Festival Yönetimi’nin belirleyeceği gösterilere, film galalarına, söyleşilere, ödül törenlerine, özel medya röportajlarına ve basın toplantılarına katılarak filmlerini temsil eder.

11) Festivalde ödül kazanan filmlerin yapımcıları/yönetmenleri,  yayınladıkları basın bültenlerinde ve gazete ilanlarında ve her türlü tanıtım materyalinde Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde aldıkları ödülü festivalin logosuyla birlikte belirtmekle yükümlüdür.

12) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili birimlerince verilmiş Kayıt-Tescil Belgesi varsa başvuru belgelerine eklenir. Diğer durumlarda Sinema Yasası ve Yönetmeliklerinde belirtilen ilgili gösterim mevzuatı geçerlidir.

F) ÖZEL KOŞULLAR

13) Başvuru belgesinde yazılı tüm bilgilerin doğruluğu, imzalayan kişiyi bağlar. Festival yönetimi başvuru formundaki bilgilerin doğruluğunu araştırmak zorunda değildir. Bu bilgiler nedeniyle doğabilecek hukuksal sorumluluk imza sahibine aittir. Festival yönetimi, başvuru sırasında paylaşılan metinlerde gerekli editoryal değişiklikleri yapma hakkına sahiptir.

14) Yarışmaya katılan filmler, festival yönetimi tarafından festival süresince Antalya’da kapalı ve/veya açık hava mekânlarında, ücretli ya da ücretsiz gösterilebilir. Gösterilerden elde edilen gelirler festivale aittir. Festival yönetimi tanıtım amacıyla, Antalya’da yarışma filmlerine özel gösterimler düzenleyebilir. Festival süresince yapılan tüm gösterimler için, yapımcıdan herhangi bir izin alınmaz. Başvuru sırasında istenen belgeler iade edilmez. Festival arşivinde saklanır.

15) Yarışmaya seçilen filmlerin online izleme linkleri, Festival’in anlaşacağı bir izleme platformunda, film profesyonellerinin izlemesine açılabilir. Bunun için yapımcılarından ayrıca onay alınacaktır.

16) Yarışmaya seçilen filmlere, film başına 2.000 TL (İki Bin Türk Lirası) gösterim bedeli verilir. Ancak “En İyi Belgesel Film” ve “Belgesel Film Jüri Özel Ödülü” ödüllerini kazanan filmlere gösterim bedeli verilmez. Gösterim bedelleri, yapımcı şirket tarafından kesilecek fatura karşılığında en geç 31.12.2020 tarihine kadar ödenir.

17) Yarışacak filmler sanatsal yeterlilik ve yarışma yönetmeliğine uygunluk açısından değerlendirilerek Festival Yürütme Kurulu ve Danışma Kurulu tarafından belirlenir. Yarışmaya en fazla 10 film seçilecektir.

18) Yarışmaya seçilen filmler en geç 04.09.2020 Cuma günü festivalin web sitesinde açıklanır.

19) Yarışmaya seçilen filmlerin sahipleri, yarışma filmlerinin duyurulmasından sonra filmi Festival’den çekemezler.

H) JÜRİ OLUŞUMU VE ÇALIŞMASI

20) Jüri’yi Festival Yönetimi oluşturur. Yarışmada filmi bulunan (yapımcı, yönetmen, oyuncu, vb.) ve Festival Yönetimi’nde yer alan kişiler ve bunların birinci derecede akrabaları Jüri üyesi olamaz. Jüri başkanı ve/veya jüri üyeleri yasada belirtilen mücbir sebepler dışında bir gerekçe göstererek görevini bırakamaz. Jüri üyeleri yönetmelikteki tüm maddelere uymayı taahhüt eder.

21) Jüri, bu yönetmeliğin “Ödül Kategorileri”ne ait “I” maddede anılan tüm kategorilerdeki ödülleri belirler. Ödül alan tüm sanatçılara ‘Altın Portakal Ödül Heykeli’ verilir.

22) Jüri, ödülleri birden fazla film arasında paylaştıramaz.

23) Jüri, ödül kategorilerinde ödül vermeme yönünde karar alamaz.

24) Jüri değerlendirmesi sonunda, eşitlik halinde başkanın oyu 2 oy sayılır.

25) Jüri, yönetmelikte yer alan ödül kategorileri dışında başka bir ödül veremez.

26) Festival yönetiminden bir temsilci, yönteme ilişkin sorunların çözümlenmesinde yardımcı olmak amacıyla oy hakkı bulunmaksızın Jüri toplantılarına katılır.

27) Jüri toplantıları sırasında salonda Jüri, festival yönetiminden bir temsilci ve ihtiyaç halinde festival yönetimi tarafından atanacak / onaylanacak çevirmen haricinde kimse bulunamaz.

28) Jüri, Festival Yönetimi’nin belirlediği film izleme programına uyar. Bu planlamaya göre, Jüri’nin karar toplantısının hangi gün ve saatte yapılacağı ve sonuçların hangi gün ve saatte Festival Yönetimi’ne teslim edileceği, Festival Yönetimi tarafından belirlenir.

29) Jüri, bütün üyelerin imzalamış olduğu gerekçeli karar tutanaklarını Festival Yönetimi’ne teslim etmekle ve sonuçları ödül töreni sonuna kadar saklı tutmakla yükümlüdür.

30) Jüri üyeleri gerek özel sohbetlerinde, gerekse medyaya verdikleri röportajlarda yarışma filmlerine ilişkin yorumlarda bulunamazlar. Filmlere ilişkin görüşlerini belirtemezler.

I) ÖDÜL KATEGORİLERİ

En İyi Belgesel Film40.000 TL
Belgesel Film Jüri Özel Ödülü20.000 TL (filme verilir)

J) PARASAL ÖDÜLLERİN ÖDENME ESASLARI

31) Parasal ödüller net olup en geç 31.12.2020 tarihine kadar ödenir. Vergiler ve benzeri yasal kesintiler Antalya Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır.

32) Festivale katılan yarışma filminin birden fazla yapımcısı olması ve özellikle bunlardan birinin yabancı olması durumunda Festival süresince ve sonrasında Festival Yönetimi’nin muhatabı, başvuru formunda adı bulunan gerçek ve/veya tüzel kişidir.

33) Ödül sahiplerinin banka hesap bilgileri, başvuru formunda belirtilen yasal sahiplerin bilgileri ile tutarlı olmalıdır.

34) Başvuru formunda belirtilen isimlerin, kimlik bilgileriyle tutarlı olması gerekmektedir. Sektörde ve sanat dünyasında farklı isim kullanılıyor ise her iki ismin de belirtilmesi zorunludur.

35) “Belgesel Film Jüri Özel Ödülü” ve “En İyi Belgesel Film Ödülü” yapımcı ve yönetmen arasında eşit olarak paylaştırılır. Yapımcı ve yönetmen aynı kişiyse ödül yapımcı-yönetmene verilir.

36)  Ödül sahibinin vefatı halinde, veraset ilamına dayanılarak hak sahiplerine, payları oranında ödeme yapılır.

K)  KÜLTÜREL AMAÇLI GÖSTERİMLER ve ARŞİV KOPYALARI

37) “En İyi Belgesel Film” ve “Belgesel Film Jüri Özel Ödülü” dallarında Altın Portakal kazanan filmlerin birer DCP gösterim kopyası festival arşivine alınır. Festival yönetimi, yapımcılarından izin almak kaydıyla, filmlerin kültürel amaçlı gösterimlerini yapabilir. Festival tanıtım filminde ve belgeselinde, söz konusu filmlerden görüntüler 3 dakikayı geçmeyecek şekilde kullanılabilir. 

L) FİLMLERİN NAKLİYE VE SİGORTA İŞLEMLERİ

38) Yarışmaya katılan filmlerin sigortasından (all risk kapsamında; yangın, hırsızlık, kısmi hasar, sabotaj) Festival süresince Festival Yönetimi sorumludur. Sigorta, gösterim kopyalarının Festival Komitesi’nce teslim alındığı andan Festivalin sona ermesinden sonra sevkiyatını gerçekleştirecek acenteye teslim edilmesine kadar geçecek süre zarfında ve söz konusu gösterim kopyalarının şehir içinde bir yerden bir yere taşınması şartını kapsar.

39) Festival bitimini izleyen 2 hafta içinde gösterim kopyaları, Festival Yönetimi tarafından sahiplerinin yurt içindeki adreslerine gönderilir. İade edilecek kopya, bir kez gönderilir. Kargo geri gelirse, katılımcı kendisi irtibata geçer ve filmini Festival Yönetimi’nden alır. Kargo teslim tarihinden sonra meydana gelecek hasar ve kayıplardan Festival Yönetimi sorumlu değildir.

40) Festivale katılan filmlerin Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden sonra başka bir festivale katılması durumunda, gönderim işleminden Festival Yönetimi sorumlu değildir.

M) GENEL HÜKÜMLER

41) Yarışmaya katılan tüm yapımcılar bu yönetmelikte yer alan hususları kabul etmiş sayılırlar. Yarışma filmleri kamuoyuna açıklandıktan sonra yapımcılar filmlerini yarışmadan geri çekemezler.

42) Bu yönetmelikte belirlenmeyen diğer hususlarda karar yetkisi ve değişiklik hakkı Festival Yönetimi’ne aittir. Festival Yönetimi gerekli görülen hallerde yönetmelikte değişiklik yapabilir.

43) Bu yönetmelik Festival Yönetimi’nin onayıyla 11.02.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

44) Festival iletişim adresi:

ANSET Ltd. Şti.

Antalya Altın Portakal Film Festivali

Meltem Mah. Sakıp Sabancı Bulvarı,

Atatürk Kültür Parkı İçi, AKM No:7

Posta Kodu: 07030 Muratpaşa Antalya

isilsaglam@anset.com.tr

EK-1 Online Başvuru Esnasında İstenen Bilgi ve Belgeler

Filmle ilgili teknik jenerik bilgileri (künye) 

Filmin online izleme linki ve şifresi

Filmin Türkçe ve İngilizce kısa özeti.

Filmden fotoğraflar (yüksek çözünürlükte) 

Yönetmeninin fotoğrafı (yüksek çözünürlükte), kısa biyografisi ve filmografisi (Türkçe ve İngilizce)

Kısa yönetmen görüşü

Varsa tanıtım dosyası, elektronik basın dosyası vb. diğer malzemeler

Yüksek çözünürlüklü fragman ve web sitesinde kullanılmak üzere online fragman linki.

Yüksek çözünürlüklü, filmden 3 adet klip (excerpt) online fragman linki. Kliplerin süresi maksimum 2 dakika olmalıdır.

—· 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.